Kutsu keskusteluihin, DigiFinland Oy:n yhteinen omistajastrategia sekä nimeämispyyntö, valtiovarainministeriö

HEL 2024-002638
Asialla on uudempia käsittelyjä
Tämä on esitys

DigiFinland Oy:n omistajastrategian hyväksyminen

Kaupunginhallituksen konsernijaosto

Päätösehdotus

Kaupunginhallituksen konsernijaosto päättää hyväksyä kaupungin sitoutumisen DigiFinland Oy:n omistajastrategiaan liitteenä 1 olevan luonnoksen mukaisena ja kehottaa kaupunginkanslian talous- ja suunnitteluosastoa allekirjoittamaan omistajastrategian kaupungin puolesta sekä tekemään siihen tarvittaessa vähäisiä tai teknisiä muutoksia.

Esittelijän perustelut

DigiFinland Oy

DigiFinland Oy (”DigiFinland”) on Suomen valtion (omistusosuus 33 %) sekä tasaosuuksin (2,90 %) kaikkien hyvinvointialueiden, Helsingin kaupungin ja HUS-yhtymän omistama erityistehtäväyhtiö.

Yhtiöjärjestyksensä mukaan yhtiö kehittää, tuottaa ja ylläpitää julkisen hallinnon digitalisaatiota edistäviä ja tukevia asiakaslähtöisiä ratkaisuja ja asiantuntijapalveluita vaikuttavuuden ja tuottavuuden parantamiseksi. Yhtiö kehittää, tuottaa ja ylläpitää sosiaali- ja terveydenhuoltoalaa, pelastustoimea sekä muita toimialoja palvelevia digitaalisia ratkaisuja, joilla mahdollistetaan muun muassa integraatiopalveluiden, digitaalisten palveluiden ja tiedolla johtamisen palveluiden tuottaminen. Yhtiön ratkaisut ja palvelut tukevat viranomaisten kansallisten sähköisen asioinnin tuki-palveluiden hyödyntämistä.

Yhtiö toimii julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016) mukaisena yhteishankintayksikkönä. Yhtiön tarkoituksena ei ole tuottaa voittoa osakkeenomistajille.

Osakassopimuksen mukaan yhtiön toiminta rahoitetaan ensisijaisesti tulorahoituksella siten, että omistajat hankkivat yhtiön tuottamia palveluita ja suorittavat niistä yhtiölle vastiketta. Omistajilla ei ole kuitenkaan velvollisuutta hankkia yhtiön tuottamia palveluita.

Osakassopimuksen liitteen 2 mukaan HUS-yhtymä ja Helsingin kaupunki nimittävät yhdessä yhden (1) jäsenen hallitukseen ja ovat tämän mukaisesti valinneet toimialajohtaja Juha Jolkkosen hallituksen jäseneksi.

DigiFinlandin omistajastrategia

DigiFinland Oy:n osakaskokouksessa 3.10.2023 sovittiin, että osakkeenomistajat valmistelevat yhteisen omistajastrategian ja edelleen, että valtio (valtiovarainministeriö) ottaa koordinaatiovastuun yhteisen omistajastrategian valmistelussa ja muut omistajat sekä tarvittaessa yhtiö tukevat työtä.

Valtiovarainministeriö yhdessä sosiaali- ja terveysministeriön ja sisäministeriön kanssa kutsui DigiFinlandin muut osakkeenomistajat - hyvinvointialueet, HUS-yhtymän ja Helsingin kaupungin - keskusteluihin DigiFinlandin yhteisestä omistajastrategiasta. Keskustelut käytiin maalis-toukokuussa 2024.

Valtion pohjaluonnoksen sekä sitä käytyjen keskustelujen ja kommentoinnin perusteella DigiFinlandille on nyt valmisteltu omistajastrategia, joka on liitteenä 1. Helsingin kaupungin puolelta keskusteluihin osallistui edustajat sotepe-toimialalta ja konserniohjauksesta. Omistajastrategia on tarkoitus allekirjoittaa kaikkien osapuolten kesken elokuun 2024 aikana.

Omistajastrategiatyö pohjautui yhtiön osakassopimukseen ja yhtiöjärjestykseen huomioiden samalla soveltuvin osin valtion päivitetyn omistajapoliittisen periaatepäätöksen mukaiset kirjaukset mm. varautumisesta, riskienhallinnasta ja kriittisen infran suojaamisesta.

Omistajastrategiassa olennaisia ovat muun muassa seuraavat kirjaukset:

  • yhtiö painottaa toiminnassaan asiakkaiden haluamia kansallisesti tuotettavia ratkaisuja, joita ei sellaisenaan ole suoraan hankittavissa markkinoilta;
  • yhtiön on toimittava itsekannattavasti ja sen tulee tuottaa toiminnallisia hyötyjä sekä mitattavia kustannussäästöjä osakkailleen;
  • yhtiö huolehtii siitä, että yhtiön sisäinen kustannustehokkuus ja palveluiden hinnoittelu ovat läpinäkyviä ja kilpailukykyisiä suhteessa saman toimialan yhtiöihin;
  • yhtiö toteuttaa strategisia tehtäviään hankkimalla yhteisesti niiden tuottamisessa, kehittämisessä sekä ylläpitämisessä tarvittavan osaamisen ja palvelut markkinoilta varmistaen samalla kuitenkin, että yhtiön omat sisäiset resurssit ovat tarkoituksenmukaiset ja riittävät; sekä
  • yhtiön portfoliossa keskitytään kansallisiin ratkaisuihin ja palvelualustoihin, joiden tuottamisessa yhtiö hyödyntää myös markkinoilta saa-tavilla olevia palveluja.

Toimivalta

Konsernijaosto päättää hallintosäännön mukaan osakassopimuksen ja muiden vastaavien asiakirjojen hyväksymisestä sekä niihin tehtävistä muutoksista. Kaupungin tytäryhteisöjen omistajastrategiasta päätetään konserniohjeen mukaisesti kaupunginhallituksessa. Tässä ei ole kyse tytäryhteisöstä ja kaupungin omistuksen ollessa vain 2,9 % omistajastrategia on ennemminkin osa osakassopimusta, mikä näin hyväksytään konsernijaostossa.

Esittelijä

kansliapäällikkö
Jukka-Pekka Ujula

Lisätietojen antaja

Miia Aho, konsernilakimies, puhelin: 09 310 36445

miia.aho@hel.fi