Hankesuunnitelman hyväksyminen, uusi hevostalli, Fallkullan kotieläintila, Malminkaari 24, kaupunkiympäristön toimiala

HEL 2023-011473
Asialla on uudempia käsittelyjä
4. / 101 §

Fallkullan kotieläintilan uuden hevostallin rakentamisen hankesuunnitelman hyväksyminen

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto palautti asian uudelleen valmisteltavaksi siten, että valmistelussa selvitetään keinoja vähentää hankkeen suunnittelu- ja rakentamiskustannuksia.

Käsittely

Palautusehdotus:
Otto Meri: Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto palauttaa asian uudelleen valmisteltavaksi siten, että valmistelussa selvitetään keinoja vähentää hankkeen suunnittelu- ja rakentamiskustannuksia.

Kannattaja: Katri Penttinen

1 äänestys

JAA-ehdotus: Asian käsittelyä jatketaan
EI-ehdotus: Otto Meren palautusehdotuksen mukaisesti.

Jaa-äänet: 3
Stefan Loman, Nina-Ilona Törmikoski, Inari Virkkala

Ei-äänet: 5
Tapio Klemetti, Noora Laak, Otto Meri, Katri Penttinen, Santtu Salmela

Tyhjä: 1
Riina Bhatia

Poissa: 0

Kaupunkiympäristölautakunta päätti palauttaa asian uudelleen valmisteltavaksi äänin 5–3 (1 tyhjä).

Katso äänestystulos taulukkona

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto päättää hyväksyä Fallkullan kotieläintilan uuden hevostallin 7.8.2023 päivätyn rakentamisen hankesuunnitelman siten, että hankkeen laajuus on 291 brm² ja rakentamiskustannusten enimmäishinta on arvonlisäverottomana 1 138 000 euroa toukokuun 2023 kustannustasossa.

Sulje

Yleistä hankkeesta

Fallkullan kotieläintila tarjoaa nuorille eläinperusteista nuorisotyötä, joka on ainutlaatuista pääkaupunkiseudulla. Fallkullan navetassa on erilaisia kotieläimiä, mm. lampaita, vuohia ja nautoja, ja hevostallissa poneja. Nuoret tekevät navettatöitä ja hoitavat eläimiä nuoriso-ohjaajien opastuksella. Toiminta on nuorille ilmaista, matalankynnyksen toimintaa. Fallkullan kotieläintilan hevostoiminta on sen toimintamuodoista suosituin. Tällä hetkellä kunnollisen hevostallin puuttuminen vaikeuttaa hevostoimintaa.

Uusi talli parantaa hevosten, työntekijöiden ja toimintaan osallistuvien nuorten oloja

Tällä hetkellä toiminnan turvallisuuden valvonta on hankalaa, koska ponikarsinat sijaitsevat erillisissä pienissä rakennuksissa ja siivouksessa käytettävät välineet kolmannessa rakennuksessa. Kunnollisen tallin puuttumisen vuoksi eläinten hoitoa tehdään nuorten kanssa ulkona säässä kuin säässä ja esimerkiksi eläinlääkäri ja hevosten kengittäjä hoitavat hevosia navetassa, joka on siihen soveltumaton paikka. Hevosten elinolot paranevat uudessa tallissa. Työntekijöiden ja toimintaan osallistuvien nuorten työturvallisuus kohentuu valaistujen ja toimintaan soveltuvien avarien tilojen myötä

Uusi talli sopii maisemaan

Fallkullan kotieläintilan uusi hevostalli on alun perin ajateltu tehtäväksi pellolle sijoitettavana kustannustehokkaana valmistallina. Fallkullan kulttuurimaisemallinen asema kuitenkin edellyttää maisemaan sopivampaa rakennusta. Fallkullan kotieläintilan uusi hevostalli on suunniteltu rakennettavaksi rinteessä sijaitsevan, puretun talousrakennuksen tilalle suunnilleen samankokoisena ja -tyylisenä. Tämä paikka tukee myös luontevasti kotieläintilan toimintaa sijoittumalla navetta/päärakennuksen kanssa samaan pihapiiriin.

Talliin tulee karsinoita neljälle hevoselle, hevosten pesutila, varustehuone hevosten tavaroille, pesu- ja kuivauspaikka loimille sekä varastotila hevosten heinille, puruille ja varusteille. Henkilökunnan ja toimintaan osallistuvien nuorten käyttöön tehdään wc-tila.

Laajuus ja kustannukset

HKA:n mukaan hankkeen rakentamiskustannukset ovat arvonlisäverottomana yhteensä 1 138 000 euroa. Hankkeen arvioitu tilakustannus kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalle on 53 466 euroa vuodessa. Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta on 5.9.2023 hyväksynyt hankkeen tarveselvityksen ja antanut puoltavan lausunnon uuden hevostallin rakentamisen hankesuunnitelmasta.

Tallin ensimmäisen kerroksen pohjapinta-ala on 188 m² ja kokonaisbruttoala 291 m².

Hankkeen aikataulu ja toteutus

Toimitilahankkeiden rakentamisohjelmassa on hankkeen suunnittelulle ja toteutukselle varattu määrärahaa yhteensä 800 000 euroa vuodelle 2023. Alustavan aikataulun mukaisesti rakentaminen on suunniteltu tapahtuvan 10/2023 - 5/2024.

Kaupunkiympäristön toimiala vastaa hankkeen toteuttamisesta ja kiinteistön ylläpidosta.

Sulje

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto 05.10.2023 § 95

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 06.11.2023

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Sulje

Esittelijä

vs. tekninen johtaja
Sari Hildén

Lisätietojen antaja

Tarja Holopainen, rakennuttajainsinööri, puhelin: 09 310 42117

tarja.holopainen@hel.fi