Vahingonkorvaus, takaisinsaantivaatimus, henkilövahinko, 21.2.2022, Oksakoskenpolku parkkipaikka, Keskinäinen Vakuutusyhtiö Fennia, Intrum Oy

HEL 2023-013205
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 6
Tämä toimielin tai virka on lakkautettu

Takautumisvaatimus, liukastuminen, Keskinäinen Vakuutusyhtiö Fennia / Intrum Oy

Hallintopäällikkö

Päätös

Kaupunkiympäristön toimialan hallintopäällikkö päätti hylätä hakijan takautumisvaatimuksen.

Päätöksen perustelut

Hakijan vaatimus

Hakija on 18.10.2023 esittänyt toimeksiannolla 881879 Keskinäinen Vakuutusyhtiö Fennian puolesta kaupungille määrältään 17 039,44 euron takautumisvaatimuksen viivästyskorkoineen. Vaatimuksen mukaan vakuutusyhtiöllä on takautumisoikeus kaupunkia kohtaan Fennian maksamassa liukastumisvahingossa 1869756 työtapaturma- ja ammattitautilain 270 §:n perusteella. Vaatimuksen mukaan vahingonkärsijä on liukastunut 21.2.2022 klo 14.45 Oksakoskenpolun parkkipaikalla. Vaatimuksen mukaan vahinkopaikka oli luminen, jäinen ja osittain hiekoitettu, ja vahinkopaikan maasto oli epätasainen. Hakija on täydentänyt vaatimustaan kaupungin pyynnöstä 21.12.2023 ja 12.3.2024 toimittamalla vahinkoon liittyviä tositteita.

Sovellettavat normit ja ohjeet

Kunnan toteutettavaksi kuuluva kunnan tarpeisiin osoitettu muu yleinen alue kuin katualue on kunnan toteutettava, kun asemakaavan mukainen maankäyttö edellyttää toteuttamista, jollei toteuttamisen lykkääminen ole kunnan taloudelliset edellytykset huomioon ottaen perusteltua. Yleinen alue on suunniteltava ja toteutettava siten, että se sopeutuu asemakaavan mukaiseen ympäristöönsä.

Yleisen alueen toteuttaminen käsittää alueen rakentamisen tai kunnostamisen ja sen kunnossapidon asemakaavan mukaisen käytön edellyttämällä tavalla. Muiden kunnan toteutettavaksi kuuluvien yleisten alueiden kuin katujen osalta kunnossapitolain mukaiset velvoitteet tulevat voimaan, kun kunta sallii alueen otettavaksi asemakaavan osoittamaan käyttöön.

Vahinkopaikalla on vuonna 2021 voimaan tulleen asemakaavan mukaan yleinen pysäköintialue. Asemakaavan mukaista laajempaa yleistä pysäköintialuetta ei ole vielä toteutettu, mutta alueella sijaitsee 1960-luvulla rakennettu sorapintainen pysäköintialue. Pysäköinti alueella on sallittu 24 h ajan.

Vahinkopaikan hoito on tilattu urakoitsijalta vahingon tapahtumisen jälkeen keskeneräisenä alueena III-luokan ajoradan mukaisesti.

III-luokan ajoradoilta poistetaan liikennettä haittaava lumi, sohjo ja jää niin, että riittävä kulkukelpoisuus säilyy. Aurauksen lähtökynnys on lumen osalta 7 cm ja sohjon osalta 5 cm. III-luokan ajoradat aurataan I- ja II-luokan katujen jälkeen. Toimenpideaika on arkisin kolme vuorokautta. Viikonloppuisin kunnossapitotöitä ei tarvitse aloittaa. Poikkeukselliset säätilan vaihtelut otetaan huomioon olosuhteiden sallimalla kohtuullisella tavalla. Ensin hoidetaan liikenteellisesti keskeiset alueet. Jatkuvan lumisateen aikana I- ja II-luokan ajoradat on pidettävä kulkukelpoisina. III-luokan ajoratojen liukkaus torjutaan vain mäkipaikoissa ja suojateillä.

Vahingonkorvausvastuun edellytykset

Pelkkä vahinkotapahtuma ei yksinään aiheuta kaupungille korvausvastuuta.

Kunnossa- ja puhtaanapitoon liittyvä vahingonkorvausvastuu perustuu lähtökohtaisesti tuottamukselle eli kunnossapitovelvollisen on vahingonkorvausvastuun syntymiseksi täytynyt syyllistyä laiminlyöntiin, huolimattomuuteen tai virheelliseen menettelyyn. Lisäksi edellytetään, että toiminnan tai laiminlyönnin ja syntyneen vahingon välillä on syy-yhteys.

Kunnossapitovelvollinen vapautuu vahingonkorvausvastuustaan osoittamalla, että kunnossapito on hoidettu asianmukaisesti tai että vallinneet olosuhteet ovat tehneet kunnossapitotyöt hyödyttömiksi tai että kunnossapidosta huolehtiminen olisi vahinkohetken olosuhteissa ollut ylivoimaista.

Jos vahingon kärsineen puolelta on myötävaikutettu vahinkoon tai jos muu vahingon aiheuttaneeseen tekoon kuulumaton seikka on myös ollut vahingon syynä, voidaan vahingonkorvausta kohtuuden mukaan sovitella tai evätä kokonaan.

Asiassa saadut tiedot ja selvitykset

Vahinkopaikan kunnossapitotoimenpiteistä on pyydetty selvitys alueen kunnossapidosta vastaavilta. Saadun selvityksen mukaan pysäköintipaikan talvikunnossapito on tilattu urakoitsijalta vahingon tapahtumisen jälkeen. Tilaus on tehty sattumalta, tästä vahingosta ja takautumisvaatimuksesta tietämättä 21.2.2022. Urakoitsija on kuitenkin tehnyt talvikunnossapidon toimenpiteitä Oksakoskenpolun pysäköintipaikalla alueen muiden talvikunnossapitotoimenpiteiden yhteydessä, vaikka tilausta urakoitsijalta alueen hoidosta ei ollut vielä tehty. Kunnossapidolta saadun selvityksen mukaan pysäköintialueen hoitaminen oli haastavaa, koska Töölön sairaalatyömaiden takia pysäköintialue oli jo aamuisin täynnä autoja. Kunnossapidon selvityksen mukaan pysäköintialue oli välillä niin täynnä, että myös parkkiriveiltä pois pääsy oli mahdotonta.

Selvityksen mukaan Oksakoskenpolun pysäköintialue on aurattu edellisen kerran kaksi päivää ennen vahinkoa, lauantaina 19.2.2022 klo 6.50. Aurauksessa on käytetty karhentavaa terää, joka nostaa vanhan hiekoitushiekan pintaan. Edellinen hiekoitus ennen vahinkoa Oksakoskenpolun pysäköintialueella on tehty 8.2.2022 klo 14.55. Oksakoskenpolku on aurattu vahinkoa seuraavana päivänä, 22.2.2022, mutta tuolloin ei ole aurattu pysäköintipaikkaa. Seuraava pysäköintipaikan auraus vahingon jälkeen on tehty 28.2.2022. Tiedot saaduista selvityksistä perustuvat GPS-tietoon.

Forecan mukaan Kaisaniemen havaintoasemalla tehdyissä mittauksissa edellisen, tiistaina 8.2.2022 tehdyn hiekoituksen aikaan lumen syvyys on ollut 27 cm ja lämpötila on ollut 0,2 °C. Lämpötila on tämän jälkeen seuraavan viikon aikana vaihdellut plussan ja miinuksen molemmilla puolilla, -4 °C ja 2,7 °C välillä lauantaihin 12.2.2022 saakka. Tämän jälkeen lämpötila on pysynyt plussan puolella perjantaihin 18.2.2022 saakka. Tuolloin lämpötila on vaihdellut -1,2 °C ja 0,7 °C välillä, ja lumen syvyys on ollut 16 cm. Seuraavan vuorokauden aikana, 19.2.2022 lämpötila on klo 2 ja klo 17 välillä pysynyt plussan puolella, ja kääntynyt tämän jälkeen pakkasen puolelle. Klo 9 ja klo 14 välillä on esiintynyt vähäisiä sateita, jotka ovat sataneet vetenä, räntänä ja lumena. Vahinkoa edeltävänä päivänä, 20.2.2022 ei ole esiintynyt sateita. Lämpötila on tuolloin vaihdellut klo 10 saakka -2,2 °C ja -0,8 °C välillä, klo 10 ja klo 16 välisenä aikana 0,1 °C ja 1,3 °C välillä, ja klo 16 jälkeen -2,3 °C ja -0,1 °C välillä. Vahinkopäivänä 21.2.2022 lämpötila on klo 1 ja klo 3 välisenä aikana käynyt plussan puolella vaihdellen 0 °C ja 0,3 °C välillä, jonka jälkeen lämpötila on pysynyt pakkasen puolella vahinkohetkeen saakka vaihdellen -0,9 °C ja -0,3 °C välillä. Vahinkopäivänä 21.2.2022 klo 14 lämpötila on ollut 0,8 °C ja lumen syvyys on ollut 16 cm. Klo 14 on alkanut koko loppupäivän jatkunut lumisade, jonka takia lumen syvyys on noussut ollen 19 cm klo 15.

Vahinkoalueelta ei ole saapunut kaupungille muita vastaavia vahingonkorvausvaatimuksia. Kaupungin palautejärjestelmään ei ole saapunut palautteita vahinkoalueen liukkaudentorjunnan tarpeesta.

Olosuhteiden huomioonottaminen ja muut asiaan vaikuttavat tekijät

Liukkauden torjuntaa ei ole mahdollista toteuttaa siten, että kulkuväylät eivät koskaan olisi liukkaat (esim. KKO:1998:147). Liukkaudentorjuntatoimenpiteillä ei aina voida täysin estää jään aiheuttamaa liukkautta siinäkään tapauksessa, että kunnossapito on ollut asianmukaisella ja kunnossapitolain edellyttämällä tasolla. Aina on jokin kohta, johon on mahdollista liukastua. (Vakuutuslautakunnan ratkaisu FINE-001397.)

Kadun käyttäjät voivat omilla toimillaan pienentää onnettomuusriskiään varautumalla keliolosuhteiden muutoksiin ja ottamalla ne riittävästi liikkumisessaan huomioon (HE 281/2004 vp, s. 16). Vaaran ja vahingon välttämiseksi tienkäyttäjän on noudatettava olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta.

Vahinko on tapahtunut pysäköintialueella. Pysäköintialueita ei talvikunnossapidetä jalankulun tarpeisiin, vaan moottoriajoneuvoliikenteen tarpeisiin. Jalankulkijan on noudatettava jalankulkuun tarkoitettujen alueiden ulkopuolella liikkuessaan erityistä huolellisuutta ja varovaisuutta. Lisäksi sellaisten pysäköintialueiden, joissa pysäköinti on jatkuvasti sallittu, koko alueen kattava talvikunnossapito auraamalla ja hiekoittamalla ei tosiasiassa ole mahdollista pysäköityjen autojen vuoksi.

Yhteenveto ja johtopäätökset

Vahinko on tapahtunut pysäköintialueella, jota ei ole vielä rakennettu asemakaavan mukaisesti, mutta joka kuitenkin on asemakaavan mukaisessa käytössä. Pysäköintialueita ei talvikunnossapidetä jalankulun tarpeisiin, vaan moottoriajoneuvoliikenteen tarpeisiin. Alueella pysäköinti on sallittu 24 h ajan, ja alueen hoito on ollut haastavaa koska pysäköintialue on ollut toistuvasti, jo aamuisin täynnä autoja alueella olevien sairaalatyömaiden työntekijöiden pysäköinnin takia. Saatujen selvitysten mukaan urakoitsija on kuitenkin huolehtinut vahinkopaikan liukkaudentorjunnasta.

Alueen liukkaudentorjunnan toimenpiteet on tehty kaksi päivää ennen vahinkoa, lauantaina 19.2.2022 auraamalla alue karhentavalla terällä, joka nostaa vanhan hiekoitushiekan kulkuväylän pintaan, vaikka tilausta urakoitsijalle alueen talvikunnossapidosta ei ollut vielä tehty. Vallinneiden sääolosuhteiden perusteella talvikunnossapidon toimenpiteisiin ei ole ollut tarvetta 19.2.2022 tehdyn aurauksen jälkeen. Juuri ennen vahingon tapahtumista on alkanut loppupäivän jatkunut lumisade, jonka takia lumen syvyys on noussut nopeasti. Jalankulkijan on noudatettava erityistä huolellisuutta ja varovaisuutta kulkiessaan vasta sataneella lumella, koska aina on jokin kohta, johon voi liukastua. Vaatimuksen ohessa olleen vahingonkärsijän lisäselvityksen mukaan vahinkopaikka oli ollut luminen ja pysäköintialueella on ollut hiekkaa. Vahingonkärsijän lisäselvityksessä vahinkopaikan maaston kerrotaan olleen epätasainen. Tämä on luonnollista sorapintaisilla kulkuväylillä. Muita palautteita tai muita vahinkoja koskevia vahingonkorvausvaatimuksia ei kaupungille vahinkopaikan liukkauden takia ole tullut.

Vallitseva oikeuskäytäntö, asiassa saadut selvitykset ja vallinneet sääolot huomioon ottaen kaupunki katsoo, että vahinkopaikan talvikunnossapidosta on huolehdittu asianmukaisesti ja pysäköintialue on siten ollut kunnossapitolain edellyttämällä tavalla alueen käyttötarkoituksen vaatimassa kunnossa. Näin ollen kaupunki ei ole asiassa korvausvelvollinen.

Sovelletut säännökset

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §, 6 luku 1 §

Maankäyttö- ja rakennuslaki (132/1999) 90 §

Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (669/1978) 1–2 §, 6 §

Tieliikennelaki (729/2018) 3 §

Työtapaturma- ja ammattitautilaki (459/2015) 270 §

Toimivalta

Kaupunkiympäristön toimialajohtajan 22.12.2023 tekemän päätöksen § 51 mukaan hallintopäällikkö päättää toimialaa koskevasta vahingonkorvauksesta silloin, kun vahingonkorvausvaatimuksen määrä on yli 15 000 euroa.

Päätös tullut nähtäväksi 17.05.2024

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Eeva-Maria Mattila, valmistelija, puhelin: 09 310 34957

kymp.korvausasiat@hel.fi

Päättäjä

Mikko Ravantti
hallintopäällikkö