Vahinkoilmoitus, esinevahinko, 27.7.2023 Lavakatu 12 B, Kalasataman päihdepoliklinikka
Vahingonkorvaus anastetuista kuulokkeista
Päätös
Yksikön päällikkö päätti, että Kalasataman päihdepoliklinikan sairaanhoitaja ********** (jäljempänä työntekijä) velvoitetaan korvaamaan Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialalle työntekijän hallitseman asunnon kellarikomerosta anastetuista työvälineeksi luovutetuista kuulokkeista 39,20 euroa.
Päätöksen perustelut
Vahingonkorvauslain 4 luvun 1 §:n nojalla työntekijä tai viranhaltija on velvollinen korvaamaan työssään virheellään tai laiminlyönnillään aiheuttamastaan vahingosta määrän, joka harkitaan kohtuulliseksi ottamalla huomioon vahingon suuruus, teon laatu, vahingon aiheuttajan asema, vahingon kärsineen tarve sekä muut olosuhteet. Jos työntekijän viaksi jää vain lievä tuottamus, ei vahingonkorvausta ole tuomittava.
Työsopimuslain 12 luvun 1 §:n mukaan työntekijän, joka tahallaan tai huolimattomuudesta rikkoo tai laiminlyö työsopimuksesta tai tästä laista johtuvia velvollisuuksia tai aiheuttaa työssään työnantajalle vahinkoa, on korvattava työnantajalle aiheuttamansa vahinko vahingonkorvauslain (412/1974) 4 luvun 1 §:ssä säädettyjen perusteiden mukaan.
Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala on vastaanottanut vahinkoilmoituksen (liite 1) työntekijän hallitseman asunnon kellarikomerosta 27.7.2023 anastetuista työntekijän työvälineisiin kuuluvista kuulokkeista.
Käytettävissä olevan selvityksen mukaan kuulokkeet olivat olleet säilytyksessä työntekijän hallitseman asunnon kellarikomerossa, jonne murtauduttiin 27.7.2023. Työntekijälle työvälineeksi luovutetut kuulokkeet anastettiin murron yhteydessä. Työntekijän toimittamien selvitysten (liitteet 2 ja 3) mukaan työntekijä ei ole hakenut tai saanut korvausta anastetuista kuulokkeista omasta kotivakuutuksestaan tai tekijältä.
Osastonhoitajan lausunnon mukaan työntekijän vastuulla on huolehtia hänelle työtehtävien suorittamista varten luovutetuista työvälineistä ja niiden huolellisesta säilyttämisestä. Lähtökohtaisesti työvälineitä tulisi säilyttää työpaikalla tai mahdollisella etätyöpisteellä. Kalasataman päihdepoliklinikalta puhelimitse 11.3.2024 saatujen lisätietojen mukaan Jabra-merkkiset vastamelukuulokkeet maksoivat kaupungille 196 euroa ja ne oli luovutettu työntekijälle vuonna 2020.
Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan vahingonkorvausten pysyväisohjeen mukaan lievää törkeämmällä tuottamuksella kaupungin omaisuudelle aiheutetusta vahingosta työntekijä tai viranhaltija määrätään pääsääntöisesti korvaamaan 20 prosenttia vahingon määrästä. Lievää törkeämpi tuottamus merkitsee huolimattomuutta tai huolellisuuden laiminlyöntiä. Kaupungin omaisuuden säilyttämistä koskevien toimintaohjeiden noudattamatta jättäminen luetaan lievää törkeämmäksi tuottamukseksi.
Edellä todetun perusteella työntekijä on vahingonkorvauslain 4 luvun 1 §:n nojalla velvollinen korvaamaan 39,20 euroa sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialalle lievää törkeämmällä tuottamuksella aiheuttamastaan vahingosta koskien työvälineeksi luovutettujen kuulokkeiden katoamista.
Yksikön päällikön toimivalta päättää vahingonkorvauksesta perustuu sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan toimialajohtajan päätökseen 25.1.2023 § 36.
Päätös tullut nähtäväksi 17.04.2024
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Lisätietojen antaja
Anne Järvinen, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 21157