Toimivallan siirtäminen sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialalla viranhaltijoiden päätösvallasta yksilöhuollon asioissa 1.1.2024 alkaen
Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan viranhaltijoiden päätösvallan käyttäminen yksilöhuollon asioissa 1.1.2024 alkaen
Päätös
Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan toimialajohtaja päätti muuttaa yksilöhuollon delegointisäännön 15 §:ää, 17–20 §:ää, 22–23 §:ää, 31–44 §:ää, 54 §:ää, 60 §:ää ja 63 §:ää ja kumota 24–29 §:n ja 62 §:n. Lisäksi toimialajohtaja päätti lisätä 24 §–25 §:n, 34 §:n, 37 §:n, 42 §:n, 44 §:n, 64 §:n ja 74–76 §:n.
Samalla toimialajohtaja hyväksyi liitteenä 1 olevan sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan viranhaltijoiden päätösvallan käyttämistä yksilöhuollon asioissa koskevan delegointisäännön 1.1.2024 lukien. Liitteessä 2 on kuvattu tarkemmin yksilöhuollon delegointisääntöön tulevat muutokset.
Lisäksi toimialajohtaja kumosi 1.1.2024 alkaen aiemman päätöksensä 27.8.2023 § 179 koskien sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan viranhaltijoiden päätösvallan käyttämistä yksilöhuollon asioissa 1.9.2023 alkaen.
Päätöksen perustelut
Tämän päätöksen muutetut pykälät ja poistetut pykälät tarkoittavat voimassa olevan delegointisäännön (liite 3) vastaavia. Uudet pykälät on ilmoitettu uuden voimaan astuvan delegointisäännön pykälänumeron mukaisesti.
Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialalla on toteutettu useita organisaatiomuutoksia siten, että palvelujen tai yksiköiden nimiä sekä viranhaltijoiden nimikkeitä on muutettu. Tämän seurauksena yksilöhuollon delegointisääntöön tehdään useita viranhaltijoiden nimikkeisiin ja toimivaltuuksiin liittyviä muutoksia.
Organisaatiomuutokset koskevat pääasiassa perhe- ja sosiaalipalvelujen palvelukokonaisuuden palveluita erityisesti lastensuojelussa, jossa usean yksikön nimi muuttuu. Muutosten seurauksena delegointisäännön 24–29 §:t kumotaan ja nimi- ja nimikemuutoksia tehdään 17–20 §:ään, 22–23 §:ään ja 38–43 §:ään sekä 54 §:ään. Sääntöön lisätään uudet pykälät koskien lastensuojelun sosiaalityön sosiaalityöntekijän toimivaltuuksia (24 §), laitoksen johtajan toimivaltuuksia vastaanottotoiminnassa (25 §), työllistymistä edistävän sosiaaliohjauksen johtavan sosiaaliohjaajan toimivaltuuksia (34 §), Etelän aikuissosiaalityön päällikön toimivaltaa koskien tutkimus- ja kuntoutuspalveluista päättämistä (37 §) sekä laitoksen tai asuinyksikön johtajan tai muun vastaavan virkasuhteisen työntekijän toimivaltaa perheryhmäkotitoiminnassa (42 §).
Terveys- ja päihdepalveluiden palvelukokonaisuudessa toteutettiin organisaatiomuutoksia 1.9.2023 alkaen, minkä seurauksena delegointisääntöön on tehty joitakin viranhaltijoiden toimivaltuuksia koskevia muutoksia (muutettu 60 ja 63 §:ää, kumottu 62 § ja lisätty 64 §). Sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen palvelukokonaisuuden arviointitoimintaan siirretään gerontologinen sosiaalityö, minkä seurauksena delegointisääntöön nostetaan joitakin viranhaltijoiden toimivaltuuksia (74–76 §).
Lisäksi 1.8.2023 voimaan astui sosiaalisesta luototuksesta annetun lain (1133/2002) muutos, jonka mukaan jokaisesta sosiaalisessa luototuksessa tehtävästä maksuohjelman muutoksesta tai vapaakuukauden myöntämisestä on annettava muutoksenhakukelpoinen päätös. Tämän seurauksena toimialalle on perustettu virkoja talous- ja velkaneuvojille, joille on lakisääteisten tehtävien hoitamiseksi tarpeen delegoida toimivaltaa sosiaalisen luototuksen päätöksiin liittyvissä asioissa. Delegointisääntöön on täten lisätty uusi 44 §, joka koskee talous- ja velkaneuvojien toimivaltuuksia ja muutettu aiempaa 44 §:ää, joka koskee sosiaalisen luototuksen päällikön toimivaltuuksia.
Lisäksi delegointisäännön 31–40 §:iin on täsmennetty toimivaltaa koskien tilapäisen ja tuetun asumisen myöntämistä.
Toimialajohtajan toimivalta päättää delegointisäännöstä perustuu hallintosäännön 18 luvun 3 §:n 1 momenttiin, jonka mukaan toimialajohtaja määrää viranhaltijan päättämään siltä osin kuin asia ei kuulu jaoston päätettäväksi, sosiaalihuollon järjestämisestä ja antamisesta sekä sosiaalihuollon ja terveydenhuollon palvelusta perittävän maksun määräämisestä lautakunnan vahvistamien perusteiden ja yleisten ohjeiden mukaisesti.
Päätös tullut nähtäväksi 22.12.2023
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Lisätietojen antaja
Emmi Vettenranta, hallintoasiantuntija, puhelin: 09 310 35372