Katusuunnitelma, Laakso, Urheilukatu välillä Lääkärinkatu-Reijolankatu, numero 31850/1
Urheilukatu, katusuunnitelma, Laakso
Päätös
Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä liitteenä 2 olevan Urheilukatu välillä Lääkärinkatu–Reijolankatu -katusuunnitelman suunnitelmapiirustus nro 31850/1.
Lisäksi lautakunta päätti määrätä tämän katusuunnitelman hyväksymispäätöksen tulemaan voimaan ennen kuin se on saanut lainvoiman.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Lähtökohdat ja tavoitteet
Urheilukatu välillä Reijolankatu-Lääkärinkatu on nykyinen asuinalueen tonttikatu, jonka itäpuolella sijaitsee Laakson sairaala-alue. Katusuunnitelma pohjautuu voimassa olevaan asemakaavaan nro 12681 (tullut voimaan 16.6.2022). Suunnittelussa on otettu huomioon asemakaavan liitteenä olleen liikennesuunnitelman nro 7105 mukaiset periaatteet.
Katusuunnitelmassa esitettyjen ratkaisujen tavoitteena on mahdollistaa asemakaavan mukainen rakentaminen sairaala-alueella ja parantaa sairaalan ambulanssi- ja pelastusajoneuvojen liikenteen sujuvuutta. Esteettömyyden näkökulmasta jalankulun yhteyksiä sairaala-alueen ympärillä ja joukkoliikennepysäkeille on haluttu parantaa ja selkeyttää. Nyt hyväksyttävän katusuunnitelman johdosta katujen järjestelyjä tulee muuttaa myös Reijolankadulla, Lääkärinkadulla ja Auroranportissa, joiden suunnittelu on käynnistetty v. 2023.
Suunnitelma
Urheilukatu välillä Lääkärinkatu–Reijolankatu katusuunnitelman piirustus nro 31850/1 (liite 2)
Urheilukatu rajautuu länsipuolelta nykyiseen sairaala-alueen tukimuuriin. Urheilukadun molemmin puolin sijaitsee jalkakäytävät ja nykyinen säilytettävä kadunvarsipysäköinti. Urheilukadulla, Reijolankadun puoleisessa päässä, nykyistä pyörätietä jatketaan noin 30 metrillä. Samassa yhteydessä pyöräily siirtyy sekaliikenteeksi ajoradalle nykyiseltä yhdistetyltä jalankulun ja pyöräilyn väylältä, joka muuttuu jalkakäytäväksi. Tällä ratkaisulla parannetaan jalankulkijoiden liikenteen sujuvuutta ja turvallisuutta sekä mahdollistetaan esteettömyyden erikoistason järjestelyt. Pyöräilyratkaisun sekä pelastusajoneuvojen liikenteen sujuvoittamisen johdosta poistuu 7 pysäköintipaikkaa. Sairaalan tonttiliittymien vuoksi 4 katupuuta joudutaan poistamaan. Puuriviä on mahdollista täydentää kuitenkin 2:lla lehtipuulla. Lisäksi puurivissä on huomattu 3 kuivunutta katupuuta, joiden uusiminen tutkitaan suunnittelun edetessä. Suunnittelun aikana on tutkittu mahdollisuutta lisätä puita kadun nykyiselle reuna-alueelle jalkakäytävän ja sairaalan tukimuurin välille, mutta se on todettu erittäin haastavaksi kalliopinnan läheisyyden takia.
Kadun ilme on nykyiselläänkin hyvin vehreä. Reijolankadun ja Urheilukadun risteykseen sijoittuva Laakson sairaalan uusi pääsisääntuloaukio päällystetään harmailla luonnonkivilaatoilla.
Suunnitelman tarkempi kuvaus ilmenee suunnitelmaselostuksesta nro 31850/1 (liite 1).
Katu on suunniteltu niin, että se sopeutuu asemakaavan mukaiseen ympäristöönsä ja täyttää toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.
Vuorovaikutus ja yhteistyösopimus
Katusuunnittelu on toteutettu ”Yhteinen kunnallistekninen työmaa” sopimuksen (7.3.2017) mukaisesti yhteistyössä sopimuksen osapuolten kanssa. Sopimuksen osapuolia ovat Helsingin kaupunki, Helsingin seudun ympäristöpalvelut kuntayhtymä (HSY), Helen Oy, Helen Sähköverkko Oy, Elisa Oyj, DNA Oyj, Telia Finland Oyj, GlobalConnect Oy, Auris Kaasunjakelu Oy, Cinia Oy. Sopimuksen mukaisesti kukin sopimuksen allekirjoittanut osapuoli sitoutuu suunnittelun aikana määrittelemään omat johtotarpeensa kohteessa ja tekemään omaa suunnittelua samanaikaisesti hankkeen etenemisen kanssa. Suunnittelun tavoitteena on aikaansaada rakennushankekohtaiset yhteiset ristiriidattomat suunnitelma-asiakirjat ja selostukset.
Katusuunnitelmaluonnos on ollut sähköisesti esillä kaupunkiympäristön asiakaspalvelupisteessä ja Helsingin kaupungin verkkosivuilla 7.6.−20.6.2023 välisen ajan. Esillä olosta ja mahdollisuudesta mielipiteen esittämiseen on tiedotettu alueen talouksiin postitetulla tiedotekirjeellä, kaupungin verkkosivuilla sekä Töölöläinen ja Puoli Kaupunkia -sanomalehdissä.
Esillä olon aikaiset asukaspalautteet on kirjattu vuorovaikutusmuistioon, joka on liitteenä 3.
Katusuunnitelmaehdotus on ollut sähköisesti nähtävillä kaupunkiympäristön asiakaspalvelupisteessä ja Helsingin kaupungin verkkosivuilla 22.11.−5.12.2023 välisen ajan. Suunnitelman nähtävillä olosta ja mahdollisuudesta muistutuksen antamiseen ilmoitettiin kirjallisesti suunnittelualueen kiinteistöjen omistajille ja haltioille sekä muille osallisille on ilmoitettu yleistiedoksiantona. Lisäksi asiasta on ilmoitettu kaupungin verkkosivuilla.
Muistutusten käsittely
Suunnitelmasta jätettiin 2 muistutusta.
Muistutus 1
Muistutuksessa todetaan, että katusuunnitelmassa esitetty pyöräilyreitin siirtäminen ajoradalle nykyiseltä yhdistetyltä jalankulun ja pyöräilyn väylältä on vaarallinen ja ei tule käytännössä toimimaan ja pyöräilijät tulevat käyttämään jatkossakin jalkakäytäviä. Todetaan myös, että jalankulkijoiden kannalta tilanne olisi nykyistä vaarallisempi. Ehdotetaan, että nykyinen kadun itäpuolinen kevyen liikenteen väylä pysyisi ennallaan ja sitä voisivat käyttää jalankulkijat ja pyöräilijät. Lisäksi ehdotetaan läpiajoliikenteen kieltoa Reijolankadulta Urheilukadulle ja edelleen Lääkärinkadun kautta Mannerheimintielle.
Muistutus 2
Muistutuksessa esitetään huoli liittyen Laakson sairaalahankkeen asemakaavassa merkittyyn mal-ajo-3 ajoyhteyteen, jota voitaisiin käyttää asemakaavan vastaisesti sairaalan huoltotilojen ajoyhteytenä. Muistutuksessa pyydetään, että Urheilukadun katusuunnitelma laaditaan sellaiseksi, että kyseistä Urheilukadulle johtavaa sairaalan kiinteistön ajoyhteyttä ei ole mahdollista käyttää sairaalan huoltoliikenteelle.
Esittelijän vastaus muistutuksiin
Katusuunnitelmassa esitetty pyöräliikenteen siirto ajoradalle on pyöräliikenteen suunnitteluohjeen mukainen ratkaisu, kun autoliikenteen liikennemäärät ovat alle 4000 ajon/vrk. Urheilukatu on autoliikenteen paikallisverkon katu (tonttikatu), jonka nopeusrajoitus on 30 km/h ja autoliikenteen määrä on arviolta 3000 ajon/vrk. Nykyinen yhdistetty jalankulku- ja pyörätie on 3 m leveä. Tällä ratkaisulla parannetaan jalankulkijoiden liikenteen sujuvuutta ja turvallisuutta sekä mahdollistetaan esteettömyyden erikoistason järjestelyt.
Läpiajoliikenteen todennäköisyys ja haitta Urheilukadun ja Lääkärikadun liikenteen sujuvuudelle ja turvallisuudelle tullaan arvioimaan erikseen. Läpiajoliikennekiellon tarpeellisuus arvioidaan liikenteenohjaussuunnitelmassa. Läpiajon estäminen vain liikennemerkein ei ole tavoiteltavaa ja rakenteellinen ajoeste puolestaan haittaisi alueen saavutettavuutta autoliikenteellä. Siten on oltava erityisen vahvat perusteet läpiajon kieltämiselle. Alueen ohittavalle autoliikenteelle pääkadut tarjoavat sujuvimman ja siten houkuttelevimman reittivaihtoehdon.
Urheilukadulle johtava sairaalan kiinteistön ajoyhteys (mal-ajo-3) on esitetty asemakaavassa alueen osana, johon saa sijoittaa korttelia 18626 palvelevien saatto- ja pysäköintitilojen ajoyhteyden suuaukkoineen. Liittymän käyttöä ei ole katusuunnitelman ratkaisuilla mahdollista estää katualueella. Tonttiliittymä suunnitellaan noin 6 m leveäksi, jolloin se mahdollistaa liittymän samanaikaisen käytön, tontille ajamisen ja tontilta pois ajamisen. Liittymän leveys ei kuitenkaan estä kuorma-autolla ajoa. Tonttia koskevan asemakaavamääräyksen noudattaminen on ennen kaikkea tontin vastuulla.
Muistutukset eivät aiheuta muutoksia laadittuun katusuunnitelmaan.
Kustannukset ja aikataulu
Katusuunnitelman rakennuskustannukset ovat noin 710 000 euroa, 106 euroa/m² (alv. 0 %).
Kadun vuotuiset ylläpitokustannukset ovat noin 31 500 euroa (alv 0 %). Ylläpitokustannukset ovat 1 500 euroa kalliimmat kuin nykyisin.
Kadun rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristölautakunnan talousarvioehdotuksessa vuodesta 2024 alkaen.
Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 03 01 02 perusparantaminen ja liikennejärjestelyt.
Sovelletut säännökset
Maankäyttö- ja rakennuslaki 85 §, 62 §, 202 §, maankäyttö- ja rakennusasetus 41-43 §.
Toimivalta
Hallintosäännön 16 luvun 1 § 2 mom. kohdan 11 mukaan kaupunkiympäristölautakunta päättää katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksymisestä lukuun ottamatta taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisiä suunnitelmia.
Päätös tullut nähtäväksi 15.02.2024
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.
Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Hallinto-oikeuden aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.00-16.15.
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Markkinaoikeuden ensimmäisenä asteena käsittelemässä asiassa maksu peritään riippumatta asian lopputuloksesta.
Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Maria Ruuska, projektipäällikkö, puhelin: 09 310 37559