Hankinta, SIB-vaikuttavuusinvestointisopimuksen sopimusmuutos, kaupunginkanslia
SIB-vaikuttavuusinvestointisopimuksen sopimusmuutos
Päätös
Helsingin kaupungin kaupunginkanslian hankintajohtaja päättää muuttaa SIB-vaikuttavuusinvestointihanketta koskevan asiakaskohtaisen sopimuksen liitettä 1 siten, ettei ohjelmaan enää 1.5. alkaen ohjata uusia asiakkaita. Samalla hankintajohtaja päätti siirtää vastuun sopimuksen hallinnoinnista kaupunginkansliasta sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialalle ja muuttaa sopimuksen liitettä 5 kaupungin edustajien osalta siten, että johtoryhmäkokoonpanosta poistetaan kanslian edustus. Muilta osin sopimus jää voimaan sellaisenaan.
Päätöksen perustelut
Taustaa
Helsingin kaupunki ja rahastonhoitaja (ent. FIM Pääomarahastot Oy, nykyinen S-Pankki Rahastoyhtiö Oy) allekirjoittivat 30.12.2019 sopimuksen tulosperusteisesta hankinnasta, jossa tähdätään ylisukupolvisen syrjäytymisen ehkäisyyn. Sopimus perustuu KL-Kuntahankinnat Oy:n kilpailuttamaan toimeksiantoon lasten, lapsiperheiden ja nuorten hyvinvoinnin edistäminen -rahaston rakentamisesta, perustamisesta ja hallinnoinnista.
Helsinki Lapset SIB -vaikuttavuusinvestoinnin hankinnan tavoitteena on lisätä lasten hyvinvointia ja katkaista lastensuojeluasiakkuuksien periytymisen kierre kohdentamalla toimenpiteitä ennaltaehkäisevästi ja pitkäkestoisesti perheisiin, jotka on tunnistettu näitä toimenpiteitä tarvitseviksi sekä niistä hyötyviksi. Ohjelman sopimusjakso on 1.1.2020-31.3.2032.
Hankinta oli yksi Helsingin kaupunginhallituksen kaupunkistrategian mukaisen Mukana -ohjelman toimenpiteistä. Mukana-ohjelma oli kaupungin yhteinen syrjäytymisen ehkäisemisen kärkihanke. Hankkeesta on tehty sosiaali- ja terveyslautakunnalle sekä kasvatuksen ja koulutuksen toimialle selvitys ennen sopimuksen allekirjoittamista.
Sopimusmuutoksen tarve
Hankkeen aloitusajankohtana tavoitteena on ollut ohjata palveluun ensimmäisen viiden vuoden ajan noin 40 kohderyhmään kuuluvaa lasta vuodessa. Kohderyhmänä ohjelmassa ovat ikäryhmään 3-6 vuotta kohdistuvat palvelut. Kohderyhmän kriteeristöön kuuluu lapsen sekä perheen tilanteeseen liittyviä kriteereitä.
Palveluun ohjattavien lasten rekrytoimisessa on kuitenkin ilmennyt merkittäviä ongelmia. Asiakasrekrytoinnin vaikeuksien vuoksi hankkeen hallinnointi ja siitä syntyvät kustannukset eivät ole kustannustehokkaassa suhteessa ohjelmassa mukana olevien asiakkaiden määrään. Asiakkaiden rekrytoimisen kriteerejä laajennettiin lokakuussa 2020 mutta tämä ei ole kuitenkaan johtanut ohjelmaan ohjattavien lapsien määrän merkittävään kasvuun.
Sopimuksen mukaisia irtisanomisperusteita ei selvityksen perusteella ole käsillä. Tästä syystä on päädytty siihen, että asiakaskohtaista sopimusta muutetaan siten, että uusia asiakkaita ei enää ohjata ohjelmaan. Ohjelmassa olevien asiakkaiden osalta noudatetaan sopimusta.
Sopimusmuutokset on hyväksytty 23.2.2023 SIB-johtoryhmässä.
Sote-uudistuksesta johtuen on tunnistettu myös tarve siirtää sopimuksen hallinnointiin liittyvät tehtävät kaupunginkansliasta sosiaali- terveys ja pelastustoimialalle.
Päätös tullut nähtäväksi 30.03.2023
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Lisätietojen antaja
, puhelin:
Leena Luhtasela, perhe- ja sosiaalipalvelujen johtaja, puhelin: +358931062401