Yhteistyösopimus, E-kirjastopalveluiden tuottaminen, Kansalliskirjasto

HEL 2024-001749
Asialla on uudempia käsittelyjä
3. / 89 §

Kansalliskirjaston ja Helsingin kaupunginkirjaston yhteistyösopimuksen vahvistaminen koskien e-kirjastoa

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

Päätös

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta hyväksyi Helsingin kaupungin liittymisen kuntien yhteiseen e-kirjastopalveluun ja valtuutti kirjastopalvelujen johtajan allekirjoittamaan liittymissopimuksen Kansalliskirjaston kanssa.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Kuntien yhteistä e-kirjastoa rakennettiin Helsingin kaupunginkirjaston vetämässä ja opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa hankkeessa. Kaksivuotinen hanke päättyi vuoden 2023 lopussa, jonka jälkeen e-kirjaston kehittäminen ja ylläpito siirtyi Kansalliskirjastoon perustettuun e-kirjastoyksikköön. Palvelu avautui asiakkaille 29.4.2024.

Kuntien yhteisen e-kirjaston käyttö edellyttää, että henkilön oma asuinkunta on liittynyt mukaan e-kirjastoon. Liittyminen edellyttää, että Kansalliskirjasto ja kunta solmivat yhteistyösopimuksen e-kirjastopalveluiden tuottamisesta.

E-kirjaston myötä aiemmat alueellisesti tai paikallisesti hoidettavat e-kirjastopalvelut muuttuvat valtakunnallisesti yhteisesti hoidettaviksi. Kunnat osallistuvat jatkossakin e-kirjastoon hankittavien aineistojen valintaan ja neuvovat asiakkaita e-kirjaston asiakkaaksi tulossa ja käytössä.

Uusi yhteinen e-kirjasto antaa kuntien asukkaille aiempaa tasa-arvoisemman ja helppokäyttöisemmän pääsyn digitaalisiin sisältöihin. Palvelu vastaa e-kirjojen ja e-äänikirjojen suosion kasvuun sekä kirjastolain kirjastoille antamaan tehtävään tarjota kuntalaisille monipuolinen ja uudistuva kokoelma.

Kunnat kattavat Kansalliskirjaston E-kirjastoyksikön hoitamista tehtävistä aiheutuvat kulut. Kansalliskirjaston laskuttama vuosimaksu on 0,7 euroa / kunnan asukas / vuosi / vuoden 2026 loppuun saakka. Laskutusperusteena oleva kunnan asukasluku tarkistetaan vuosittain edellisen vuoden joulukuun 31. päivän asukasluvun mukaan. Vuosimaksu kattaa aineistojen lisäksi Kansalliskirjaston sopimuksen mukaiset tehtävät. Vuodelta 2024 maksetaan kahdeksan kuukauden osuus.

Helsingin väkiluku vuoden 2023 lopussa oli 674 500, ja väestöennusteen 2024-2026 mukaan kasvu on 8 200 asukasta vuodessa. Väestöennusteeseen perustuva neljän vuoden ajalle laskettu kokonaiskustannus Helsingin kaupungille on yhteensä 1 765 000 euroa, minkä vuoksi toimivalta asiassa kuuluu kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnalle.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 23.08.2024

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Esittelijä

kirjastopalvelujen johtaja
Katri Vänttinen

Lisätietojen antaja

Virva Nousiainen-Hiiri, yhteisten palvelujen päällikkö, puhelin: 09 310 85401

virva.nousiainen-hiiri@hel.fi

Liitteet (pdf)

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.