Kuuleminen, elintarvikelaki 55 §, Delal Pizza & Kebab

HEL 2023-016333
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 6

Elintarvikelain 55 §:n mukaisen määräyksen antaminen DELAL PIZZA & KEBAB:lle

Yksikön päällikkö

Päätös

Toimija

DELAL PIZZA & KEBAB, Vihdintie 15, 00320 Helsinki, y-tunnus 3149015–3

Elintarvikehuoneisto

Delal Pizza & Kebab, Vihdintie 15, 00320 Helsinki

Elintarviketurvallisuusyksikön päällikön määräys

1. Toimijan on laadittava omavalvontasuunnitelma, noudatettava sitä ja pidettävä sen toteutumisesta kirjaa. Omavalvonnan kirjanpidon tulee sisältää mm. elintarvikkeiden säilytyksen, valmistusprosessien, vastaanoton ja kuljetusten lämpötilaseurannan.

2. Siivousvälineiden säilyttämistä ja huoltamista varten on järjestettävä asianmukainen paikka elintarvikehuoneistossa.

3. Elintarvikehuoneiston käsienpesupisteen tulee olla toiminnassa ja sen tulee olla varustettu nestesaippualla ja kertakäyttöpyyhkeillä. Hyvästä käsihygieniasta tulee huolehtia. Kädet pitää pestä riittävän usein ja säännöllisesti sekä aina esim. aloittaessa työt/elintarvikkeiden käsittelyn.

4. Helposti pilaantuvat elintarvikkeet tulee säilyttää suojattuina ja niissä tulee olla päivämäärämerkinnät. Avatuissa säilykepurkeissa ei voi säilyttää elintarvikkeita.

5. Elintarvikkeiden on oltava jäljitettävissä. Elintarvikkeiden jäljitettävyyden varmistamiseksi toimijalla on oltava kaupallinen asiakirja, joka tulee olla valvontaviranomaisen tarkastettavissa. Saapuneiden elintarvike-erien toimittaja tulee pystyä tunnistamaan dokumentein.

Määräaika

Edellä mainitut toimenpiteet on toteutettava kaikkien kohtien osalta 18.2.2024 mennessä.

Täytäntöönpano

Määräystä on noudatettava mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta, jollei oikaisuvaatimuksen käsittelevä viranomainen (kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto) toisin määrää.

Asiaan liittyvät taustatiedot

Delal Pizza & Kebab on tehty valvontasuunnitelman mukainen tarkastus 22.9.2023. Tällöin on havaittu epäkohtia mm. omavalvonnassa, käsihygieniassa, elintarvikkeiden säilytyksessä sekä jäljitettävyydessä. Korjaavat toimenpiteet on edellytetty tehtäväksi 30.11.2023 mennessä (Liite 1 Tarkastuskertomus).

Delal Pizza & Kebab on tehty uusintatarkastus 18.12.2023, jolloin on todettu, ettei kaikkia epäkohtia ole korjattu määräajassa (Liite 2 Tarkastuskertomus).

Kuuleminen

Toimijaa on kuultu elintarvikelain (297/2021) 55 §:n mukaisesta määräyksestä sekä asetettavasta määräajasta 9.1.2024 päivätyllä kirjeellä (Liite 3 Kuuleminen).

Toimija on antanut osittaisen vastineen määräaikaan mennessä. Kirjallista vastinetta ei ole vastaanotettu. Vastineessaan toimija on laittanut valokuvia ravintolasta, mutta kuvien perusteella ei käy ilmi onko epäkohtia korjattu (Liite 4 Vastine).

Päätöksen perustelut

Neuvonnasta, opastuksesta ja kehotuksesta huolimatta DELAL PIZZA & KEBAB ei ole korjannut kaikkia tarkastuksilla havaittuja epäkohtia. Koska DELAL PIZZA & KEBAB ei ole ryhtynyt toimenpiteisiin huoneistossa havaittujen epäkohtien korjaamiseksi, on epäkohtien korjaamiseksi tarpeen antaa elintarvikelain 55 §:ssä tarkoitettu määräys.

Vastineessa toimija on laittanut valokuvia ravintolasta. Kirjallista vastinetta ei ole toimitettu ja valokuvien perusteella ei käy ilmi onko epäkohtia korjattu. Epäkohtien korjaamiseksi toimija ei ole ilmoittanut tehtyjä toimenpiteitä.

Elintarvikelain (297/2021) 55 §:n mukaan valvontaviranomainen voi määrätä toimijan korjaamaan epäkohdan, jos:

1) elintarvike tai elintarvikekontaktimateriaali, elintarvikehuoneisto tai alkutuotantopaikka taikka elintarvike- tai kontaktimateriaalitoiminta voi aiheuttaa vaaraa ihmisen terveydelle tai ne ovat muutoin elintarvikesäännösten vastaisia; tai

2) elintarvikkeesta tai elintarvikekontaktimateriaalista annetut tiedot voivat aiheuttaa vaaraa ihmisen terveydelle tai johtaa kuluttajaa harhaan.

Elintarvikesäännösten vastaisuus on määrättävä korjattavaksi välittömästi tai valvontaviranomaisen asettamassa määräajassa.

Elintarvikelain (297/2021) 15 §:n mukaan elintarvikealan ja kontaktimateriaalialan toimijalla on oltava järjestelmä, jonka avulla toimija tunnistaa ja hallitsee toimintaansa liittyvät vaarat ja varmistaa, että toiminta täyttää elintarvikesäännöksissä asetetut vaatimukset. Toimijan on kirjattava omavalvonnan tulokset riittävällä tarkkuudella. DELAL PIZZA & KEBABILLA ei ole lainkaan omavalvontajärjestelmää.

Maa- ja metsätalousministeriön asetuksen elintarvikehygieniasta (318/2021) 22 §:n mukaan elintarviketoimintaan liittyvien omavalvonnan kirjausten on sisällettävä tallenteet omavalvonnan toteuttamisesta, siihen liittyvistä mittauksista, tutkimuksista ja selvityksistä sekä tehdyistä korjaavista toimenpiteistä ja ilmoituksista viranomaiselle. Toimijan on säilytettävä omavalvonnan kirjauksia vähintään yksi vuosi elintarvikkeen viimeisen käyttöajankohdan tai vähimmäissäilyvyysajan jälkeen tai vähintään yksi vuosi elintarvikkeen käsittelystä, jos edellä mainittuja päiväysmerkintöjä ei vaadita, jollei asiasta ole toisin säädetty. Toimijan on lisäksi säilytettävä tehtyjen tutkimusten viimeisimmät tulokset. Kirjausten on oltava valvontaviranomaisen saatavilla. DELAL PIZZA & KEBABILLA ei ollut esittää lainkaan omavalvonnan seurantaa tai kirjanpitoa elintarvikkeiden lämpötiloista.

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (852/2004) elintarvikehygieniasta liitteen II luvun I kohdan 2 mukaan elintarvikehuoneistojen on oltava pohjapiirrokseltaan, suunnittelultaan, rakennustavaltaan, sijainniltaan ja kooltaan sellaiset, että a) ne voidaan asianmukaisesti huoltaa, puhdistaa ja/tai desinfioida, niissä voidaan ehkäistä tai vähentää ilman kautta tulevaa saastumista ja niissä on riittävät työtilat kaikkien
toimien suorittamiseksi hygieenisesti, b) voidaan torjua likaantuminen, joutuminen kosketuksiin myrkyllisten materiaalien kanssa, hiukkasten variseminen elintarvikkeisiin ja kosteuden tiivistyminen ja haitallisen homeen muodostuminen pinnoille, c) ne mahdollistavat hyvän elintarvikehygieniakäytännön noudattamisen, myös saastumiselta suojaamisen ja erityisesti tuhoeläinten torjunnan, ja d) elintarvikehuoneistoissa
on tarvittaessa asianmukaiset kapasiteetiltaan riittävät lämpötilavalvotut käsittely- ja varastointiolosuhteet elintarvikkeiden pitämiseksi sopivassa lämpötilassa, ja huoneistot on suunniteltu siten, että lämpötilaa voidaan valvoa ja että se voidaan tarvittaessa kirjata muistiin. Delal
Pizza & Kebabin keittiössä säilytetään siivousvälineitä ja pitkävartisia siivousvälineitä ämpärissä. Tämä ei ole hygieeninen järjestely ja pitkävartiset siivousvälineet tulee säilyttää ilmavasti irti lattiasta. Siivousvälineille on hyvä olla oma kaappi tai muu asianmukainen paikka säilytystä varten.

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (852/2004) elintarvikehygieniasta liitteen II luvun III kohdan 1 mukaan tilat sekä myyntiautomaatit on, niin hyvin kuin käytännössä on mahdollista, sijoitettava, suunniteltava, rakennettava, pidettävä puhtaina ja kunnossa siten, että vältetään saastuminen, erityisesti eläinten ja tuhoeläinten aiheuttama. Asetuksen (852/2004) liitteen II luvun III kohdan 2 mukaan erityisesti, tarpeen mukaan:
a) on oltava tarkoituksenmukaiset tilat riittävän henkilökohtaisen hygienian ylläpitämiseksi (näihin kuuluvat muun muassa käsien hygieeniseen pesuun ja kuivaamiseen tarvittavat tilat, hygieeniset saniteettitilat ja pukusuojat).

Delal Pizza & Kebabin käsienpesupistettä keittiössä ei ole varustettu kertakäyttöpyyhkeillä. Lisäksi henkilökunnan käsihygieniassa on puutteita. Tarkastuksilla on havaittu, ettei henkilökunta pese käsiään lainkaan eikä eri työvaiheiden välissä tai rahastuksen jälkeen tai pesee esimerkiksi kädet vedellä suojakäsineiden päältä.

Elintarvikelain (297/2021) 6 §:n mukaan elintarviketoiminnan on oltava sellaista, että tuotettavien, valmistettavien, säilytettävien tai käsiteltävien elintarvikkeiden turvallisuus ei vaarannu. Delal Pizza & Kebabissa säilytettiin helposti pilaantuvia elintarvikkeita ilman merkintöjä. Henkilökunnalla ei ole tiedossa, kuinka kauan elintarvikkeita säilytetään mm. kylmäveto-laatikostossa. Toiseen astiaan siirrettyjen elintarvikkeiden säilyvyysaika (parasta ennen -päiväys ym.) tulee olla työntekijöiden tiedossa. Toimijan tulee merkitä vetolaatikostossa säilytettävät elintarvikkeet ja niiden käyttöajankohdat, jotta käyttöajankohdat ovat kaikkien tiedossa. Lisäksi Delal Pizza & Kebabissa säilytettiin avatuissa säilykepurkeissa elintarvikkeita. Mikäli säilykettä ei käytetä kerralla kokonaan, tulee jäljelle jäävä elintarvike siirtää toiseen astiaan säilytykseen.

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (178/2002) 18 artiklan mukaan

1. Kaikissa tuotanto-, jalostus- ja jakeluvaiheissa on huolehdittava siitä, että on mahdollista jäljittää elintarvikkeet, rehut, elintarviketuotantoon käytettävät eläimet ja muut mahdolliset aineet, jotka on tarkoitettu tai joiden voidaan olettaa tulevan lisätyksi elintarvikkeeseen tai rehuun.

2. Elintarvike- ja rehualan toimijoiden on voitava tunnistaa
luonnollinen henkilö tai oikeushenkilö, joka on toimittanut
niille elintarvikkeen, rehun, elintarviketuotantoon käytettävän
eläimen tai sellaisen aineen, joka on tarkoitettu tai jonka
voidaan olettaa tulevan lisätyksi elintarvikkeeseen tai rehuun.
Tätä varten toimijoilla on oltava käytössä tähän tarkoitetut
järjestelmät ja menettelyt, joiden avulla toimivaltaiset viranomaiset saavat nämä tiedot pyynnöstä käyttöönsä.

3. Elintarvike- ja rehualan toimijoilla on oltava käytössä
sellaiset järjestelmät ja menettelyt, joiden avulla ne voivat
tunnistaa muut yritykset, joille niiden tuotteita on toimitettu.
Nämä tiedot on annettava pyynnöstä toimivaltaisille viranomaisille.

4. Markkinoille saatetuissa tai todennäköisesti markkinoille
saatettavissa elintarvikkeissa ja rehuissa on niiden jäljitettävyyden helpottamiseksi oltava riittävät ja asianmukaiset pakkausmerkinnät tai tunnistetiedot tarkempiin säännöksiin sisältyvien asiaa koskevien vaatimusten mukaisesti.

5. Tämän artiklan vaatimusten noudattamiseksi tarkoitetut
säännökset voidaan antaa 58 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua
menettelyä noudattaen.

Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarvikehygieniasta
(318/2021) 22 §:n mukaan toimijan on säilytettävä elintarvikkeiden jäljitettävyystietoja vähintään yksi vuosi elintarvikkeiden lähettämisestä tai vastaanottamisesta.

Delal Pizza & Kebabissa oli elintarvikkeita, joissa oli asianmukaiset pakkausmerkinnät, mutta ravintolasta ei kuitenkaan löytynyt mitään jäljitettävyysasiakirjoja eikä toimija ei ole toimittanut niitä määräaikaan mennessä. Näin olleen elintarvikkeita ja asiakirjoja ei ole voinut yhdistää toisiinsa.

Elintarvikelain 78 §:n mukaan tätä päätöstä on noudatettava ennen kuin se on saanut lainvoiman tai ennen kuin oikaisuvaatimusta on käsitelty, jollei valitusviranomainen tai vastaavasti oikaisuvaatimuksen käsittelevä viranomainen toisin määrää.

Sovellettavat oikeusohjeet

Elintarvikelaki (297/2021) 1, 6, 15, 27, 55, 75, 78 §
Hallintolaki (434/2003) 34, 36 §
Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarvikehygieniasta (318/2021) 22 §
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 852/2004, Yleinen elintarvikehygienia-asetus), liite II
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (178/2002) 18 artikla

Toimivaltaperuste

Kaupunkiympäristön ympäristö- ja lupajaosto on elintarvikelain (297/2021) 27 §:n mukainen kunnan valvontaviranomainen. Ympäristö- ja lupajaosto on siirtänyt päätäntävaltaansa edelleen elintarviketurvallisuusyksikön päällikölle.

Mahdolliset jatkotoimenpiteet asiassa

Mikäli epäkohtia ei ole korjattu määräaikaan mennessä, kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaostolle voidaan esitellä päätösehdotus, jossa elintarviketurvallisuusyksikön päällikön antamaan määräystä tultaisiin tehostamaan uhkasakolla. Uhkasakon suuruus voisi olla 10 000 euroa.

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje on liitteenä.

Tiedoksiantotapa

Pöytäkirjanote toimitetaan haastetiedoksiantona DELAL PIZZA & KEBAB:lle.

Päätös tullut nähtäväksi 30.01.2024

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Viranomainen saa lisäksi vaatia oikaisua, jos muutoksenhakuoikeus on viranomaisen valvottavana olevan julkisen edun vuoksi tarpeen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jona päätös on luovutettu asianosaiselle tai hänen lailliselle edustajalleen.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Postitse saantitodistusta vastaan lähetetystä päätöksestä katsotaan asianomaisen saaneen tiedon saantitodistuksen osoittamana aikana.

Käytettäessä todisteellista sähköistä tiedoksiantoa päätös katsotaan annetun tiedoksi, kun asiakirja on noudettu viranomaisen osoittamalta palvelimelta, tietokannasta tai muusta tiedostosta.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto.

Ympäristö- ja lupajaoston asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
Helsingin kaupungin kirjaamo
 
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto
 
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11–13 
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Vilma Oksa, elintarviketarkastaja, puhelin: 09 310 42126

vilma.oksa@hel.fi

Päättäjä

Riikka Åberg
yksikön päällikkö

Liitteet (pdf)

1. Tarkastuskertomus_22092023
Liitettä ei julkaista internetissä.
2. Tarkastuskertomus_18122023
Liitettä ei julkaista internetissä.
3. DELAL PIZZA & KEBAB kuuleminen_09012024
Liitettä ei julkaista internetissä.
4. Vastine kuulemiseen_10012024
Liitettä ei julkaista internetissä.

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.