Avustuksen hakeminen, valtion erityisavustus, varhaiskasvatuksen sekä esi- ja perusopetuksen kehittäminen, opetus- ja kulttuuriministeriö

HEL 2024-001975
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 31

Erityisavustus varhaiskasvatuksen sekä esi- ja perusopetuksen kehittämiseen

Perusopetusjohtaja

Päätös

Perusopetusjohtaja päätti hakea valtion erityisavustusta varhaiskasvatuksen sekä esi- ja perusopetuksen kehittämiseen. Avustusta haettiin tutkimushankkeeseen, jossa koettelevia koulutilanteita mallinnetaan ja ratkotaan Muutoslaboratorio-intervention tuella helsinkiläisissä kouluissa. Jos opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää erityisavustusta, hanke toteutetaan 1.4.2024─31.3.2027.

Hankkeen kokonaiskustannukset ovat yhteensä 251 000 euroa. Opetus- ja kulttuuriministeriöltä haetaan erityisavustusta 200 800 euroa. Hankkeen omarahoitusosuus 50 200 euroa (20 %) katetaan kehittämispalveluista.

Lisäksi perusopetusjohtaja päätti valtuuttaa hanketoimiston projektipäällikkö Piia Pelimannin toimimaan opetus- ja kulttuuriministeriön sähköisessä hakujärjestelmässä asiointiroolissa hankehakemuksen osalta.

Päätöksen perustelut

Opetus- ja kulttuuriministeriö on jatkuvassa haussa valtion erityisavustusta varhaiskasvatuksen sekä esi- ja perusopetuksen kehittämiseen. Varhaiskasvatuksen sekä esi- ja perusopetuksen yleiset kehittämisavustukset ovat valtionavustuksia, joilla tuetaan toimialan strategisia tavoitteita, edistetään varhaiskasvatus- ja perusopetuslain tavoitteiden toteutumista sekä toimeenpannaan hallitusohjelmaa.

Avustuksen hakijana voi olla esi- ja perusopetuksen osalta kunta, kuntayhtymä tai yksityinen yhteisö, jolla on esi- ja/tai perusopetuksen järjestämislupa. Edellä mainittu hakija voi sisällyttää hakemukseensa myös muiden toimijoiden, kuten yliopistolain 88 §:ssä tarkoitettujen harjoittelukoulujen kanssa tehtävää yhteistyötä. Varhaiskasvatuksen hankkeiden hakijana voi olla vain kunta tai kuntayhtymä. Valtionavustusta myönnetään enintään 80 % hankkeen kokonaismenoista.

Avustusten hakuaika on ympäri vuoden. Saapuneet hakemukset kootaan 2-3 kertaa vuoden aikana avustuspäätösten tekemistä varten.

Hankkeella toteutettavat toimenpiteet vahvistavat oppijoiden oppimista ja hyvinvointia eri koulutusasteilla Helsingin kaupunkistrategian ja kasvatuksen ja koulutuksen toimialan strategisten painopisteiden mukaisesti. Hankkeen tavoitteet ja tavoitellut tulokset sekä talousarvio on kuvattu päätöksen liitteenä olevassa tutkimussuunnitelmassa (Liite 1) ja avustushakemuksessa (Liite 2).
Hankkeessa toteutetaan Muutoslaboratorio-interventio kahdessa peruskoulussa. Osallistujina ovat nuoret, joiden koulunmaailmassa ilmenevät haasteet liittyvät kouluväkivaltaan, rajoja rikkovaan käyttäytymiseen, riitaisaan yhteistyöhön sekä koulusta poisjäämiseen. Hanke lisää ymmärrystä nuorten eri maailmojen voimavaroista ja paineista, mallintaa koulun roolia maailmojen välisessä dynamiikassa haasteiden liennyttäjänä tai kärjistäjänä sekä mallintaa ratkaisuja eriarvoistumisen torjuntaan.

Rahoitusjohtajan 10.12.2018 päätöksen (103 §) mukaan valtionavustusten sekä niihin verrattavien etuuksien hakemisen toimivalta on siirretty perusopetusjohtajalle kasvatuksen ja koulutuksen toimialaan liittyvien valtionavustusten sekä niihin verrattavien etuuksien hakemisessa.

Päätös tullut nähtäväksi 27.02.2024

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Sulje

Lisätietojen antaja

Piia Pelimanni, projektipäällikkö, puhelin: 09 310 33241

piia.pelimanni@hel.fi

Päättäjä

Outi Salo
perusopetusjohtaja

Liitteet (pdf)

1. Liite 1 koettelevat koulutilanteet tutkimussuunnitelma

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.