Virkasuhteen täyttäminen, perhepalvelujen johtaja, SOTEPE-01-354-23

HEL 2023-011711
Asialla on uudempia käsittelyjä
2. / 189 §

Perhepalvelujen johtajan viran täyttäminen

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta

Päätös

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta päätti ottaa 1.11.2023 lukien koulutuksen ja työkokemuksen sekä haastattelussa ja henkilöarvioinnissa osoitetun soveltuvuuden perusteella yhteiskuntatieteiden lisensiaatti Terhi Pippurin perhepalvelujen johtajan virkaan (vakanssi 032585, sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala/perhe- ja sosiaalipalvelut/lapsiperheiden hyvinvointi ja terveys) 7910,95 euron kokonaiskuukausipalkan mukaan määräytyvin palkkaeduin ja viranhoitomääräyksessä tarkemmin määrätyin ehdoin.

Virassa noudatetaan kuuden (6) kuukauden koeaikaa.

Päätös on ehdollinen, kunnes virkaan otetun terveydentilasta saadun selvityksen perusteella virkaan ottaminen on vahvistettu. Selvitys on esitettävä 30 päivän kuluessa virkaan ottamista koskevan päätöksen tiedoksisaannista lukien.

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta päätti ottaa varalle siltä varalta, että virkaan otettu ei ota virkaa vastaan, terveystieteiden maisteri, EMBA, Monica Lindbergin.

Käsittely

Helsingin kaupungin nuorisoneuvoston toimialalautakuntien edustajien osalta on sovittu, että edustajat eivät osallistu henkilöstöä koskevien asioiden käsittelyyn. Tästä syystä sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan nuorisoedustaja Rosa Saarinen ei osallistunut tämän asian käsittelyyn ja poistui kokouksesta ennen asian käsittelyn aloittamista.

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta esitti kysymyksiä perhepalvelujen johtajan virkaan valittavalle Terhi Pippurille. Kokous keskeytettiin kysymysten ajaksi ja seuraavat henkilöt poistuivat kokoustilasta: toimialajohtaja Juha Jolkkonen, perhe- ja sosiaalipalvelujen johtaja Maarit Sulavuori, terveys- ja päihdepalvelujen johtaja Leena Turpeinen, sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtaja Seija Meripaasi, hallintojohtaja Tiina Mäki, viestintäpäällikkö Jaana Juutilainen-Saari ja johtava lakimies Jenna Laurikkala. Lautakunnan kysymysten jälkeen virkaan valittava henkilö poistui kokoustilasta. Edellä mainitut virkahenkilöt palasivat kokoustilaan ja kokousta jatkettiin.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Viran täyttömenettely aloitettiin sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan myönnettyä 13.12.2022 § 257 eron aikaisemmalle viranhaltijalle 1.4.2023 lukien perhepalvelujen johtajan virasta.

Helsingin kaupungin hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 2 momentin 3 kohdan mukaan, ellei toimivallasta ole muutoin säädetty tai määrätty, sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta päättää palvelukokonaisuuden johtajan suoran alaisen sekä toimialan hallintojohtajan virkaan ottamisesta. Perhepalvelujen johtajan virkaan ottamisesta päättää sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta.

Perhepalvelujen johtajan tehtävänä on strateginen johtaminen ja kehittäminen sekä muutosten toimeenpanon johtaminen. Lisäksi perhepalvelujen johtaja osallistuu sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen järjestämisvastuun toimeenpanoon, jossa korostuu sekä pääkaupunkiseudun että YTA-aluetason yhteistyö.

Perhepalvelujen johtaja johtaa lapsiperheiden hyvinvointi ja terveys -palvelua, joka muodostuu kolmesta yksiköstä: neuvola- ja lapsiperheiden kotipalvelusta, kouluterveydenhuollosta sekä perheiden erityispalveluista.

Palvelun tehtävänä on neuvolapalvelujen ja kouluterveydenhuollon palvelujen järjestäminen perusopetusta antavien oppilaitosten oppilaille, lasten puheterapia-, neuvolapsykologi- ja neuropsykologipalvelujen järjestäminen, lapsiperheiden sosiaaliohjauksen ja kotipalvelun, kasvatus- ja perheneuvonnan, perheoikeudellisten asioiden sekä kansainvälisen adoptiopalvelun palveluista vastaaminen. Lisäksi perhepalvelujen johtaja vastaa koulujen psykologi- ja kuraattoritoiminnan järjestämistehtävästä; palvelut tuottaa kasvatuksen ja koulutuksen toimiala.

Perhepalvelujen johtajalta edellytetään kykyä taloudellisten resurssien oikeaan kohdentamiseen, näkemyksellisyyttä tuottavuuden parantamiseen sekä kykyä johtaa tavoitteellisesti. Henkilöstön johtamisessa painottuu erityisesti suuren organisaation muutosjohtaminen sekä esihenkilöiden ja henkilöstön sitouttaminen. Perhepalvelujen johtajalla tulee olla kokemusta suurten kokonaisuuksien ja muutoksen läpiviemisestä. Tehtävän hoitaminen edellyttää lisäksi julkishallinnon sekä lapsiperheiden sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen tuntemusta. Helsingin kaupungin johtamisen kulmakivet ovat näkemyksellisyys, innostus, linjakkuus ja toimeenpanokyky. Perhepalvelujen johtajan odotetaan toimivan näiden kulmakivien mukaisesti.

Perhepalvelujen johtajan viran kelpoisuusehtona on soveltuva ylempi korkeakoulututkinto ja kokemusta johtamistehtävissä. Kielitaitovaatimuksena on suomen kielen erinomainen ja ruotsin kielen tyydyttävä suullinen ja kirjallinen taito.

Virkaa täytettäessä on noudatettava perustuslain 125 §:ssä säädettyjä yleisiä virkanimitysperusteita, jotka ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto.

Hakijat ja rekrytointiprosessi

Perhepalvelujen johtajan virka (032585) on ollut julkisesti haettavana ajalla 31.7.–14.8.2023. Hakuilmoitus julkaistiin kaupungin sähköisessä rekrytointipalvelussa osoitteessa helsinkirekry.fi. Lisäksi työpaikkailmoitus oli sähköisesti luettavissa TE-toimiston, Oikotien, Joblyn sekä Duunitorin ilmoituskanavissa. Ilmoitusta markkinoitiin myös Linkedinissä.

Perhepalvelujen johtajan virkaa haki 20 henkilöä, ja 19 hakijalla on viran edellyttämä kelpoisuus. Hakijaluettelo on liitteenä 1.

Hakemusten perusteella haastatteluun kutsuttiin viisi hakijaa. Haastattelut toteutettiin 21.8.2023 ja 23.8.2023.

Haastattelussa mukana olivat rekrytoiva esihenkilö perhe- ja sosiaalipalvelujen johtaja Maarit Sulavuori, nuorten ja aikuissosiaalityön johtaja Leena Luhtasela, sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan edustajina apulaispormestari Daniel Sazonov, jäsen Kati Juva ja jäsen Sinikka Vepsä sekä toimialan HR:n edustajina senior HR-partner Veera Pellinen ja rekrytointikonsultti Jessica Parkkinen.

Susanna Laitsaari (hakija 1) on valmistunut kauppatieteiden maisteriksi Helsingin kauppakorkeakoulusta vuonna 1997 ja psykologian maisteriksi Helsingin yliopistosta vuonna 2007. Hän on viimeksi urallaan toiminut Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen palvelulinjajohtajana vajaan puolen vuoden ajan. Aikaisemmin hän työskenteli Espoon kaupungilla lapsiperheiden hyvinvointipalvelujen palvelualueen päällikkönä kolmen vuoden ajan. Tätä ennen hän työskenteli samalla työnantajalla lastenpsykiatrisen yksikön päällikkönä hieman yli kahden vuoden ajan. Aikaisemmin hän on työskennellyt toimitusjohtajana neuropsykologista ja puheterapeuttista arviota ja kuntoutusta tuottavassa yrityksessä vajaan vuoden ajan sekä Tuusulan kunnalla johtavana psykologina hieman yli neljän vuoden ajan.

Monica Lindberg (hakija 2) on valmistunut terveystieteiden maisteriksi Åbo Akademista vuonna 2007. Lisäksi hän on suorittanut EMBA-tutkinnon Aalto-yliopistossa. Hän on toiminut vuoden 2023 tammikuusta perhepalvelujen johtajan viransijaisena ja 1.4.2023 lukien perhepalvelujen johtajan avoimen viran hoitajana. Tätä ennen hän on työskennellyt Helsingin kaupungilla neuvolan ja lapsiperheiden kotipalvelun päällikkönä noin viisi ja puoli vuotta sekä ylihoitajana hieman yli viisi ja puoli vuotta. Aikaisemmin hän on työskennellyt Espoon kaupungilla osastonhoitajana hieman yli kuuden vuoden ajan ja kotihoidon esihenkilönä lähes kahden vuoden ajan.

Terhi Pippuri (hakija 3) on valmistunut Tampereen yliopistosta yhteiskuntatieteiden maisteriksi vuonna 2000 ja yhteiskuntatieteiden lisensiaatiksi vuonna 2015. Lisäksi hän suorittaa parhaillaan EMBA-tutkintoa Aalto-yliopistossa. Hän on työskennellyt noin vuoden Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen palvelulinjajohtajana. Ennen palvelulinjajohtajan tehtävää hän toimi kuukauden ajan projektipäällikkönä opiskeluhuollon palvelujen järjestämisvastuun siirtymisen valmistelun parissa. Aikaisemmin hän on työskennellyt kahden ja puolen vuoden ajan opiskeluhuollon päällikkönä Espoon kaupungilla. Ennen tätä hän työskenteli pääkaupunkiseudun Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma -hankkeessa kehittämiskoordinaattorina lähes puolentoista vuoden ajan. Lisäksi hän on työskennellyt aluekuraattorina lähes neljän ja puolen vuoden ajan.

Terhi Tuominiemi-Lilja (hakija 4) on valmistunut valtiotieteiden maisteriksi Helsingin yliopistosta vuonna 2007. Hän on työskennellyt perheiden erityispalvelujen päällikkönä Helsingin kaupungilla hieman yli kuuden ja puolen vuoden ajan. Tätä ennen hän työskenteli lähes neljän vuoden ajan keskitettyjen palvelujen päällikkönä samalla työnantajalla. Aikaisemmin hän on työskennellyt samalla työnantajalla "Katse lapseen" -hankkeessa erityisasiantuntijana hieman yli vuoden ajan ja "Hyve 4v"-hankkeessa projektipäällikkönä hieman yli vuoden ajan sekä ylihoitajana lähes kolmen ja puolen vuoden ajan.

Hanne Kalmari (hakija 5) on valmistunut Helsingin yliopistosta psykologian maisteriksi vuonna 1989 ja psykologian lisensiaatiksi vuonna 2007. Hän on työskennellyt Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella kehittämispäällikkönä vuoden 2023 keväästä alkaen. Tätä ennen hän on toiminut Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma -hankkeen hankepäällikkönä hieman yli kolmen vuoden ajan samalla työnantajalla. Saman hankkeen parissa hän työskenteli hankepäällikkönä sosiaali- ja terveysministeriössä lähes neljän vuoden ajan. Tätä ennen hän on työskennellyt Helsingin kaupungilla perheiden erityispalveluiden päällikkönä hieman yli kolme vuotta. Aikaisemmin hän on toiminut Helsingin kaupungilla myös perheneuvolan ja perheoikeudellisten palveluiden toimistopäällikkönä kolmen vuoden ajan, perheneuvolan johtajana hieman yli vuoden ajan, perheneuvolan aluepäällikkönä hieman yli kolmen ja puolen vuoden ajan sekä perheneuvolan johtavana psykologina hieman yli kolmen vuoden ajan.

Haastattelussa painotettiin erityisesti hakijoiden arvioitua kykyä taloudellisten resurssien oikeaan kohdentamiseen ja näkemyksellisyyttä tuottavuuden parantamiseen, valmiutta muutosjohtamiseen sekä ymmärrystä keskeisestä toimintaympäristöstä. Kaikilla viidellä haastatellulla oli julkishallinnon tuntemusta sekä kokemusta johtotehtävistä perhepalvelujen piiristä. Haastatteluissa he kaikki osoittivat suurta kiinnostusta hakemaansa tehtävää kohtaan. Verrattuna hakijoihin 1 ja 4, hakijoilla 2, 3 ja 5 nähtiin haastatteluvastausten perusteella olevan paremmat kyvyt ja valmiudet perhepalvelujen johtajan tehtävään. He vastasivat syvällisemmin ja monipuolisemmin kysymyksiin taloudellisen resurssien oikeasta kohdentamisesta ja tuottavuuden parantamisesta. Lisäksi he yhdistivät vastauksissaan monipuolisemmin sekä lapsiperhepalvelujen moninaisuuden että muutoksen suunnat. Hakijat 2, 3 ja 5 kykenivät osoittamaan myös konkreettisia esimerkkejä kykeneväisyydestään johtaa muutosta perhepalvelujen toimintaympäristössä.

Hakemusten ja haastattelussa osoitetun osaamisen perusteella hakijat 2, 3 ja 5 ohjattiin henkilöarviointiin, jotka toteutti Psycon Oy viikolla 36. Lopullinen vertailu suoritettiin valittavaksi esitetyn, hakija 2:n ja hakija 5:n välillä.

Arviointi

Hakemusten, haastattelujen ja henkilöarvioinnin perusteella Terhi Pippuri (hakija 3) osoitti perhepalvelujen johtajan tehtävissä edellytettäviä vahvuuksia, erityisesti tavoitteellisen ja näkemyksellisen johtajuuden sekä strategisen toimintaympäristön ymmärryksen osalta. Hänellä on monipuolinen kokemus perheiden palveluista, tuoretta johtamiskokemusta sekä kokemusta merkittävän hallinnollisen muutoksen toimeenpanoon osallistumisesta omalla vastuualueellaan. Hän osoitti hakuprosessin aikana vahvaa talousosaamista sekä kustannustehokasta ja tuloshakuista katsantotapaa. Pippuri toi hakuprosessin ajan monipuolisesti esiin valmiuttaan johtaa henkilöstöä sitouttaen ja Helsingin kaupungin johtamisen kulmakivien mukaisesti.

Koulutuksen ja kokemuksen sekä haastattelussa ja henkilöarvioinnissa osoitetun sopivuuden perusteella Terhi Pippurilla on parhaat edellytykset perhepalvelujen johtajan viran tehtävien hoitamiseen.

Muuta

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan jäsenillä on mahdollisuus tutustua esitykseen liittyviin hakemuksiin ja henkilöarviointiraportteihin kokouksen aikana.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 04.10.2023

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Esittelijä

sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan toimialajohtaja
Juha Jolkkonen

Lisätietojen antaja

Maarit Sulavuori, perhe- ja sosiaalipalvelujen johtaja, puhelin: 09 310 62401

maarit.sulavuori@hel.fi

Liitteet (pdf)

1. Hakijaluettelo
Liitettä ei julkaista internetissä.

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.