Varhaiskasvatusyksikön muutos, ryhmäperhepäivähoitopäiväkoti Bystugan, toiminnan lakkauttaminen

HEL 2024-003156
Asialla on uudempia käsittelyjä
9. / 75 §

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan päätös Malmin peruspiirissä sijaitsevan ryhmäperhepäiväkoti Bystuganin toiminnan lakkauttamisesta

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hyväksyä Malmin peruspiirissä osoitteessa Hietakummuntie 16 sijaitsevan ryhmäperhepäiväkoti Bystuganin toiminnan lakkauttamisen 1.8.2024 alkaen.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Hallintosäännön 15. luvun 1. ja 2. §:n mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää ruotsinkielisen jaoston ehdotuksesta ruotsinkielisen päiväkodin toiminnan lakkauttamisesta. Kasvatus- ja koulutuslautakunnan ruotsinkielinen jaosto on esittänyt lautakunnalle ryhmäperhepäiväkoti Bystuganin toiminnan lakkauttamista kokouksessaan 12.3.2024.

Ryhmäperhepäiväkoti Bystugan

Perhepäivähoito on perhepäivähoitajan kodissa, lapsen kodissa tai sitä varten suunnitellussa ryhmäperhepäiväkodissa järjestetty hoito. Varhaiskasvatuksella tarkoitetaan lapsen suunnitelmallista ja tavoitteellista kasvatuksen, opetuksen ja hoidon muodostamaa kokonaisuutta, joka painottuu erityisesti pedagogiikkaan. Helsingin kaupunki tarkistaa jatkuvasti palveluverkkoaan varmistaakseen, että varhaiskasvatustoiminta on laadukasta, tarkoituksenmukaista sekä kustannustehokasta. Alueen ryhmäperhepäivähoitoa on ollut vaikea toteuttaa henkilöstövajeen vuoksi.

Ryhmäperhepäiväkoti Bystugan on osa toimintayksikköä, johon kuuluvat Barnabo-Staffan-Staffans förskola-Gruppfamiljedaghemmet Bystugan. Bystugan sijaitsee Ala-Malmilla osoitteessa Hietakummuntie 16. Ryhmäperhepäiväkodissa on kahdeksan tilapaikkaa ja kaksi avointa perhepäivähoitajan tointa. Ryhmäperhepäiväkoti Bystuganissa työskentelee tällä hetkellä kaksi sijaista.

Henkilöstön rekrytointi ryhmäperhepäiväkoti Bystuganiin on ollut käynnissä keväästä 2021 lähtien ja on osoittautunut haastavaksi. Viime vuosina useiden ryhmäperhepäiväkotien toimintaa on jouduttu lakkauttamaan, koska rekrytoinneissa ei ole saatu lainkaan hakijoita.

Ryhmäperhepäiväkoti Bystugan toimii kaupungin omistaman Heka kiinteistön (Helsingin kaupungin asunnot Oy) tiloissa, jotka ovat laajuudeltaan 159,5 m². Vuosittaiset vuokrakustannukset ovat noin 16 545 euroa. Vuokrasopimuksen irtisanomisaika on kuusi kuukautta.

Ryhmäperhepäiväkoti Bystuganin toiminnan pienimuotoisuudesta ja alueen pitkän aikavälin, vuosien 2024–2037 väestönmuutosennusteesta johtuen toimintaa voidaan keskittää alueen muihin toimipaikkoihin. Muutos noudattaa lisäksi toimialan tavoitetta yhteisten tilojen tehokkaasta käytöstä.

Ruotsinkielisen väestön ennuste ja vuosien 2024–2037 suunnitelmat Malmin peruspiirissä

Ruotsinkielinen varhaiskasvatus Helsingissä kattaa koko kaupungin. Ryhmäperhepäiväkoti Bystugan sijaitsee Malmin peruspiirissä koillisessa suurpiirissä. Ryhmäperhepäiväkoti Bystuganin lisäksi daghemmet Barnabo toimii osoitteessa Asteritie 7 läheisellä Pukinmäen alueella ja sijaitsee 1,1 kilometrin päässä Bystuganista. Daghemmet Staffan sijaitsee osoitteessa Immolantie 9 Tapaninvainiossa ja 2,4 kilometrin päässä Bystuganista.

Väestöennusteen mukaan vuonna 2024 ruotsinkielisten 1–6-vuotiaiden lasten määrä Malmin peruspiirissä on 74. Vuosien 2024–2037 väestöennusteen mukaan lasten määrä kasvaa tasaisesti 84 lapsella vuoteen 2037 mennessä.

Osallistaminen ja yhteistyö

Ryhmäperhepäiväkoti Bystuganin toiminnan lakkauttamista on valmisteltu yhdessä päiväkodin johtajan kanssa. Ryhmäperhepäiväkodin perheitä on tiedotettu ehdotetusta muutoksesta 28.2.2024. Perheitä on pyydetty esittämään toiveita lapsensa sisäisestä siirrosta lähellä sijaitseviin päiväkoteihin ja toiveet tullaan huomioimaan palveluohjauksessa kevään aikana ennen elokuussa aloittavien uusien lapsien valitsemista alueella.

Lapsivaikutukset

Ryhmäperhepäiväkoti Bystuganin toiminnan lakkauttaminen mahdollistaa myös jatkossa lähipalvelun toteutumisen. Varhaiskasvatuspaikkaa myönnettäessä otetaan huomioon, että lapsen oppimisen polun tulee jatkua varhaiskasvatuksesta esiopetukseen ja perusopetukseen. Varhaiskasvatuspaikkaa myönnettäessä on noudatettava lasta kunnioittavaa toimintatapaa ja turvattava mahdollisimman pysyvät vuorovaikutussuhteet lapsen ja varhaiskasvatushenkilöstön välillä, sekä taata lapselle monipuoliset kokemukset vertaisryhmän jäsenenä.

Sulje

Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning 12.03.2024 § 11

Framställning

Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning beslutade föreslå att nämnden för fostran och utbildning godkänner att gruppfamiljedaghemmet Bystugans verksamhet i adressen Sandkullavägen 16 dras in från och med 1.8.2024.

Föredragande
direktör för den svenska servicehelheten
Niclas Grönholm
Upplysningar

Jenni Tirronen, chef för småbarnspedagogiken, telefon: 310 73014

jenni.tirronen@hel.fi

Nina Horsma, specialplanerare, telefon: 310 44802

nina.horsma@hel.fi
Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 16.04.2024

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Esittelijä

ruotsinkielisen palvelukokonaisuuden johtaja
Niclas Grönholm

Lisätietojen antaja

Jenni Tirronen, ruotsinkielisen varhaiskasvatuksen päällikkö, puhelin: 09 310 73014

jenni.tirronen@hel.fi

Nina Horsma, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 44802

nina.horsma@hel.fi