Valtuustoaloite, Helen Oy:tä tai sen energiantuotanto-omistuksia ei tule myydä

HEL 2024-001763
Asialla on uudempia käsittelyjä
Tämä on esitys

V 28.8.2024, Valtuutettu Laura Korpisen aloite Helen Oy:n ja sen energiantuotanto-omistuksien säilyttämisestä kaupungin omistuksessa

Helsingin kaupunginhallitus

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto katsoo aloitteen loppuun käsitellyksi.

Esittelijän perustelut

Valtuutettu Laura Korpinen ja 25 muuta valtuutettua esittävät aloitteessaan, että Helen Oy:tä tai sen energiantuotanto-omistuksia ei tule myydä. Aloite on liitteenä 1.

Kaupunginhallitus toteaa, että Helen Oy:ltä on pyydetty aloitteeseen liittyen lausunto, joka on liitteenä 2.

Kaupunginhallitus päätti 27.2.2023, § 133 hyväksyä Helen Oy:n omistajastrategian, jonka mukaan Helen-konsernin rakennetta voidaan muuttaa edellyttäen, että muutos on taloudellisesti ja strategisesti sekä kaupunkikonsernin ympäristötavoitteiden saavuttamisen kannalta perusteltu. Helsinki ei suunnittele Helenin omistuksesta luopumista. Omistajastrategia on liitteenä 3.

Helen Oy:n lausunnossa todetaan, että Helenin omistukseen liittyvät asiat ovat Helsingin kaupungin päätäntävallassa, ja yhtiö ei itse ota kantaa omistukseen liittyviin kysymyksiin.

Yhtiö toteaa, että Helen kehittää jatkuvasti tuotantoportfoliotaan liiketoimintalähtöisesti omistajastrategiaan määriteltyihin tavoitteisiin ja yhtiön omaan strategiaan nojautuen.

Lausunnossa todetaan, että merkittävät investoinnit monipuoliseen tuotantorakenteeseen niin sähkön kuin lämmön tuotannon osalta takaavat hyvän huolto- ja toimitusvarmuuden sekä vihreän siirtymän jatkumisen kohti hiilineutraalia energiantuotantoa. Siirtyminen uuteen energia-aikakauteen ja vähäpäästöiseen energiantuotantoon on taloudellisesti kannattavaa, koska vähäpäästöiseen tuotantoon ei kohdistu fossiilisen tuotannon kustannuspaineita. Tämä mahdollistaa jatkossa kohtuullisen kaukolämmön hinnan sekä omistajalle vakaan osinkotuoton.

Lausunnossa todetaan että yhtiön hallitus vastaa osakeyhtiölain mukaan yhtiön toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä. Vastuu merkittävistä liiketoimintapäätöksistä ja mm. tuotantoportfolion tarkastelusta kuuluu siten Helenin hallitukselle. Helenin toiminnan laajuuteen nähden merkittävissä yhtiön omistuksiin liittyvissä kysymyksissä haetaan konserniohjeen mukaisesti omistajan kanta ennen lopullista päätöksentekoa. Osakkeenomistaja käyttää päätösvaltaansa yhtiökokouksissa tai tekemällä osakkeenomistajan yksimielisiä päätöksiä.

Aloitteessa esitetään, että helsinkiläisille on taattava kohtuullinen sähkön hinta, ja että on parempi, että Helen Oy myy ylimääräisen sähkön ulkopuolisille kuin että se joutuisi ostamaan energiaa muilta. Yhtiön lausunnossa todetaan, että sähkön kokonaishinta asiakkaalle muodostuu kolmesta kokonaisuudesta; sähköenergian hinnasta, sähkön siirrosta sekä sähkö- ja arvonlisäverosta. Sähköenergian hinta muodostuu sähkötukkumarkkinoilla ja tähän ei yksittäinen toimija voi vaikuttaa, vaan se määräytyy tunneittain sähkön tarjonnan ja kysynnän mukaan. Helen myy tuottamansa sähkön tukkumarkkinoille ja ostaa vähittäissähköasiakkaidensa sähkön tukkumarkkinoilta. Sähkön siirron hinnan määrittelee paikallinen siirtoyhtiö. Siirtomaksuilla ylläpidetään, huolletaan ja kehitetään sähköverkkoa, rahoitetaan investointeja uuteen sähköverkkoon, ylläpidetään verkon asiakaspalvelua ja sähkön kulutuksen mittaamista sekä maksetaan korvaus valtakunnallisesta sähkön siirrosta. Sähkön veron määrittelee valtio. Sähköveroa maksetaan kulutuksen mukaan ja paikallinen sähköverkkoyhtiö laskuttaa sähköveron siirtohinnan kanssa. Arvonlisäveroa peritään sähköenergiasta, sähkön siirrosta ja sähköverosta.

Hallintosäännön 30 luvun 11 §:n mukaan kaupunginvaltuustossa käsitellään vastaus aloitteeseen, jonka on allekirjoittanut vähintään 25 valtuutettua.

Esittelijä

kansliapäällikkö
Jukka-Pekka Ujula

Lisätietojen antaja

Patrick Wahlman, Konsernianalyytikko, puhelin: 09 310 33714

patrick.wahlman@hel.fi