Auton käyttöoikeus, johtaville viranhaltijoille myönnettävä autoetu ja sen enimmäisarvojen vahvistaminen
Johtaville viranhaltijoille myönnettävä autoetu ja sen enimmäisarvojen vahvistaminen
Päätös
Kansliapäällikkö päätti oikeuttaa toimialajohtajat, toimialojen palvelukokonaisuuksien johtajat ja hallintojohtajat, kaupunginkanslian osastopäälliköt, tarkastusjohtajan sekä liikelaitosten toimitusjohtajat saamaan kokonaispalkkaan sisältyvän vapaan autoedun tai auton käyttöedun.
Edelleen kansliapäällikkö päätti vahvistaa toimialajohtajille osaksi kokonaispalkkaa kuuluvan vapaan autoedun enimmäisarvoksi 860 euroa/kk ja auton käyttöedun enimmäisarvoksi 665 euroa/kk sekä muille vapaaseen autoetuun oikeutetuille viranhaltijoille 825 euroa/kk ja auton käyttöedun enimmäisarvoksi 630 euroa/kk.
Lisäksi kansliapäällikkö päätti todeta, että pormestarin ja apulaispormestarien osaksi kokonaispalkkaa kuuluvan vapaan autoedun enimmäisarvona käytetään 860 euroa/kk ja auton käyttöedun enimmäisarvona 665 euroa/kk, ellei asiasta erikseen toisin päätetä.
Päätöksen perustelut
Kansliapäällikkö päätti 20.6.2017 § 38 johtaville viranhaltijoille myönnettävästä vapaasta autoedusta ja vapaan autoedun enimmäisarvojen vahvistamisesta. Päätöksellä oikeutettiin toimialajohtajat, palvelukokonaisuuksien johtajat, hallintojohtajat toimialoilla, kaupunginkanslian osastopäälliköt, pelastuskomentaja, tarkastusjohtaja, Korkeasaaren eläintarhanjohtaja ja liikelaitosten toimitusjohtajat saamaan kokonaispalkkaan sisältyvän vapaan autoedun.
Edelleen kansliapäällikkö päätti 7.11.2017 § 146 johtaville viranhaltijoille myönnettävästä autoedusta ja vapaan autoedun ja auton käyttöedun enimmäisarvojen vahvistamisesta. Päätöksellä mahdollistettiin autoetuun oikeutettu johtava viranhaltija saamaan autoetu vaihtoehtoisesti vapaana autoetuna tai auton käyttöetuna ja vahvistettiin työsuhdeautoille kansliapäällikön edellä mainitun päätöksen mukaisia vapaan autoedun enimmäisarvoja vastaavat auton käyttöedun enimmäisarvot.
Nyt tehtävällä päätöksellä määritellään autoetuun oikeutettujen johtavien viranhaltijoiden joukko kaupungin nykyistä organisaatiorakennetta vastaavaksi ja päivitetään autoedun enimmäisarvot vastaamaan nykyisiä verotuksessa noudatettavia verohallinnon ilmoittamia luontoisetujen laskentaperusteita.
Autoetu voi olla vapaa autoetu tai auton käyttöetu. Vapaa autoetu on kysymyksessä, kun työnantaja suorittaa autosta johtuvat kustannukset. Auton käyttöetu on kysymyksessä, kun edunsaaja suorittaa itse auton käyttökustannuksia.
Tässä päätöksessä vapaan autoedun ohella tarjottavaan auton käyttöetuun kuuluvat työnantajalle pääomakustannusten lisäksi auton käyttövoimavero ja vakuutukset sekä korjaus- ja huoltokustannukset. Auton käyttöedun saajalle kuuluvat puolestaan kaikki muut auton käyttökulut kuten käyttövoimakulut (polttoaine- ja sähkökustannukset) ja ylläpitokulut (pesut, renkaanvaihdot). Autoedun saajalla on päätöksen jälkeen siten mahdollisuus valita työsuhdeauton käyttönsä kuten ajomääriensä perusteella vapaa autoetu tai auton käyttöetu. Auton käyttöedun saajan työajot maksetaan edunsaajalle ajopäiväkirjojen perusteella.
Kokonaispalkkaan sisältyvään vapaaseen autoetuun tai auton käyttöetuun ovat oikeutettuja neljä toimialajohtajaa, 14 palvelukokonaisuuksien johtajaa, neljä hallintojohtajaa toimialoilla, kaupunginkanslian kuusi osastopäällikköä, tarkastusjohtaja ja liikelaitosten viisi toimitusjohtajaa. Päätöksen jälkeen vapaa autoetu tai auton käyttöetu kuuluu 34 johtavalle viranhaltijalle.
Kaupunginvaltuusto päätti 18.1.2017 § 7 päätoimisten luottamushenkilöiden palkkojen ja työajan määrittämisen yhteydessä, että kokonaispalkka sisältää autoedun. Siten autoetu kuuluu myös pormestarille ja neljälle apulaispormestarille.
Verohallinnon päätöksessä vuodelta 2023 toimitettavassa verotuksessa noudatettavista luontoisetujen laskentaperusteista on vapaan autoedun arvo kuukaudessa vuosina 2021–2023 käyttöönotetuilla autoilla 1,4 % auton uushankintahinnasta lisättynä 300 eurolla ja auton käyttöedun arvo 1,4 % auton uushankintahinnasta lisättynä 105 eurolla. Lisäksi verohallinto vahvistaa autoetujen arvot ikäryhmittäin vuosina 2018–2020 käyttöönotetuille autoille ja ennen vuotta 2018 käyttöönotetuille autoille. Vapaan autoedun ja auton käyttöedun arvon ero on kaikissa ikäryhmissä sama eli vapaan autoedun arvo on 195 euroa suurempi kuin auton käyttöedun arvo. Kuten edellä on todettu, uusille autoille laskettu vapaan autoedun kuukausiarvo on 195 euroa suurempi kuin auton käyttöedun arvo, joten valittavalla autoedulla ei ole vaikutusta hankittavan auton arvoon. Edellä mainituilla perusteilla päätöksessä vapaan autoedun ja auton käyttöedun ero on 195 euroa kuukaudessa. Autoetujen suuruudet ja etujen arvojen välinen ero vahvistetaan verohallinnon vuosittain marras-joulukuussa tekemässä seuraavan vuoden verotusarvoja koskevassa päätöksessä.
Kaupunginhallitus päätti 9.5.2022 § 358 asettaa velvoittavat ympäristökriteerit Helsingin kaupungin ajoneuvo- ja kuljetuspalveluhankinnoille. Kaupungin työsuhdeautojen hiilidioksidipäästöjen enimmäismäärät määritellään kriteereitä koskevassa kaupunginhallituksen päätöksessä.
Päätös tullut nähtäväksi 21.03.2023
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupunginhallitus.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Lisätietojen antaja
Jorma Lamminmäki, hankintajohtaja, puhelin: 09 310 31500