Kaksikielisen suomi-ruotsi-opetuksen aloittaminen Yhtenäiskoulussa 1.8.2024 alkaen (Nordiska skolan)

HEL 2023-004596
Asialla on uudempia käsittelyjä
8. / 20 §

Kaksikielisen suomi-ruotsi-opetuksen aloittaminen Yhtenäiskoulussa 1.8.2024

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti hyväksyä laajamittaisen kaksikielisen suomi-ruotsi-opetuksen aloittamisen Yhtenäiskoulussa 1.8.2024. Opetuksen oppilaaksiottoalueena on koko Helsinki. Opetukseen otettaessa ei käytetä valintakoetta.

Käsittely

Asian aikana oli kuultavana Yhtenäiskoulun rehtori Sari Sola. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Helsingin kaupunkistrategiassa 2021-2025 (kaupunginvaltuusto 6.10.2021, § 286) on päätetty, että Helsinkiin perustetaan Pohjoismainen koulu (Nordiska skolan) kasvatus- ja koulutuslautakunnan esityksen mukaisesti. Tätä päätöstä edelsi strategiakauden 2017-2021 päätös (kaupunginvaltuusto 27.9.2017, 321 §) Nordiska skolan-konseptin suunnittelusta, jonka ohjaaman kasvatuksen ja koulutuksen toimiala toteutti osallistavan yhteissuunnitteluprosessin vuonna 2019. Suunnitteluun kuului useiden huoltajien, eri sidosryhmien, alan tutkijoiden ja pedagogien haastattelua sekä neljä työpajaa. Prosessin lopputuloksena muotoutunut suunnitelma Nordiska skolanin toteuttamisesta esiteltiin kasvatus- ja koulutuslautakunnalle (10.11.2020, § 265), joka puolsi Nordiska skolanin perustamista valtuustokauden 2021-2025 strategiaan.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala esittää, että Nordiska skolan-konseptin mukaista opetusta aletaan antaa Yhtenäiskoulussa 1.8.2024. Yhtenäiskoulun toimintakulttuuri, nykyinen opetussuunnitelma ja sijainti vastaavat hyvin suunnitelmassa esitettyjen tavoitteiden toteuttamiseen.

Yhtenäiskoulun johtokunta pitää opetuksen aloittamista koulussa kannatettavana. Johtokunta toteaa lausunnossaan (Liite 1), että johtokunnan lisäksi koulun henkilöstö, oppilaat ja heidän huoltajansa näkevät Nordiska skolanin mahdollisuutena kehittää uudenlaista, kansainvälisyyteen, vahvaan yhteisöllisyyteen ja vastuullisuuteen pohjaavaa koulukulttuuria. Ennen lausunnon antamista on koulussa huolehdittu siitä, että kaikilla sen jäsenillä on ollut mahdollisuus ilmaista mielipiteensä asiassa.

Nordiska skolan-suunnitelman mukainen opetus toteutuu Yhtenäiskoulussa siten, että kaikissa koulun opetusryhmissä painotetaan Nordiska skolan-mallin mukaisia tavoitteita. Koulun nykyinen toimintakulttuuri ja arvopohja täydentyy Nordiska skolan-mallin arvoilla. Yhtenäiskoulun yhden ikäluokan kolmesta ryhmästä yksi opiskelee laajamittaisessa kaksikielisessä suomi-ruotsi-opetuksessa 1.8.2024 alkaen. Muiden ryhmien opetuskielenä on suomi. Näissä ryhmissä ruotsin kieleen ja muihin pohjoismaisiin kieliin tutustutaan mahdollisuuksien mukaan.

Kaksikielisessä suomi-ruotsi-opetusryhmässä oppilaat opiskelevat puolet perusopetuksen oppisisällöistä suomeksi ja puolet ruotsiksi. Opetus toteutetaan siten, että oppilaat saavat oikea-aikaista tukea molempien opetuskielten oppimiseen ja paljon harjoitusta molemmissa kielissä. Laajamittaisessa kaksikielisessä opetuksessa opetuksen tavoitteet ja sisällöt vastaavat valtakunnallisen ja Helsingin paikallisen opetussuunnitelman tavoitteita ja sisältöjä. Kahden kielen käyttö opetuksessa tuo opetukseen lisäarvoa ja opetus soveltuu kaikille siitä kiinnostuneille, eikä se vaaranna oppilaiden opetussuunnitelman mukaisten sisältöjen oppimista.

Oppilaaksiotto

Laajamittaisen kaksikielisen suomi-ruotsi-opetuksen ryhmän oppilaaksiottoalueena on koko Helsinki. Ryhmän vähimmäis- ja enimmäisoppilasmäärät tuodaan jaoston päätettäväksi syksyllä. Yhtenäiskoulun koko kasvaa näin ollen yhden oppilasryhmän verran 1.8.2024 alkaen. Opetuksen aloittamisella ei ole vaikutusta Yhtenäiskoulun lähikoulupalveluun, eikä suomen- tai ruotsinkieliseen kouluverkkoon.

Kaikki halukkaat koulutulokkaat voivat hakea Yhtenäiskoulun kaksikieliseen suomi-ruotsi-opetusryhmään. Opetus sopii erityisen hyvin oppilaille, joiden kotikielinä on suomi ja ruotsi tai jokin muu pohjoismainen kieli. Opetus toteutetaan kuitenkin siten, että siihen voi osallistua jokainen halukas riippumatta oppilaan kotikielistä ja kielitaidosta opetuskielissä. Opetukseen otettaessa ei käytetä valintakoetta. Jos opetukseen on enemmän hakijoita kuin ryhmässä on paikkoja, käytetään arvontaa.

Pedagogiikka ja koulun toiminta

Kasvatus- ja koulutuslautakunnalle esitellyn Nordiska skolan-mallin mukaisesti opetus suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä koko kouluyhteisön ja uusien yhteistyötahojen kanssa. Koulu yhdistää eri pohjoismaisia toimijoita ja hyödyntää näitä verkostoja oppimisen tukena. Toiminnassa painotetaan erityisesti pohjoismaista yhteistyötä, kestävää kehitystä ja ilmiöopetusta. Aamu ja iltapäivätoimintaa sekä kerhoja järjestetään suomeksi, ruotsiksi ja tutustuu myös muihin pohjoismaisiin kieliin.

Kaksikieliseen suomi-ruotsi-opetukseen osallistuvan oppilaan kielitaito molemmissa kotimaisissa kielissä kehittyy vahvaksi ja oppilas opiskelee perusopetuksen sisältöjä myös muilla pohjoismaisilla kielillä. Lisäksi tavoitteena on, että opetukseen osallistunut oppilas

  • on monikielinen.
  • on utelias, oppimishaluinen, sinnikäs ja avoin.
  • on kieli ja kulttuuritietoinen.
  • tuntee Pohjoismaat ja monikielisen maailman kodikseen.
  • elää kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti.
  • arvostaa pohjoismaista demokratiaa.

Mallin mukaiset tavoitteet konkretisoituvat vähitellen lukuvuoden 2023-2024 aikana tehtävässä opetussuunnitelma- ja suunnittelutyössä sekä myöhemmin opetuksen alettua. Uuden pohjoismaisen koulun toimintakulttuuri kehittyy vuosi vuodelta yhdistäen sopivalla tavalla Yhtenäiskoulun nykyiset vahvuudet uuteen.

Nordiska skolan-mallin mukaisen opetuksen aloittaminen tukee Helsingin kaupunkistrategian toteutumista, tarjoaa helsinkiläisille koulutulokkaille mielenkiintoisen mahdollisuuden kasvaa kaksikielisiksi sekä tukee molempien kotimaisten kielten elinvoimaa ja lisää näiden kahden kieliryhmän yhteistyötä.

Toimivalta

Hallintosäännön 15. luvun 2 §:n 2. kohdan mukaan, ellei toimivallasta ole toisin säädetty tai määrätty, kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto ja ruotsinkielinen jaosto oman kieliryhmänsä osalta päättää perusopetuslain mukaisen opetuksen koulukohtaisesta sekä lukio- ja ammatillisen koulutuksen oppilaitoskohtaisesta järjestämisestä ja mitoituksesta.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 26.05.2023

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Esittelijä

perusopetusjohtaja
Outi Salo

Lisätietojen antaja

Satu Koistinen, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 09 310 23444

satu.koistinen@hel.fi

Liitteet (pdf)

1. Pöytäkirjanote_Yhtenäiskoulun johtokunta
Liitettä ei julkaista internetissä.

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.