Avustuksen myöntäminen, muiden liikuntaa edistävien yhdistysten avustukset 2024, liikuntapalvelukokonaisuus
Helsingin ja Uudenmaan Näkövammaiset ry oikaisuvaatimus liikuntajaoston päätökseen 11.4.2024, § 9
Päätös
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti hyväksyä Helsingin ja Uudenmaan Näkövammaiset ry:n oikaisuvaatimuksen koskien kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan liikuntajaoston 11.4.2024 päätöstä § 9 muiden liikuntaa edistävien yhdistysten avustusten myöntämisestä ja myöntää yhdistykselle lisäavustusta 2 300 euroa.
Ohjeet avustuksen saajalle
Avustus maksetaan avustuksen saajalle yhdessä erässä päätöksenteon jälkeen. Mikäli avustuksen saaja on velkaa kaupungille, kuitataan myönnetystä avustuksesta kaupungin perimiskelpoinen saatava avustuksen saajalta.
Avustusta saa käyttää ainoastaan yhdistyksen harjoittamaan yleishyödylliseen liikuntatoimintaan.
Avustuksen käyttö tulee selvittää vuoden 2025 muiden liikuntaa edistävien avustushaun yhteydessä. Mikäli seura ei hae muiden liikuntaa edistävien yhdistysten avustusta vuonna 2025, tulee avustuksen käyttö selvittää 30.9.2025 mennessä.
Avustuksen saaja sitoutuu noudattamaan kaikessa toiminnassaan hyvää hallintotapaa sekä urheiluyhteisön eettisiä periaatteita sekä YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen periaatteita. Avustuksensaaja ei myöskään saa asettaa avustusvaroja sellaisten tahojen saataville tai hyödynnettäväksi, joihin kohdistuu avustuksensaajaa tai Helsingin kaupunkia velvoittavia pakotteita.
Käsittely
Asian aikana kuultavana oli yksikön päällikkö Taina Korell. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Helsingin ja Uudenmaan Näkövammaiset ry (jäljessä HUN ry) hakee 27.4.2024 saapuneella oikaisuvaatimuksella muutosta kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan liikuntajaoston (11.4.2024, § 9) päätökseen muiden liikuntaa edistävien yhdistysten avustuksista vuodelle 2024. Yhdistykselle myönnettiin 5 000 euron avustus. Oikaisuvaatimuksessaan HUN ry ottaa kantaa muiden liikuntaa edistävien yhdistysten avustuksen myöntämisperusteisiin ja perustelee, että avustuksen myöntäminen yksin aktiiviharrastajamääriin perustuen ei ota huomioon toiminnan erityisluonnetta erityisliikuntaa järjestävissä yhdistyksissä.
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan liikuntajaosto päätti vuoden 2024 liikunnan avustusten tarkoista myöntämisperusteista, avustusmuodoista ja hakuajoista kokouksessaan 7.12.2023, § 28. Muiden liikuntaa edistävien yhdistysten avustusta voidaan myöntää yleisavustusluonteisena avustuksena liikuntaseuroille sekä muille liikuntaa edistäville yhdistyksille, joiden sääntöjen mukainen kotipaikka on Helsinki, ja joiden liikuntatoiminta on avointa kaikille helsinkiläisille. Avustettavan toiminnan tulee kohdistua pääosin helsinkiläisiin.
Avustusten myöntämisessä painotettiin hakemuksella ilmoitettuja lasten ja nuorten sekä eläkeläis- ja erityisryhmien aktiiviharrastajamääriä, joiden lisäksi avustussummissa voitiin harkinnanvaraisesti ottaa huomioon hakemuksella ilmoitettuja hakuvuotta edeltävän vuoden yksityisten liikuntatilojen (pääkaupunkiseudulla) ja koulusalien tilankäyttökustannuksia tilankäyttöavustuksen enimmäistuntihintojen mukaisesti. Avustuksen myöntämisessä hyödynnettiin niin ikään toiminta-avustuksen kriteereissä määriteltyä jarruprosenttia myönnettävän avustussumman laskemisen osalta (20 prosenttia), mikäli muutokset myöntämisperusteina käytettävissä tiedoissa ei johtunut rakenteellisesta muutoksesta toiminnassa (esim. jaoston lakkauttaminen tai eriyttäminen yhdistyksestä) tai hakuteknisestä virheestä hakuvuoden tai edellisvuosien tiedoissa.
Vuoden 2023 toiminta- ja tilankäyttöavustusten yhteenlaskettuun summaan verrattuna HUN ry:n liikuntatoiminnan avustustaso on laskenut vuodelle 2024 linjassa hakemuksella ilmoitettujen aktiiviharrastajamäärien muutoksen kanssa. HUN ry sai vuonna 2023 toiminta-avustusta 3 885 euroa ja tilankäyttöavustusta 5 278 euroa ja ilmoitti hakemuksellaan yhteensä 162 aktiiviharrastajaa. Vuonna 2024 muiden liikuntaa edistävien yhdistysten avustusta myönnettiin yhdistykselle 5 000 euroa ja aktiiviharrastajia oli ilmoitettu hakemuksella 63. Avustuspäätöksen valmistelussa syyksi avustustason huomattavalle madaltamiselle ja jarruprosentin soveltamatta jättämiselle katsottiin se, että HUN ry olisi edellisvuonna ilmoittanut hakemuksen tiedoissa kriteerien ja yhteistyösopimusehtojen vastaisesti Helsingin kaupungin kanssa yhteistyösopimuksin toteutettavaa toimintaa, ja että ero edellisvuonna ilmoitettuihin lukuihin olisi johtunut ensi sijassa tästä virheellisyydestä toiminta-avustuksen perusteena vuonna 2023 olleissa tiedoissa.
Liikuntajaoston 11.4.2024, § 9 myöntämä avustus HUN ry:lle on ilmoitettuihin aktiiviharrastajamääriin suhteutettuna muiden avustusmuodossa tuettujen erityisjärjestöjen liikuntaryhmien tapaan avustusmuodon korkeimpia. Oikaisuvaatimus katsotaan oikeutetuksi kuitenkin siltä osin, että tulkittua päällekkäisyyttä avustetun ja yhteistyösopimuksin tuetun toiminnan välillä ei vuonna 2023 todellisuudessa ollut. Näin jarruprosentin käyttö olisi myöntämisperusteiden yhdenvertaisen soveltamisen näkökulmasta ollut aiheellista, eikä myönnetty muiden liikuntaa edistävien yhdistysten avustus HUN ry:n kohdalla ollut oikeudenmukainen suhteessa muihin avustuksen saajiin. Esitetty lisäavustus on yhdistyksen edellisvuoden yhteenlasketusta toiminta- ja tilankäyttöavustuksen summasta jarruprosentilla vähennetyn summan sekä myönnetyn avustussumman erotus pyöristettynä lähimpään 100 euroon.
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Asianosaiselle (HUN ry) on lähetetty 19.4.2024 pöytäkirjanote kirjeitse oikaisuvaatimusohjeineen. Oikaisuvaatimus kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnalle on tehty määräajassa.
Toimivalta ja avustustoimintaa koskevat päätökset
Helsingin kaupungin hallintosäännön 17 luvun 1 ja 3 §:n mukaan kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päättää toimialan avustusmäärärahojen jakamisen periaatteet ja valvoo avustusperiaatteiden toteutumista toimialatasoisesti. Lautakunnan jaostot päättävät jaoston käytettävissä olevien avustusmäärärahojen jakamisesta, hyväksyvät perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää avustusmäärärahojen jakamisesta ja valvovat avustusten käyttöä.
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan päätöksen 15.3.2022, § 47 mukaan avustuksia ei myönnetä tahoille, joihin kohdistuu Helsingin kaupunkia velvoittavia pakotteita. Avustuksensaaja ei myöskään saa asettaa avustusvaroja sellaisten tahojen saataville tai hyödynnettäväksi, joihin kohdistuu avustuksensaajaa tai Helsingin kaupunkia velvoittavia pakotteita.
Avustusvalmistelussa on otettu huomioon ja avustuksensaajia sitoo liikunnan avustusten hakuohjeen (kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan liikuntajaosto 7.12.2023, § 28) lisäksi kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan yhteiset avustusperiaatteet (kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 12.12.2023, § 178) sekä Helsingin kaupungin avustusten yleisohjeet (kaupunginhallitus 28.10.2019, § 723).
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan liikuntajaosto 11.04.2024 § 9
Päätös tullut nähtäväksi 31.05.2024
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.
Valitusoikeus
Päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen.
Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Valitusaika
Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusperusteet
Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että
- päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
- päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
- päätös on muuten lainvastainen.
Valittajan tulee esittää valituksen perusteet ennen valitusajan päättymistä.
Valitusviranomainen
Kunnallisvalitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa on ilmoitettava:
- päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
- vaatimusten perustelut;
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.
Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.
Oikaisuvaatimuksen tekijä saa valittaessaan oikaisuvaatimuspäätöksestä esittää vaatimuksilleen uusia perusteluja. Hän saa esittää uuden vaatimuksen vain, jos se perustuu olosuhteiden muutokseen tai oikaisuvaatimuksen tekemisen määräajan päättymisen jälkeen valittajan tietoon tulleeseen seikkaan.
Valitukseen on liitettävä:
- valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
- selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Markkinaoikeuden ensimmäisenä asteena käsittelemässä asiassa maksu peritään riippumatta asian lopputuloksesta.
Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Janne Rissanen, suunnittelija, puhelin: 09 310 50719