Sopimus, kotoutumislain mukaisen aikuistumisen tuki oleskeluluvan saaneille alaikäisenä ilman huoltajaa tulleille nuorille, Uudenmaan ELY-keskus

HEL 2024-002801
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 35

Sopimus kotoutumislain mukaisen aikuistumisen tuen järjestämisestä oleskeluluvan saaneille alaikäisenä ilman huoltajaa tulleille nuorille

Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan toimialajohtaja

Päätös

Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan toimialajohtaja päätti hyväksyä liitteenä olevan Uudenmaan elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen (ELY-keskus) ja Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan välisen sopimuksen kotoutumislain mukaisen aikuistumisen tuen järjestämisestä oleskeluluvan saaneille alaikäisenä ilman huoltajaa tulleille nuorille.

Päätöksen perustelut

Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (Uudenmaan ELY-keskus) ja Helsingin kaupunki ovat 19.5.2021 solmineet toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen kotoutumislain mukaisen jälkihuollon järjestämisestä oleskeluluvan saaneiden alaikäisenä ilman huoltajaa tulleille nuorille.

Kaupunginhallitus hyväksyi (19.9.2016 § 815) alaikäisenä ilman huoltajaa saapuneiden lasten vastaanoton kiintiön (75) ja siihen perustuen oikeutti kaupunginkansliaa solmimaan sopimuksen Uudenmaan ELY- keskuksen kanssa lähitulevaisuudessa täysi-ikäistyvien nuorten jälkihuollon palvelujen järjestämisestä ja niistä aiheutuvien kustannusten korvaamisesta kaupungille.

Sopimus aikuistumisen tuen järjestämisestä oleskeluluvan saaneille alaikäisenä ilman huoltajaa tulleille nuorille perustuu kotoutumisen edistämisestä annettuun lakiin (1386/2010), jonka 27 §:n mukaan nuori voi olla tukitoimien piirissä, kunnes hän täyttää 25 vuotta. Alaikäisenä ilman huoltajaa tulleet nuoret eivät pääsääntöisesti ole olleet lastensuojelulain perusteella sijoitettuna ja siten lastensuojelulain mukaisen jälkihuollon piirissä, mutta heidän haavoittuvan asemansa vuoksi heidän katsotaan hyötyvän lastensuojelun jälkihuoltoon rinnasteisten kotoutumislain mukaisten palvelujen järjestämisestä. Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen maahan muuttaneiden erityispalveluissa aikuistumisen tuen asiakkaana voivat olla Helsingissä asuvat alaikäisenä ilman huoltajaa Suomeen saapuneet oleskeluluvan saaneet 18-24- vuotiaat nuoret.

Sopimusta tulee päivittää johtuen hyvinvointialueiden perustamisesta johtuvista lakimuutoksista lakiin kotoutumisen edistämisestä (1386/2010) 1.1.2023 alkaen ja sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan yhdistymisestä, kotoutumista edistävän lain kokonaisuudistuksesta (681/2023) ja korvaamisen perusteita koskevista muutoksista uuden työ- ja elinkeinoministeriön ohjeen kotoutumisen edistämistä koskevan lain mukaisten kustannusten korvaamisesta kunnille (VN/32627/2022) 1.1.2023 alkaen.

Sopimuksessa on kyse kotoutumislain 49 §:n mukaisten erityiskustannusten korvaamisesta. Kotoutumisen edistämisestä annettu laki (1386/2010) on voimassa 31.12.2024 saakka, jonka jälkeen ilman huoltajaa maassa olevan lapsen asumisen järjestämisestä säädetään laissa kotoutumisen edistämisestä (681/2023).

Uudessa sopimusluonnoksessa (UUDELY 3771/2024) on huomioitu lainsäädännön muutokset ja nimetty sopimus vastaamaan kotoutumislain mukaista tuen antamista, josta käytetään nimeä aikuistumisen tuki. Sopimuksen perusteella Helsingin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala palkkaa henkilöstöä aikuistumisen tukeen seuraavasti: 1 johtava sosiaalityöntekijä, 5 sosiaalityöntekijää, 7 sosiaaliohjaajaa ja 2,5 psykologia. Henkilöstömäärää on supistettu 0,5 psykologin osalta mutta vastaava osuus psykologin työpanosta on sisällytetty sopimukseen ilman huoltajaa tulleiden oleskeluluvan saaneiden lasten asumisen ja tukitoimenpiteiden järjestämisestä. Lisäksi puolivuotiskaudelta 1.1.-30.6. laadittavan selvityksen määräaikaa on pidennetty 31.8. saakka. Toiminnan kustannusten korvaamisen periaatteisiin on uuden korvausohjeen vuoksi aiheutunut muutoksia ja jatkossa hallintokustannuksia voidaan korvata 5 % aikuistumisen tuen järjestämisen budjettiin sisältyvistä kustannuksista.

Kotoutumislain (1386/2010) 88 a §:n mukaan laissa hyvinvointialuetta koskevia säädöksiä sovelletaan myös Helsingin kaupunkiin. Lain 90 a §:ssä säädetään lain 27 tai 28 §:ssä tarkoitettua toimintaa koskevien sopimusten siirrosta hyvinvointialueille. Kaupunginvaltuusto on 7.12.2022 § 316 määrännyt kansliapäällikön tehtäväksi päättää kotoutumisen edistämisestä annetun lain mukaisten kunnalle kuuluvien tehtävien hoitamisesta (HS 12 luku 1 § 2 mom 8b kohta). Kyseisen päätöksen perusteluissa todetaan, että jatkossa kotoutumislaissa säädetään erikseen kunnan, hyvinvointialueen sekä työ- ja elinkeinohallinnon järjestämisvastuulle kuuluvista kotoutumista edistävistä toimenpiteistä ja palveluista. Helsingissä kunnalle aiemmin kuuluneiden tehtävien järjestämisvastuu jakautuu kunta-Helsingin sekä kotoutumislaissa tarkoitettuja hyvinvointialueen tehtäviä hoitavan sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan välille.

Hallintosäännön 4 luvun 8 §:n 1 mom:n mukaan sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala huolehtii sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä annetun lain sekä pelastustoimen järjestämisestä annetun lain mukaisista tehtävistä, terveydenhuoltolain mukaisista terveyskeskuksen tehtävistä, sosiaali- ja terveystoimen laitosten lääkehuollosta ja muusta sosiaali- ja terveystoimen velvoitteena olevasta lääkehuollosta sekä pelastuslain mukaisista pelastuslaitoksen tehtävistä.

Hallintosäännön 24 luvun 1 §:n mukaisesti viranhaltijan päätöksen perusteella tehtävät sopimukset allekirjoittaa se viranhaltija, joka on päättänyt sopimukseen sitoutumisesta, tai hänen määräämänsä henkilö.

Nyt solmittava sopimus korvaa 19.5.2021 solmitun sopimuksen UUDELY/12280/2016.

Päätös tullut nähtäväksi 23.02.2024

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Sari Karisto, aikuissosiaalityön päällikkö, puhelin: 09 310 37579

sari.karisto@hel.fi

Päättäjä

Juha Jolkkonen
sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan toimialajohtaja

Liitteet (pdf)

1. Liite Sopimus HKI aikuistumisen tuki helmi 2024
Liitettä ei julkaista internetissä.

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.