Avustuksen myöntämisperusteet, järjestöavustukset, toimintalinjat vuodelle 2024, nuorisojaosto

HEL 2024-000065
Asialla on uudempia käsittelyjä
2. / 2 §

Nuorisojaoston myöntämien avustusten toimintalinjaukset vuodelle 2024

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan nuorisojaosto

Päätös

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan nuorisojaosto varasi vuoden 2024 avustusmäärärahasta 2 851 000 euroa toiminta- ja palkkausavustuksiin 2 133 300 euroa, loma-aikojen leiriavustuksiin 660 000 euroa ja projektiavustuksiin 57 700 euroa.

Vuokra-avustusta myönnetään korkeintaan 450 euroa kuukaudessa.

Käsittely

Asian aikana kuultavina olivat suunnittelijat Teemu Kosunen ja Matteus Pellikka.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan talousarviossa on osoitettu nuorisojaoston avustusmäärärahoihin 2 851 000 euroa vuodelle 2024 (2023: 2 751 000 euroa ja koronatoipumismääräraha 100 000 euroa). Määrärahaa ei talousarviossa ole jaettu erikseen eri avustuslajeihin, vaan jako on kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan nuorisojaoston harkinnassa. Määrärahojen jakaminen ja katsaus edellisen ja tulevan vuoden avustuksiin on yleensä käsitelty vuoden ensimmäisessä kokouksessa.

Nuorisojaoston avustuksia on neljää eri lajia: toiminta-, palkkaus-, loma-aikojen leiri- ja projektiavustukset. Projektiavustukset pitävät sisällään myös talokerho- ja starttiavustukset. Nuorisojaoston avustusmäärärahoilla tuetaan helsinkiläisten nuoriso- ja varhaisnuorisoyhdistysten vuosittaista toimintaa, nuorten toimintaryhmien toimintaa ja helsinkiläisten yhdistysten loma-aikojen leiritoimintaa lapsille ja nuorille. Avustuksia valmistellaan nuorisoyhdistysten avustusohjesäännön ja kaupungin yleisohjeeseen perustuen.

Avustusmäärärahoja on kasvatettu koronapalautumismäärärahojen mallin mukaisesti. Toimintavuonna on täsmälleen sama määräraha jaettavana kuin 2023 kuitenkin niin, että kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta siirsi tilapäisen (2022-2023) koronapalautumisen erityisrahan (100 000 euroa) pysyvästi avustuksiin. Siirron ansiosta vuosiavustuksiin ei jouduta tekemään leikkauksia olettaen, että hakijoiden määrä ja toiminnallisuus pysyvät vähintään samalla tasolla edellisvuosiin verrattuna.

Toiminta- ja palkkausavustuksiin varataan yhteensä 2 133 300 euron määräraha, joka on sama kuin viime vuonna. Määräraha on tässä vaiheessa vuotta tarkoituksenmukaista pitää yhtenä kokonaisuutena. Avustusten hakemisen määräaika on helmikuun loppuun mennessä ja vasta hakemusten valmisteluvaiheessa pystytään arvioimaan kokonaistilanne ja toiminta ja palkkausavustuksen määrärahan lopullinen jakautuminen.

Loma-aikojen leiriavustuksiin varataan 660 000 euron määräraha. Summaa korotettiin viime vuonna 30 000 eurolla, jonka avulla saatiin leirieuron määrä pysymään aiempien vuosien kaltaisena leirivuorokausien määrän samaan aikaan noustessa.

Projektiavustuksiin varataan 57 700 euron määräraha. Määräraha on toistaiseksi ollut riittävä, mutta tilanteen palautuessa pandemian jälkeen normaaliksi voidaan odottaa myös nuorten toimintaryhmien järjestämien hankkeiden lisääntyvän. Kumppanuusyksikkö myös panostaa kuluvana vuonna siihen, että helsinkiläiset nuorten ryhmät löytäisivät paremmin nuorisopalveluiden Sponssi-avustuksen ja muut tukimahdollisuudet.

Nuorisopalveluissa avustettavien yhteisöjen avustuksen käytön valvontaa ja seurantaa tehdään kolmen prosessin kautta: 1) Edellisen vuoden avustusten käytönselvitys ja projektiavustusselvitys, 2) avustusta saavien yhteisöjen tilinpidontarkistukset vuosittain ja 3) keskeisten toimijoiden toiminnan arviointi kolmen vuoden välein (edellinen arviointikierros oli keväällä 2023). Valvonnalla on tarkoituksena varmistaa, että avustusta käytetään avustuspäätöksen mukaisesti ja siihen käyttötarkoitukseen, johon se on myönnetty.

Nuorisoyhdistysten avustusohjesäännön mukaan edellisen avustuksen käyttö tulee selvittää aina uuden avustuksen haun yhteydessä. Käytännössä tämä tarkoittaa, ettei yksikään avusta hakeva toimija voi saada uutta avustusta, ellei edellisen vuoden avustus ole selvitetty hyväksyttävästi.

Jo useana vuonna on avustuksen saajille tehty ulkopuolisen suorittama tilinpidontarkastus. Tällä hetkellä on käynnissä toimialan kumppanuusyksiköiden yhteinen tilinpidontarkastus vuoden 2022 tilikaudelta ja sen tarkastusraportti toimenpiteinen tuodaan jaostoon tiedoksi sen valmistuttua.

Pandemian aiheuttamat rajoitukset ovat jääneet toistaiseksi taakse, mutta niiden aiheuttamia lasten ja nuorten ongelmia puretaan ja korjataan vielä pitkään. Lisäksi yhdistyksien toimintaan heijastuu suoraan myös lähialueella käytävä sota ja ukrainalaisten pakolaisten tilanne.

Vuoden 2024 avustusvalmistelussa otetaan huomioon yhdistysten uudenlaiset haasteet ja muuttuvat toimintaympäristöt. Myönnetyille avustuksille myönnetään tarvittaessa jatkoaikaa ja/tai avustuksen käyttöoikeutta siirretään seuraavalle kalenterivuodelle. Projektiavustuksia voidaan myös nuorisojaoston päätöksellä myöntää kahdelle vuodelle sijoittuvaksi. Nuorisojaosto voi myös tarvittaessa tehdä poikkeuksellisten olosuhteiden vallitessa avustusohjesäännöstä poikkeavia päätöksiä.

Katsaus vuoteen 2023

Vuonna 2023 myönnettiin nuorisojaoston avustuksia toiminta-avustuksina 136 yhdistykselle 1 317 470 euroa (2022: 139 yhdistykselle 1 312 880 euroa) ja palkkausavustuksina 815 812 euroa 22 yhdistykselle (2022: 21 yhdistykselle 802 120 euroa).

Loma-aikojen leiriavustuksena jaettiin 42 yhdistykselle 660 000 euroa (2022: 34 yhdistykselle 630 000 euroa).

Projektiavustuksina myönnettiin 54 690 euroa (2022: 78 560 euroa), joista starttiavustuksina yhdelle yhdistykselle 2 000 euroa (2022: 5 yhdistykselle 13 300 euroa), talokerhoavustuksina kahdelle toimijalle 800 euroa (2022: 2 talokerhoa 800 euroa) ja varsinaisina projektiavustuksina 20 yhdistykselle ja nuorten toimintaryhmälle 51 890 euroa (2022: 11 yhdistykselle 64 460 euroa).

Avustusohjesäännön mukaan palkkausavustuksia hakeville järjestöille tehdään toiminnan arviointi kolmen vuoden välein ja samalla aikajänteellä nuorisojaosto tekee linjauksen palkkausavustuksista sekä päättää avustukseen oikeuttavat järjestöt. Arviointikierros oli vuonna 2023, jolloin linjattiin palkkausavustukset kausille 2023–2025. Arvioinnin perusteella palkkausavustuksen piiriin nousi yksi uusi yhdistys: HELride Collective ry.

Toimintavuoden aikana nuorisopalvelujen johtoryhmä teki päätöksen luopua kumppanuusyksikön monistamosta ja taittopalvelusta. Palvelusta luovuttiin elokuun alusta alkaen. Palvelu oli toiminnassa vuodesta 1978 eli 45 vuotta.

Toimivalta ja muut avustuksiin liittyvät päätökset

Helsingin kaupungin hallintosäännön mukaan kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan nuorisojaosto päättää jaoston käytettävissä olevien avustusmäärärahojen jakamisesta sekä hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää avustusmäärärahojen jakamisesta. (luku 17, § 4 kohta 3 ja 4)

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti kokouksessaan kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan yhteiset avustusperiaatteet. Kulttuurin ja vapaa-ajan avustuksilla rakennetaan demokraattista ja elinvoimaista kaupunkia, edistetään helsinkiläisten hyvinvointia ja terveyttä sekä edistetään YK:n Agenda 2030 tavoitteita. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan avustuksilla vahvistetaan kansalaisyhteiskuntaa sekä helsinkiläisten tasa-arvoa, osallisuutta ja yhdenvertaisuutta, sitoudutaan noudattamaan YK:n lasten oikeuksien sopimuksen toteutumista, edistetään fyysistä ja psyykkistä turvallisuutta, edistetään kaikkien mahdollisuutta toimia ja harrastaa turvallisemmassa tilassa, kunnioitetaan kaiken elävän hyvinvointia, tuetaan monipuolista kulttuurin ja vapaa-ajan tarjontaa, parannetaan helsinkiläisten mahdollisuuksia merkitykselliseen elämään, torjutaan ilmastonmuutosta sekä edistetään ekologisesti, taloudellisesti, sosiaalisesti ja kulttuurisesti kestävää toimintaa ja tehdään toimenpiteitä ympäristövaikutusten vähentämiseksi. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan avustuksilla suojataan tiedot ja järjestelmät hyvin, toimitaan vastuullisesti, avoimesti ja hyvän osallistavan hallintotavan mukaisesti, ei sallita rasismia, syrjintää, epäasiallista kohtelua tai seksuaalista häirintää. (Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 12.12.2023, § 178)

Avustuksia ei myönnetä tahoille, joihin kohdistuu Helsingin kaupunkia velvoittavia pakotteita. Avustuksensaaja ei myöskään saa asettaa avustusvaroja sellaisten tahojen saataville tai hyödynnettäväksi, joihin kohdistuu avustuksensaajaa tai Helsingin kaupunkia velvoittavia pakotteita. (Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 15.3.2022, § 47)

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 31.01.2024

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Sulje

Esittelijä

nuorisoasiainjohtaja
Mikko Vatka

Lisätietojen antaja

Virpi Talasmäki, suunnittelija, puhelin: 09 310 89132

virpi.talasmaki@hel.fi

Markku Toivonen, kumppanuuspäällikkö, puhelin: 09 310 89053

markku.toivonen@hel.fi

Matteus Pellikka, suunnittelija, puhelin: 09 310 50343

matteus.pellikka@hel.fi

Teemu Kosunen, suunnittelija, puhelin: 09 310 78078

teemu.kosunen@hel.fi