Poikkeaminen, Länsisatama, Hernesaarenranta 2, Pyhän Birgitan puiston kahvila Oy
Länsisatama, Hernesaarenranta 2, poikkeamishakemus
Päätös
Maankäyttöjohtaja päätti hyväksyä 20. kaupunginosan (Länsisatama) yleisellä alueella (kiinteistöllä 91-20-9909-100) sijaitsevan noin 450 m² suuruista vuokra-aluetta koskevan poikkeamishakemuksen. Hakemuksen mukainen hanke edellyttää poikkeamista asemakaavasta nro 10800 seuraavasti:
- Poiketaan kioskille osoitetusta rakennusalasta (ki) siten, että kioski- ja kahvilarakennus rakennetaan osittain puistoalueelle rakennusala ylittäen.
- Rakennusalalle asemakaavassa osoitettu rakennusoikeus (40 k-m²) saadaan ylittää 300 k-m² (850 %), yhteensä 340 k-m².
- Kioskille osoitetun rakennusalan raja saadaan ylittää siten, että rakennus rakennetaan kiinteistölautakunnassa 19.9.2013 hyväksytylle (485 §) noin 450 m² suuruiselle vuokra-alueen mukaiselle alueelle.
Maankäyttöjohtaja päätti myöntää poikkeamisen seuraavilla ehdoilla:
- kioski- ja kahvilarakennuksen sisäänkäynnin yhteyteen tulee lisää riittävä määrä polkupyöräpaikkoja.
Maksu
3 346,50 euroa
Hakija
Pyhän Birgitan puiston kahvila Oy
Rakennuspaikka
20. kaupunginosan (Länsisatama) yleisellä alueella (kiinteistötunnus 91-20-9909-100) sijaitseva noin 450 m² suuruinen vuokra-alue
Hakemus
Hakija hakee lupaa kioski- ja kahvilarakennuksen (340 k-m²) rakentamiseen puistoalueelle poiketen voimassa olevasta asemakaavasta nro 10800 siten, että
- Poiketaan kioskille osoitetusta rakennusalasta (ki) siten, että kioski- ja kahvilarakennus rakennetaan osittain puistoalueelle rakennusala ylittäen.
- Rakennusalalle asemakaavassa osoitettu rakennusoikeus (40 k-m²) saadaan ylittää 300 k-m² (850 %), yhteensä 340 k-m².
- Kioskille osoitetun rakennusalan raja saadaan ylittää siten, että rakennus rakennetaan kiinteistölautakunnassa 19.9.2013 hyväksytylle (485 §) noin 450 m² suuruiselle vuokra-alueen mukaiselle alueelle.
Hakija perustelee hakemustaan sillä, että tällä hetkellä kesäsesonkina toimivan kioskikahvilan tilat ovat jääneet Hernesaarenrannan alueen vetovoiman kasvaessa liian pieniksi. Suuri osa asiakaspaikoista on kattamattomalla terassilla ja täten toiminta on sääaltista. Birgitan kahvila/ravintolatoiminta on olemassa olevaa toimintaa ja laajennus on yrittäjän toiminnalle monin tavoin eduksi. Lasitettu terassi mahdollistaa ravintolan aukiolokauden pidentämisen muutamalla syys- ja kevätkuukaudella. Laajennus turvaa paremmat varastointitilat, henkilökunnan sosiaalitilat, paremmat yleisö wc -tilat, suuremman keittiön ja sitä kautta palvelun. Väliaikaisella luvalla rakennettu ulkomyyntipiste korvataan pysyvällä rakenteella.
Asemakaavassa määritetty rakennusalan paikka kioskirakennukselle ei ole Helsingin kaupungin kaupunkisuunnitteluviraston asemakaavaosaston mukaan ollut Hernesaaren tulevan maankäytön kannalta tarkoituksenmukainen. Uusi laajennus rakennetaan kiinni olevaan rakennukseen ja sen sijaintia hakija perustelee vastaavin perustein.
Säännökset, joista poiketaan
Haettu toimenpide on vastoin voimassa olevaa asemakaavaa ja siten vastoin maankäyttö- ja rakennuslain 58 §:n 1 momenttia.
Lähtötiedot
Rakennuspaikka sijaitsee alueella, jolla on voimassa 13.2.2004 vahvistettu asemakaava nro 10800. Asemakaavan mukaan rakennuspaikka on puistoaluetta (VP). Puistoalueelle on osoitettu rakennusala kioskille (ki), johon on osoitettu rakennusoikeutta 40 k-m².
Helsingin yleiskaavassa 2016 rakennuspaikka on osoitettu kantakaupungiksi C2, jota kehitetään toiminnallisesti sekoittuneena asumisen, kaupan ja julkisten palvelujen, toimitilojen, hallinnon, puistojen, virkistys- ja liikuntapalvelujen sekä kaupunkikulttuurin alueena.
Nykytilanteessa rakennuspaikalle on myönnetty 5.2.2013 § 19 kaupunkisuunnittelulautakunnan hyväksymä poikkeamishakemus. Poikkeamisen myötä rakennuspaikalle on saatu rakentaa 157 k-m²:n yleiseen käyttöön suunnattu kioski- ja kahvilarakennus puistoalueelle.
Osallisten kuuleminen ja lausunnot
Hakemuksesta on tiedotettu naapureille kaupunkiympäristön toimialan asemakaavoituspalvelun kirjeellä (1.12.2023). Heille on varattu tilaisuus kirjallisen muistutuksen tekemiseen. Laajempi kuuleminen ei ole tarpeen, koska poikkeamisella ei ole vaikutuksia laajemmalle.
Muistutuksia ei ole esitetty.
Päätöksen perustelut
Haettu toimenpide voidaan toteuttaa, koska alueella toiminut kioski- ja kahvilatoiminta sekä ulkotarjoilualue ovat elävöittäneet aluetta ja nostaneet sen palvelutasoa. Laajentuva kioski- ja kahvilarakennus täydentää luontevalla tavalla kaupunkilaisten ja matkailijoiden palvelutarjontaa Merisatamanrannan, Eiranrannan ja Hernesaarenrannan rantavyöhykkeellä. Suunnitelma on kaupunkikuvallisesti korkeatasoinen ja puistoon hyvin sovitettu. Pyhän Birgitan puistossa sijaitseva kioskikahvila on toiminut paikallaan vuodesta 2014, jolle on myönnetty vuonna 2013 poikkeamislupa. Aiemman toimintansa perusteella kioskikahvila ulkotarjoilualueineen on osoittanut sopivuutensa alueelle ja parantanut lähialueen viihtyisyyttä.
Alueella on vireillä asemakaavan muutos. Hernesaaren asemakaavan yhteydessä rakennuspaikan käyttötarkoitus arvioidaan uudelleen. Tulevan rantapuiston puistosuunnittelun ja liikennesuunnittelun yhteydessä on mahdollista huomioida rakennuksen ja sen vaatimat huoltoyhteydet eikä niitä ole tässä vaiheessa tarpeen selvittää esitettyä tarkemmin. Kioski- ja kahvilarakennuksen toiminnan edellyttämät polkupyöräpaikat tulee huomioida jatkosuunnittelun yhteydessä.
Poikkeamisen erityinen syy on alueen tarkoituksenmukainen käyttö, kaupunkikuvallisten tavoitteiden edistäminen ja alueelle tarpeellisen palvelutason parantaminen.
Haettu toimenpide ei päätöksessä asetetuin ehdoin aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle taikka alueiden käytön muulle järjestämiselle, eikä vaikeuta luonnonsuojelun taikka rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista. Haettu toimenpide ei myöskään johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen eikä muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.
Sovelletut oikeusohjeet
Maankäyttö- ja rakennuslaki 58 § 1 mom, 145, 171, 173 ja 174 §
Maankäyttö- ja rakennusasetus 85 ja 86 §
Hallintosääntö 16 luku 5 § kohta 3a
Rakennusvalvontataksa 2023, 6 §
Voimassaolo ja jatkotoimenpiteet
Ennen mahdolliseen rakennustoimenpiteeseen ryhtymistä on saatava rakennuslupa, mikäli sellaista edellytetään. Rakennus- tai muu mahdollisesti vaadittava lupa on haettava kahden vuoden kuluessa poikkeamispäätöksen lainvoimaisuudesta lukien. Lupahakemukseen on liitettävä tämä päätös lainvoimaisuustodistuksineen.
Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeisenä arkityöpäivänä jolloin sen katsotaan tulleen asianosaisen tietoon. Julkipanopäivä vastaa pöytäkirjan nähtävilläolopäivää. Päätöksen valitusaika päättyy 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Päätös tullut nähtäväksi 22.02.2024
Valitusosoitus
Pöytäkirjan 19 § (Poikkeamispäätöksestä).
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.
Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta
- se, jonka oikeuteen, etuun tai velvollisuuteen, päätös välittömästi vaikuttaa
- viereisen tai vastapäätä olevan alueen omistaja ja haltija
- sellaisen kiinteistön omistaja ja haltija, jonka rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen päätös voi olennaisesti vaikuttaa
- se, jonka asumiseen, työntekoon tai muihin oloihin hanke saattaa huomattavasti vaikuttaa
- kunta ja naapurikunta, jonka maankäytön suunnitteluun päätös vaikuttaa
- toimialueellaan sellainen rekisteröity yhdistys, jonka tarkoituksena on luonnon- tai ympäristönsuojelun tai kulttuuriarvojen suojelun edistäminen taikka elinympäristön laatuun muutoin vaikuttaminen
- viranomainen toimialaansa kuuluvissa asioissa.
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen ja muun valittamaan oikeutetun katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun päätös on julkipanon jälkeen annettu.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Hallinto-oikeuden aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.00–16.15.
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, johon asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.
Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Pöytäkirjan 19 § (Maksun osalta).
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Lisätietojen antaja
Juuso Ala-Outinen, suunnittelija, puhelin: 09 310 20769