Talousarvion toteutumisennusteet vuonna 2023, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan vuoden 2023 toteutumista koskeva 1. ennuste
Päätös
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta merkitsi tiedoksi kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan vuoden 2023 talousarvion ensimmäisen toteutumisennusteen.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan toimintakate on alittumassa 4,5 milj. euroa. Katealituksesta 3,2 milj. euroa on energiakulujen ennustettua alitusta ja 1,3 milj. euroa muodostuu myyntitulojen pienenemisestä, liikunnan kunnossapitomäärärahojen riittämättömyydestä ja ennakkoa suuremmasta palkkaratkaisusta.
Toimintakatteen tasapainottamiseksi mahdollisia säästökohteita ovat palvelujen ostot ja henkilöstökulut, esim. mahdollisuus lomarahojen vaihtoon vapaaksi ja rekrytointien viivästyttäminen.
Palkkakehitysohjelman mukaiset palkankorotukset tulivat voimaan 1.4.2023. Niiden 9 kuukauden vaikutus (yhteensä 239 890 euroa) tullaan rahoittamaan määrärahasiirrolla toimialalle, joten se ei aiheuta lisäpainetta (eroa ennusteen/toteuman ja talousarvion välillä).
Liikunnan laitosavustusten ennustetaan toteutuvan budjetin mukaisesti. Kulttuurin laitosavustukset alittuvat 0,5 milj. euroa HAM taidemuseosäätiön kirjanpitoteknisen oikaisun vuoksi.
Investointien ennustetaan toteutuvan budjetin mukaisesti.
Koronapalautumisen erillisraha ennustetaan käytettäväksi vuoden loppuun mennessä.
Toimialalla on kaksi sitovaa toiminnan tavoitetta.
Toiminnan elinvoimaisuus: käyntikertojen ennustetaan toteutuvan tavoitteen mukaisesti. Toimialalle merkittävä jakso on kesän toimintojen onnistuminen, joten tarkempi ennuste käyntikertatavoitteen toteutumisesta saadaan toisessa ennusteessa.
Toiminnan tehostaminen: yksikkökustannuksissa kaikissa muissa palvelukokonaisuuksissa ennustetaan pääsevän tavoitteeseen paitsi liikuntapalvelukokonaisuudessa. Liikuntapalvelukokonaisuuden ennusteeseen vaikuttaa kustannusten nousu erityisesti energiakustannusten korkea taso.
Talousarvion toteutumisen keskeisimmät riskit liittyvät toimialan käytössä oleviin toiminnallisiin ja taloudellisiin resursseihin.
Kasvavan ja monimuotoistuvan kaupungin tarpeet ja kulutuskäyttäytyminen muuttuvat, segregaatio ja alueiden eriarvoisuus lisääntyvät. Henkilöstöresurssien riittävyys, jaksaminen ja osaaminen ovat keskeisessä roolissa toimialan palvelujen toteuttamisessa ja kehittämisessä kaupunkistrategian mukaisesti.
Yleisen hintatason nousu ja erityisesti energian hinnan nousu ovat lisänneet menoja. Tulokertymä ja käyntikerrat eivät ole kaikissa palveluissa palautuneet koronaa edeltäneelle tasolle. Tilojen korjausvelka on kasvanut ja erityisesti kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden tilojen kunnossapito ja käytön tehostaminen on haasteellista. Uudet investointi- ja rakennushankkeet edellyttävät riittävää resursointia myös ylläpitoon, muuten ne vaikuttavat käytettävissä olevien muiden määrärahojen riittävyyteen.
Toimialojen, virastojen ja liikelaitosten on saatettava talousarvion toteutumisennuste lauta- tai johtokuntansa tietoon.
Kaupunginkanslian 12.1.2023 päivätyn ohjeen mukaan hallintokuntien vuoden 2023 talousarvion toteutumisennusteiden, joihin sisältyy euromääräinen ja toiminnan tavoitteiden ennuste, koronasta toipumiseen suunnatun määrärahan, energiakustannusten sekä valtionavustusten seuranta ja ennusteiden tekstiosuudet on oltava kaupunginkansliassa viimeistään:
Ennuste 1/2023 keskiviikkona 19.4.
Ennuste 2/2023 keskiviikkona 16.8.
Ennuste 3/2023 keskiviikkona 1.11.
Ennusteissa pyritään ennustamaan kyseisen talousarviovuoden lopun toteumatilannetta. Ennusteita käytetään kaupungin johdon päätöksenteossa, joten ennusteet tulee laatia ennusteajankohtana olemassa olevan parhaan mahdollisen ja ajantasaisen tiedon perusteella.
Päätös tullut nähtäväksi 02.05.2023
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Mika Malmberg, talous- ja suunnittelupäällikkö, puhelin: +358405823381
Ari Tirri, talouspäällikkö, puhelin: 09 310 85510