Vuokraus, maa-alue rakennustyön suorittamiseen, Lirokuja 2, Painoksi Oy

HEL 2023-011657
Asialla on uudempia käsittelyjä
8. / 143 §

Naapurin alueen käyttäminen rakennustyön tekemiseksi, Lirokuja 2 ja 6

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti myöntää Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan hakemuksesta maankäyttö- ja rakennuslain 149 a §:n mukaisen luvan käyttää kiinteistön 91-47-165-11 (Lirokuja 2) aluetta naapurikiinteistölle 91-47-165-10 (Lirokuja 6) rakennettavan pelastusaseman työmaa-alueena. Työmaa-alue on kolmen metrin levyinen kaistale tonttien yhteisellä rajalla ja sen pinta-ala on noin 190 neliömetriä.

Lupa myönnetään seuraavilla ehdoilla:

1. Alueen käyttöoikeus on voimassa 30.9.2024 saakka.

2. Työmaa-alue on aidattava umpinaisella alueella ennen alueen käyttämisen aloittamista. Viikkoa ennen alueen aitaamista hakijan on ilmoitettava aitaamisen aloittamisesta tontin 91-47-165-11 haltijalle. Alue on pidettävä siistissä kunnossa

3. Työmaa-alue on edellä mainittuun määräaikaan mennessä kunnostettava ja saatettava se käyttöä edeltäneeseen tilaan.

Helsingin rakennusvalvontataksan (2023) 10 § d kohdan mukainen
lupamaksu tästä päätöksestä on kaksituhattayhdeksänsataaviisikymmentä (2950) euroa. Maksuun voidaan hakea muutosta kaupunkiympäristölautakunnalta oikaisuvaatimuksella kuntalain 134 §:n mukaisesti.

Pöytäkirjanote Painoksi Oy:lle haastemiestiedoksiantona ja hakijalle sisäisenä tiedoksiantona.

Sovelletut oikeusohjeet

Maankäyttö- ja rakennuslaki 149 a §

Naapurin alueen käyttäminen

Rakennusvalvontaviranomainen voi hakemuksesta antaa naapuria kuultuaan luvan naapurin alueen käyttämiseen hakijalle välttämättömän rakennustyön tai muun toimenpiteen tekemiseksi, jollei tästä aiheudu naapurille muuta kuin tilapäistä ja vähäistä haittaa tai häiriötä. Hakijan on toimenpiteen jälkeen kunnostettava naapurin alue ja saatettava se käyttöä edeltäneeseen tilaan.

Hallintolaki 34 §, 36 §, 45 §, 54 §, 60 §

Asemakaava ja rakennuslupa

Tonttia 91-47-165-10 koskevan, kaupunginvaltuuston 25.8.2021 hyväksymän ja 14.10.2021 voimaan tulleen asemakaavan numero 12666 mukaan tontille rakennettavan rakennuksen tai sen osan saa naapurin suostumuksella rakentaa kiinni tonttien väliseen rajaan. Suostumus on annettu tontin 91-47-165-11 maanvuokrasopimuksessa, joka on allekirjoitettu 18.2.2015 ja joka on siirtynyt Painoksi Oy:lle kaupalla 1.9.2022. Sopimuksen 22 §:n mukaan vuokralaisella on oikeus rakentaa korttelin 47165 tonttien 11 ja 6 sekä korttelin 47 tonttien 11 ja 10 väliseen rajaan kiinni ja vastaava oikeus on myös korttelin 47165 tonttien 6 ja 10 vuokralaisilla.

Ympäristö- ja lupajaosto on myöntänyt 30.3.2023 lainvoimaisen rakennusluvan 47-487-23-A pelastusaseman rakentamiseksi kiinteistölle 91-47-165-10. Nyt haettu käyttöoikeus koskee kyseisen rakennusluvan mukaisia töitä.

Hakemus ja vastine

Hakemus on saapunut rakennusvalvontapalveluihin 14.8.2023. Hakemus koskee noin 3 metrin levyistä pihamaan kaistaletta, joka sijaitsee tontilla 11 tonttien 10 ja 11 välisen rajan suuntaisesti. Alueen pinta-ala on noin 190 neliömetriä. Hakemuksen liitteenä on kartta alueesta.

Käyttöoikeus naapurin pihamaahan tarvitaan sen vuoksi, että tontille 10 rakennettavan pelastusasema rakennetaan osaksi kiinni tonttien väliseen rajaan. Lisäksi rajalle rakennetaan tukimuuri ja uusi aita. Rakennustyötä varten tarvittava sääsuoja sijoittuu sen johdosta osittain tontin 11 puolelle. Hakemuksen mukaan rakennustöiden turvallista toteuttamista varten ja tukimuurin ja aidan rakentamista varten on välttämätöntä käyttää naapurin aluetta hakemuksessa mainitussa laajuudessa.

Hakemus on lähetetty tiedoksi naapuritontin maanvuokraoikeuden haltijalle Painoksi Oy:lle 25.8.2023 ja yhtiölle on varattu tilaisuus antaa vastine asiassa. Yhtiö on 30.8.2023 ilmoittanut saaneensa hakemuksen tiedoksi ja vastannut, että se on valmis vuokraamaan maa-alueen kaupungille.

Hakijalta saadun tiedon mukaan kaupunki ei ole valmis vuokraamaan aluetta Painoksi Oy:n tarjoamilla ehdoilla.

Päätöksen perustelut

Koska pelastusasema rakennetaan osaksi kiinni tonttien väliseen rajaan, naapurin pihamaan käyttäminen on välttämätöntä rakennustyön suorittamiseksi.

Lirokuja 2:ssa sijaitseva teollisuusrakennus sijaitsee lähimmillään noin 12 metrin päässä tonttien välisestä rajasta. Hakemuksen mukainen käyttöoikeus ei käytettävissä olevien tietojen mukaan aiheuta muuta kuin tilapäistä ja vähäistä haittaa tontin 11 käytölle. Lupa-alueen käyttämiseen voidaan näin ollen myöntää päätösehdotuksessa mainituilla ehdoilla.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 04.10.2023

VALITUSOSOITUS

Pöytäkirjan 143 §.

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa ja se, jonka valitusoikeudesta laissa erikseen säädetään. Viranomainen saa hakea muutosta valittamalla myös, jos valittaminen on tarpeen viranomaisen valvottavana olevan yleisen edun vuoksi.

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jona päätös on luovutettu asianosaiselle tai hänen lailliselle edustajalleen. Postitse saantitodistusta vastaan lähetetystä asiakirjasta katsotaan asianosaisen saaneen tiedon saantitodistuksen osoittamana aikana.

Käytettäessä todisteellista sähköistä tiedoksiantoa päätös katsotaan annetun tiedoksi, kun asiakirja on noudettu viranomaisen osoittamalta palvelimelta, tietokannasta tai muusta tiedostosta.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimusten perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite).

Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Markkinaoikeuden ensimmäisenä asteena käsittelemässä asiassa maksu peritään riippumatta asian lopputuloksesta.

Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Pöytäkirjan 143 §.

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Esittelijä

yksikön päällikkö
Pentti Ruuska

Lisätietojen antaja

Ulpu Juvalainen, rakennuslakimies, puhelin: 09 310 26467

ulpu.juvalainen@hel.fi

Liitteet (pdf)

1. Sijaintikartta
2. Hakemus 14.8.2023
3. Kuuleminen 25.8.2023
4. Painoksi Oy vastaus
5. Lisäselvitys 15.9.2023
6. Rakennuslupa 30.3.2023
7. Asemakaava 12666

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.