Yhtymäkokoukset vuonna 2023, Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä HSY

HEL 2023-005797
Asialla on uudempia käsittelyjä
5. / 128 §

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän ylimääräinen yhtymäkokous

Kaupunginhallituksen konsernijaosto

Päätös

Kaupunginhallituksen konsernijaosto kehotti kaupunginkanslian oikeuspalvelut -yksikköä edustamaan kaupunkia Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän (HSY) ylimääräisessä yhtymäkokouksessa 19.12.2023.

Samalla konsernijaosto kehotti yhtymäkokousedustajaa hyväksymään hallituksen esityksen HSY:n toiminta- ja taloussuunnitelmasta vuosille 2024–2026 sekä talousarviosta seutu- ja ympäristötiedon (SYT) määrärahojen ja rahoituksen osalta seuraavasti:

  1. kehotetaan HSY:tä laatimaan jatkossa  talousarvion ja taloussuunnitelman siten, että aiempien vuosien ylijäämäkertymää hyödynnetään selvästi etupainotteisemmin kuin aiemmin oli suunniteltu.
  2. kehotetaan HSY:tä tarkastelemaan kriittisesti seutu- ja ympäristötiedon (SYT) osalle vyörytettyjen hallintokulujen määrää ja osuutta talousarviossa, jotta kuntaosuuksilla katettavat menot kohdistuvat voimakkaammin henkilötyövuosiin ja -kuluihin
  3. korostetaan, että SYT:n toiminnan mahdolliset sopeutustoimet tulee suunnitella ja mitoittaa yhteistyössä kuntien kanssa vuoden 2024 aikana siten,  etteivät ne olennaisesti heikennä SYT:n kunnille nykyisin tarjoamia tärkeitä palveluita. Tämä edellyttää kaikkien osapuolten yhteisen näkemyksen muodostamista SYT:n tulevasta palvelukokonaisuudesta ja sen edellyttämästä osaamisesta ja henkilöresursoinnista.  
  4. todetaan, että kevään 2024 aikana sovitaan HSY:n kanssa yhteisesti SYT:n ohjausrakenteet ja ohjaukseen osallistuvat eri kuntien virkamiestahot esimerkiksi täydentämällä PKS-ympäristöpäälliköiden ohjausryhmää Helsingin ilmastoyksikön toimivaltaisella edustajalla. Ohjausrakenteen tulee toimia läpinäkyvästi.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

HSY:n ylimääräinen yhtymäkokous pidetään 19.12.2023 klo 10.00. HSY:n yhtymäkokous hyväksyi 17.11.2023 § 11 toiminta- ja taloussuunnitelman vuosille 2024–2026 sekä talousarvion muilta osin mutta palautti valmisteltavaksi seutu- ja ympäristötiedon määrärahojen ja rahoituksen osalta siten, että niistä päättävä yhtymäkokous pidetään joulukuussa 2023.

Helsingin kaupunginhallitus esitti 28.8.2023 § 521 HSY:n alustavasta toiminta- ja taloussuunnitelmasta antamassaan lausunnossa, että asetettujen ilmastotavoitteiden saavuttamiseen kohdistettujen resurssien tehostamisen vuoksi kuntarahoitusta siirretään Helsingin omaan ilmastotyöhön yhteensä 200 000 euroa vuoden 2023 rahoitukseen verrattuna. Kuntaosuuden vähentäminen toteutetaan vaiheittain siten, että vuoden 2023 rahoitustasosta leikataan 140 000 euroa vuodelle 2024 ja edelleen 60 000 euroa vuodelle 2025.

Kaupunginhallituksen esittelijän perusteluissa todettiin, että kaupunki on asettanut tiukat, perustellut ja selkeästi mitattavat ilmastonmuutoksen hillinnän tavoitteet ja uudelleenohjelmoinut vaikuttavuuden ja tavoitelähtöisyyden pohjalta ilmastonmuutoksen hillintään liittyvän työnsä asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi. Kaupungin tulee olla hiilineutraali vuonna 2030, hiilinolla vuonna 2040 ja hiilinegatiivinen tämän jälkeen. Samalla kaupunki edistää ilmastonmuutokseen sopeutumista yhä tavoitelähtöisemmin.

Aika ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi käy vähiin ja tavoitteisiin pääseminen edellyttää entistä vaikuttavampia ja oikea-aikaisempia toimia sekä entistä suurempaa tarkoituksenmukaisuutta ilmastorahoituksen kohdentamisessa. Ilmastotyön rahoituksen tulee kohdistua ensisijaisesti ilmastotavoitteiden kannalta vaikuttaviin ja perusteltuihin toimenpiteisiin.

Kuntaosuuden jakautuminen ilmasto-, ilmansuojelu- ja tietoyhteistyön kesken ei ilmennyt alustavasta toiminta- ja taloussuunnitelmasta. Ilmastotyön kannalta on huomioitavaa, että ilmastotyötä tehdään Seutu- ja ympäristötiedon tulosalueella kuntaosuuksin myös muualla kuin erillisellä sopimuksella rahoitetussa Ilmastoinfossa.

Pääkaupunkiseudun kunnat ovat käyneet syksyn aikana yhteisiä keskusteluja seututiedon toiminnan ja resurssien kohdentamiseen liittyen. Helsinki oli lausunnossaan esittänyt, että kaupungin maksama osuus HSY:lle pieninisi ja toimintaa siirrettäisiin jatkossa enemmän kaupungin omana työnä tehtäväksi ilmastoyksikön toimesta. Helsingin rahoitustason väheneminen vähentää muiden kaupunkien rahoitustasoa vastaavasti. Muiden kuntien toive HSY:n tekemälle ilmastotyölle on osoittautunut neuvotteluissa nykyisen kaltaiseksi, eikä muilla kunnilla ollut vastaa halukkuutta lähteä vähentämään maksuosuuttaan. Yhteisesti on syksyn aikana kuitenkin sovittu, että toiminnan sisällöstä käydään jatkossa tiiviimmin yhteistä keskustelua HSY:n kanssa, jotta eri kaupunkien tarpeet seudulliselle yhteistyölle saadaan tarkoituksenmukaisella tavalla huomioiduksi. Keskustelujen yhteydessä on todettu tarkoituksenmukaiseksi, että HSY tarkastelee erityisesti talous- ja toimintasuunnitelmaansa siltä osin, että alijäämää käytetään etupainotteisemmin kuin oli ajateltu sekä tarkastellaan hallinnollisten kulujen määrää osuutta seututiedon kokonaiskustannuksista. Kevään 2024 aikana tarkastellaan seutu- ja ympäristötiedon sisältöön kohdentuvia ohjausrakenteita ja muokataan niitä tarkoituksenmukaisella tavalla.

Toiminta- ja taloussuunnitelma

HSY:n yhtymäkokouksen on kuntalain mukaan hyväksyttävä vuoden loppuun mennessä kuntayhtymän seuraavan vuoden talousarvio. Samassa yhteydessä on hyväksyttävä myös taloussuunnitelma kolmeksi tai useammaksi vuodeksi (suunnitelmakausi). Taloussuunnitelman ensimmäinen vuosi on talousarviovuosi. Talousarviossa ja -suunnitelmassa hyväksytään kuntayhtymän toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet ja se on laadittava siten, että edellytykset kuntayhtymän tehtävien hoitamiseksi turvataan.

Sulje

Kaupunginhallituksen konsernijaosto 30.10.2023 § 112

Päätös

Kaupunginhallituksen konsernijaosto kehotti kaupunginkanslian oikeuspalvelut -yksikköä edustamaan kaupunkia Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän (HSY) syysyhtymäkokouksessa 17.11.2023.

Samalla konsernijaosto kehotti yhtymäkokousedustajaa hyväksymään hallituksen ja tarkastuslautakunnan ehdotukset yhtymäkokoukselle seuraavasti:

1. hyväksyy HSY:n toiminta- ja taloussuunnitelman vuosille 2024–2026 sekä talousarvion muilta osin, mutta palautetaan valmisteltavaksi seutu- ja ympäristötiedon määrärahojen ja rahoituksen osalta siten, että niistä päättävä ylimääräinen yhtymäkokous pidetään joulukuussa 2023.

2. valtuuttaa hallituksen ottamaan uutta pitkäaikaista lainaa vuoden 2024 talousarvion puitteissa enintään 184 000 000 euroa,

3. päättää talousarvion sitovat määrärahat seuraavasti:

- Vesihuollon toimintamenot 124 385 000 euroa,
- Vesihuollon investointimenot (netto) 184 000 000 euroa,
- Jätehuollon toimintamenot 87 108 000 euroa,
- Jätehuollon investointimenot (netto) 21 875 000 euroa.

22.05.2023 Ehdotuksen mukaan

Esittelijä
va. kansliapäällikkö
Tuula Saxholm
Lisätiedot

Timo Lindén, kaupunginsihteeri, puhelin: 09 310 36550

timo.linden@hel.fi
Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 21.12.2023

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupunginhallitus.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on 1.1.2024 lähtien, maanantaista perjantaihin klo 08.15–15.00.

Kirjaamon aukioloaika on 31.12.2023 saakka, maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Esittelijä

kansliapäällikkö
Jukka-Pekka Ujula

Lisätietojen antaja

Timo Lindén, kaupunginsihteeri, puhelin: 09 310 36550

timo.linden@hel.fi