Varhaiskasvatusyksikön muutos, ryhmäperhepäiväkoti Päiväkummun lakkauttaminen
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan päätös Oulunkylän peruspiirissä sijaitsevan ryhmäperhepäiväkoti Päiväkummun toiminnan lakkauttamisesta
Päätös
Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti lakkauttaa Oulunkylän peruspiirissä sijaitsevan ryhmäperhepäiväkoti Päiväkummun osoitteessa Kisällintie 12/Hirsipadontie 2, 00640 Helsinki 1.8.2024 lukien.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Ryhmäperhepäiväkoti Päiväkumpu kuuluu varhaiskasvatusyksikköön Maunula -Perhepäivähoito pohjoinen. Ryhmäperhepäiväkoti sijaitsee Pohjoiseen suurpiiriin kuuluvassa Oulunkylän peruspiirissä Helsingin kaupungin asunnot Oy:n kohteessa kerrostalon alakerroksessa. Kaupunkiympäristön toimialan arvion mukaan tilat ovat peruskuntoiset ja kohteessa ei ole tehty suuria kunnostustöitä. Kiinteistöön on suunnitteilla peruskorjaus, jonka on arvioitu alkavan vuonna 2026. Ryhmäperhepäiväkoti Päiväkummulle vuokratut tilat ovat laajuudeltaan 104 m2, joka vastaa noin 11 tilapaikkaa 9m2/lapsi laskentamenetelmällä. Ryhmäperhepäiväkoteihin voidaan sijoittaa lain mukaan vain kahdeksan lasta, eikä tilaa näin ollen voida käyttää täysimääräisesti hyväksi.
Tällä hetkellä ryhmäperhepäiväkoti Päiväkummussa on hoidossa kahdeksan lasta ja ryhmässä työskentelee kaksi perhepäivähoitajaa. Pieni yksinään toimiva ryhmäperhepäiväkoti on toiminnan järjestämisen kannalta haavoittuva yksikkö.
Ryhmäperhepäiväkodin ulkoiluun käytössä oleva piha on pieni ja puutteellisesti aidattu sekä sijaitsee autotien välittömässä läheisyydessä. Puutteellinen aitaaminen aiheuttaa turvallisuusriskin. Keskusteluissa kiinteistön omistajan kanssa ei ole löydetty ratkaisua pihan aitaamiseen.
Palvelun järjestäminen
Tällä hetkellä pohjoisessa suurpiirissä Oulunkylän peruspiirin alueella toimii seitsemän päiväkotia: Lpk Veräjämäki, Lpk Nestori, Lpk Pikku-Veräjä, Lpk Norppa, Lpk Oulunkylä, Lpk Majava, Lpk Perhonen ja kaksi ryhmäperhepäiväkotia, rppk Mylly ja rppk Päiväkumpu.
Vuoden 2024 alussa Oulunkylän peruspiirin alueella on yhteensä 738 varhaiskasvatuksen tilapaikkaa. Oulunkylän peruspiirissä 1–6-vuotiaiden lasten määrä oli vuonna 2022 yhteensä noin 900 lasta. Viimeisimmän väestöennusteen mukaan Oulunkylän peruspiirissä 1–6-vuotiaiden lasten määrä kasvaa noin 130 lapsella vuoteen 2037 mennessä. Tällöin alueella on ennusteen mukaan noin 1030 iältään 1–6-vuotiasta lasta. Ennusteen mukainen kasvu sijoittuu Patolan (noin 90 lasta) ja Veräjämäen (noin 60 lasta) osa-alueille. Veräjänlaakson osa-alueella on ennusteen mukaan 1–6-vuotiaiden määrässä laskua. (noin 20 lasta)
Pohjoisen suurpiirin palvelutilaverkon kattavuus ja alueelle valmistuvat hankkeet mahdollistavat ryhmäperhepäiväkoti Päiväkummusta luopumisen. Oulunkylän peruspiirin alueella on käynnissä päiväkotihankkeita, jotka turvaavat palveluntarpeen kasvun. Oulunkylän peruspiirin alueelle valmistuu vuonna 2024 päiväkoti Kulkuri, jossa tilapaikkojen lisäys on noin 100 tilapaikkaa. Osaan päiväkoti Kulkurin uusista tilapaikoista siirtyy tällä hetkellä väistötiloissa toimivia lapsiryhmiä. Kulkuri voidaan ottaa täysimääräisesti käyttöön vuoden 2025 alkupuolella. Lisäksi alueelle valmistuu vuonna 2025 päiväkoti Perhonen, jonka myötä tilapaikat lisääntyvät noin 20 tilapaikalla. Lisäksi pohjoisen suurpiirin alueelle on alkuvuonna 2024 valmistunut päiväkoti Eloisa ja suurpiirin alueelle valmistuu lähivuosina myös päiväkoti Torpparintupa sekä esiopetustilat Maunulan ala-asteelle.
Ryhmäperhepäiväkoti Päiväkummussa tällä hetkellä varhaiskasvatuksen palvelun piirissä olevat lapset voivat siirtyä Oulunkylän ja Patolan alueen päiväkoteihin. Lasten huoltajat ovat tehneet siirtohakemukset lähialueen päiväkoteihin ja huoltajien toiveet tullaan huomioimaan palveluohjauksessa kevään aikana ennen elokuussa aloittavien uusien lapsien valitsemista alueella. Näin mahdollistetaan Päiväkummun lapsille varhaiskasvatuksen opinpolun jatkumo lähialueella. Henkilöstöä kuullaan yhteistoiminnassa uuden työn järjestämisessä joko päiväkotiin tai ryhmäperhepäiväkotiin. Yhteistoiminnasta vastaa yksikön esihenkilö.
Muutoksen valmistelu ja vaikutukset
Palveluverkkomuutokset on käsitelty alueen esihenkilökokouksessa 28.9.2023. Ryhmäperhepäiväkoti Päiväkummun lakkautusta on valmisteltu päiväkodinjohtajan kanssa ja lakkautusta on käsitelty yhteistoimintaperiaatteiden mukaisesti henkilöstön kanssa 17.1.2024 ja molempien työntekijöiden toiveita kuullaan jatkon osalta.
Ryhmäperhepäiväkoti Päiväkummun lasten huoltajille on järjestetty keskustelutilaisuus tilanteesta 7.2.2024.
Kustannusvaikutukset
Ryhmäperhepäiväkoti Päiväkummun tilat ovat laajuudeltaan 104 m². Vuokrakustannukset ovat 867 €/kk eli vuositasolla noin 10 000 euroa.
Toimivalta
Hallintosäännön 15 luvun 1 §:n 1 mom. 3 kohdan mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää suomenkielisen päiväkodin perustamisesta tai lakkauttamisesta.
Päätös tullut nähtäväksi 16.04.2024
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Raila Tiainen-Ala-Maunus, varhaiskasvatuksen aluepäällikkö, puhelin: 09 310 41222
Panu Hatanpää, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 27095