Avustuksen hakeminen, valtionavustus, ruoka-aputoiminnan järjestäminen Helsingissä, sosiaali- ja terveysministeriö
Avustusten myöntäminen ruoka-aputoiminnan järjestämiseen vuonna 2024
Päätös
Kansliapäällikkö päättää myöntää 229 430 euroa avustuksia ruoka-aputoiminnan järjestämiseen vuoden 2024 talousarvion kohdalta 1 50 04 seuraavasti:
Hakija | euroa |
ADRA Finland säätiö ry | 6 819 |
Andreaskyrkan rf | 16 252 |
Helsingin Saalem-seurakunta | 4 000 |
International Youth Cooperation Suomi ry | 2 125 |
Malminkartanon asukasyhdistys ry | 2 800 |
Mielenterveysyhdistys Etappi ry | 3 410 |
Myllypuron elintarvikeapu ry | 50 000 |
Tuomasyhteisö ry | 1 563 |
Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry | 10 000 |
Veikko ja Lahja Hurstin laupeudenperintö - Hurstin Apu ry | 88 082 |
ViaDia Helsinki ry | 24 379 |
Vihreä Keidas ry | 20 000 |
Avustus on sosiaali- ja terveysministeriön Helsingin kaupungille ruoka-avun järjestämiseen myöntämää valtionavustusta, jonka Helsingin kaupunki sosiaali- ja terveysministeriön päätöksen mukaisesti jakaa edelleen helsinkiläisille ruoka-aputoimintaa tekeville yhdistyksille. Avustusta voi käyttää Suomessa järjestettävään ruoka-aputoimintaan. Valtionavustus on tarkoitettu käytettäväksi aikavälillä 1.12.2023 — 31.12.2024 syntyviin kustannuksiin.
Samalla kansliapäällikkö päätti avustusten ehdoista seuraavaa:
- Avustusta saa käyttää vain siihen tarkoitukseen, johon se on myönnetty. Hyväksyttäviksi kustannuksiksi luetaan ruoka-aputoiminnan järjestämisestä aiheutuvat välttämättömät ja kohtuulliset kulut sosiaali- ja terveysministeriön valtionavustuspäätöksen (VN/25245/2023) mukaisesti.
- Helsingin kaupunki ja avustuksen saaja tekevät sosiaali- ja terveysministeriön valtionavustuspäätöksessään edellyttämän sopimuksen valtionavustuksen käytöstä, käytön valvonnasta ja niiden ehdoista ennen avustuksen maksamista avustuksen saajalle.
- Avustuksen saajan on järjestettävä kirjanpitonsa kirjanpitolaissa säädetyllä tavalla ja siten, että avustuksen käyttöä voidaan kirjanpidosta luotettavasti seurata. Hanketoimijoiden on järjestettävä tilintarkastus tilintarkastuslaissa (1141/2015) säädetyllä tavalla.
- Avustuksen saajan tulee toimittaa Helsingin kaupungille sosiaali- ja terveysministeriön valtionapupäätöksessään vaatimat tiedot avustuksen maksatushakemusta ja käyttöä koskevaa selvitystä varten.
- Avustus voidaan periä takaisin, mikäli ilmenee, ettei avustuksen saaja ole noudattanut valtionavustuspäätöksen ehtoja tai sopimusta avustuksen käytöstä.
- Avustuksen saajan tulee tiedottaa ruoka-aputoiminnastaan valtakunnallisessa, ruoka-aputapahtumia ja yhteisöllistä ruokailua järjestävien toimijoiden verkkopalvelussa (Ruoka-apu.fi).
- Avustuksen saajan on etukäteen ilmoitettava kaupungille avustettuun toimintaansa liittyvistä muutoksista.
- Avustusta ei saa käyttää poliittiseen tai uskonnolliseen toimintaan.
Samalla kansliapäällikkö päätti valtuuttaa kaupunginkanslian viestintäosaston osallisuusjohtajan hyväksymään avustusten maksatukset edelleen järjestöille jaettavaksi.
Lisäksi kansliapäällikkö kehottaa kaupunginkansliaa huolehtimaan valtionavustusten maksatuksesta niin, että avustusten ensimmäinen ja toinen erä maksetaan samassa yhteydessä maaliskuussa, kolmas erä maksetaan kesäkuussa ja neljäs erä syyskuussa kaupungin avustusten yleisohjeiden mukaisesti.
Sopimuksen Euroopan unionin toiminnasta (SEUT) 107(1) artiklan mukaan, jollei perussopimuksissa toisin määrätä, jäsenvaltion myöntämä taikka valtion varoista muodossa tai toisessa myönnetty tuki, joka vääristää tai uhkaa vääristää kilpailua suosimalla jotakin yritystä tai tuotannonalaa, ei sovellu sisämarkkinoille, siltä osin kuin se vaikuttaa jäsenvaltioiden väliseen kauppaan
Ruoka-aputoiminnan järjestämisen avustukset myönnetään sellaiseen avustus- ja tukemistoimintaan, joka ei todennäköisesti houkuttele asiakkaita muista EU:n jäsenvaltioista. Avustuksen vaikutus rajat ylittävien investointien tai sijoittautumisen edellytyksiin on korkeintaan marginaalinen (komission tiedonanto valtiontuen käsitteestä EUVL 2016/C 262/01, kohta 196). Näin ollen valtiontukisäännöt eivät tule sovellettavaksi.
Avustusten myöntäminen hakijoille ei sisällä SEUT 107(1) artiklan mukaista valtiontukea.
Päätöksen perustelut
Helsingin kaupunki haki rahoitusjohtajan päätöksellä 24.8.2023 78 § sosiaali- ja terveysministeriöltä valtion erityisavustusta ruoka-aputoiminnan järjestämiseen Helsingissä 241 560 euroa. Sosiaali- ja terveysministeriö myönsi (VN/25245/2023) Helsingin kaupungille yhteensä 229 430 euroa valtionavustusta ruoka-aputoiminnan järjestämisestä aiheutuviin kustannuksiin. Ministeriön päätöksen mukaan Helsingin kaupungin tulee jakaa valtionavustus kokonaisuudessaan avustushankkeessa mukana oleville kahdelletoista helsinkiläiselle ruoka-aputoimijoille.
Valtio on suunnannut valtakunnallista avustusta ruoka-aputoimijoille vuodesta 2016 ja pilotoi nyt mallia, jossa hyvinvointialueet ja Helsingin kaupunki hakevat valtionavustusta ja edelleen jakavat sen alueensa ruoka-aputoimijoille. Avustusta voidaan jakaa toimijoille, jotka täyttävät valtionavun kriteerit ja jotka osallistuvat valtionavun hakemisen yhteisvalmisteluun. Avustus on tarkoitettu ensi sijassa vapaaehtoistoimijoiden ruoka-aputoiminnan järjestämisestä aiheutuviin, välittömiin kustannuksiin. Valtionavustuksen tarkoitus on tukea ruoka-aputoiminnan järjestämistä mahdollisimman laajasti koko maassa sekä vahvistaa kuntien ja alueella toimivien ruoka-aputoimijoiden tavoitteellista yhteistyötä. Lisäksi avustuksen tavoitteena on vahvistaa ruoka-aputoiminnan yhteyttä ja kiinnittymistä alueella tapahtuvaan, osallisuutta edistävään ja eriarvoisuutta, köyhyyttä, syrjäytymistä ja syrjintää vähentävään hyvinvointityöhön, kuten hyvinvointialueen ja kuntien toteuttamaan etsivään työhön tai hyvinvointialueen yhteisösosiaalityöhön.
Helsingin kaupunki toimii valtionavustushankkeen hankehallinnoijana ja ministeriön päätöksen mukaiset ruoka-aputoimijat hankkeen osatoteuttajina. Hankevalmistelussa on noudatettu sosiaali- ja terveysministeriön kriteereiden lisäksi Helsingin kaupungin avustusten yleisohjetta sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen avustuskriteereitä.
Valtionavustushankkeen valmisteltiin yhteistyössä helsinkiläisten ruoka-aputoimijoiden kanssa. Helsingin kaupunki järjesti haun valmistelussa infoja sekä yhteiskehittämisen työpajan, ja hakemuksen laadintaan oli kommentointimahdollisuus. Hausta on tiedotettu laajasti kaupungin avustuskuulutuksella 9.5.2023, uutisella sekä sähköpostitse helsinkiläisille ruoka-aputoimijoille. Valtionavustushankkeessa ovat mukana ne ruoka-aputoimijat, jotka jättivät Helsingin kaupungille avustushakemuksen 4.8.2023 määräaikaan mennessä ja jotka täyttivät sosiaali- ja terveysministeriön valtionavustuskriteerit.
Hankkeeseen osallistuvilla ruoka-aputoimijoilla oli myös mahdollisuus kommentoida kriteerejä, joiden perusteella Helsingille myönnettävä valtionavustussumma jaetaan hankkeeseen osallistuvien ruoka-aputoimijoiden kesken. Ministeriön hyväksymän hankesuunnitelman mukaan Helsingin kaupunki ottaa avustuksen jakamisessa huomioon ruoka-aputoiminnan kävijämäärän, ruoka-avun järjestämistavan ja mahdolliset ruoka-aputoimijan järjestämät oheistoiminnot, kuten palveluohjauksen tai ryhmätoiminnan.
Hanke kytkeytyy kaupungin strategiaan ja etenkin Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen suunnitelmaan 2022–2025. Kokonaisuuden valmisteluun on osallistunut myös sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala.
Helsingin kaupungin osallisuusyksikkö toimii hankkeessa valmistelijana, toteuttajana ja valvojana huolehtien hankkeessa olevien osatoteuttajien osalta kriteerien täyttymisen ja muun hankkeeseen liittyvän käytönvalvonnan.
Hallintosäännön 12 luvun 4 §:n 1 momentin 7 kohdan mukaan rahoitusjohtaja hakee valtionavustukset. Saman luvun 1 §:n 2 momentin 8a kohdan mukaan keskushallinnon käytettävissä olevien avustusmäärärahojen jakamisesta päättää kansliapäällikkö.
Päätös tullut nähtäväksi 07.03.2024
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupunginhallitus.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Lisätietojen antaja
Anni Heinälä, ruoka-aputoiminnan päällikkö, puhelin: 09 310 24670