Poikkeaminen, Oulunkylä, Oppipojantie 15b
Oulunkylä, Oppipojantie, poikkeamishakemus
Päätös
Maankäyttöjohtaja päätti hyväksyä 28. kaupunginosan (Oulunkylä)
**********
koskevan poikkeamishakemuksen. Hakemuksen mukainen hanke edellyttää poikkeamista asemakaavasta nro 3313 seuraavasti:
- Rakentamiseen sallitusta enimmäispinta-alasta (20 %, 89,2 m2) saadaan poiketa siten, että enimmäispinta-ala saa olla 23,5 % tontin pinta-alasta, 104,8 m2.
- Samalla saadaan poiketa asuinrakennusten korkeudesta siten, että rakennus saa olla enintään 8,8 m korkea.
- Lisäksi rakennuksen vähimmäisetäisyydestä tontin itärajaan (6 m) saadaan poiketa siten, että rakennuksen etäisyys tontin rajaan on vähintään 1,5 m.
Maksu
2 910 euroa
Hakija
**********
Rakennuspaikka
28. kaupunginosan (Oulunkylä)
**********
Hakemus
Hakija hakee lupaa olemassa olevan kaksikerroksisen omakotitalon kaksikerroksisen laajennuksen rakentamiseen poiketen voimassa olevasta asemakaavasta nro 3313 siten, että tontin peittoalaa kasvatetaan 20 prosentista 23,5 prosenttiin. Hakija perustelee poikkeamista sillä, että olemassa oleva rakennus ja laajennus eivät ole kauttaaltaan kaksikerroksisia, minkä vuoksi peittoala ylittyy hieman. Ylitys on korkeintaan 15 m2, eikä se haittaa asemakaavan toteuttamista.
Hakija hakee poikkeamista myös asemakaavassa määrätystä rakennuksen enimmäiskorkeudesta 8 m siten, että laajennus on 8,2–8,5 m korkea. Hakija perustelee poikkeamista sillä, että olemassa oleva rakennus on korkeudeltaan 8,1–8,8 m. Laajennusosaa ei ole mahdollista toteuttaa 8 m korkuisina, olemassa olevan rakennuksen lattiakorkojen vuoksi. Laajennus on kuitenkin olemassa olevaa rakennusta matalampi.
Lisäksi hakija hakee poikkeamista asemakaavassa määrätystä
rakennusten vähimmäisetäisyydestä tontin itärajaan siten, että rakennuksen etäisyys itärajaan on vähintään 1,5 m. Hakija perustelee poikkeamista siten, että etäisyys itärajaan on jo muuttunut tontin lohkomisen jälkeen, alun perin etäisyys rajaan oli 8,3 m. Olemassa olevan rakennuksen etäisyys itärajaan on n. 2,8 m. Naapuritontin alue rakennuksen kohdalla on ajoyhteyskäytössä, eikä siihen ole mahdollista rakentaa.
Säännökset, joista poiketaan
Haettu toimenpide on vastoin voimassa olevaa asemakaavaa ja siten vastoin maankäyttö- ja rakennuslain 58 §:n 1 momenttia.
Lähtötiedot
Rakennuspaikka sijaitsee alueella, jolla on voimassa 5.10.1953 vahvistettu asemakaava nro 3313. Asemakaavan mukaan rakennuspaikka on asuntotontti (A2), jolle saa rakentaa enintään 2-kerroksisia ja enintään 8 metriä korkeita asuinrakennuksia. Rakentamiseen saa käyttää enintään 1/5 tontin pinta-alasta. Rakennusten välimatkan samalla tontilla tulee olla vähintään 12 m ja rakennusten etäisyyden naapuritontin tai puistonpuoleisesta rajasta vähintään 6 m.
Helsingin yleiskaavassa 2016 rakennuspaikka on osoitettu asuntovaltaiseksi alueeksi (A4), jota kehitetään pääasiassa asumisen, puistojen, virkistys- ja liikuntapalvelujen sekä lähipalvelujen käyttöön. Korttelitehokkuus on pääasiassa alle 0,4.
Nykyisin tontilla 28303/20 sijaitsee omakotitalo, joka on valmistunut vuonna 1953.
Osallisten kuuleminen ja lausunnot
Hakemuksesta on tiedotettu naapureille kaupunkiympäristön toimialan asemakaavoituspalvelun kirjeellä (21.8.2024). Heille on varattu tilaisuus kirjallisen muistutuksen tekemiseen. Laajempi kuuleminen ei ole tarpeen, koska poikkeamisella ei ole vaikutuksia laajemmalle.
Muistutuksia saatiin 1 kpl. Muistuttajan mielestä laajennus ei sovellu MRL:n ja rakennusjärjestyksen edellyttämin tavoin alueen yleisesti noudatettuun rakennustapaan. Laajennusta pidetään ympäröivään alueeseen verrattuna liian massiivisena, eikä se muodosta sopusuhtaista kokonaisuutta. Suunnitelma ei ole tasapainossa suhteessa alueen rakennusten kattomuotoihin, mittasuhteisiin tai rakennusten sijaintiin suhteessa toisiinsa. Suunnitelman mukainen laajennus varjostaa tarpeettomasti hankkeen itä- ja pohjoispuolella olevia tontteja nykytilanteeseen verrattuna. Muistuttajan mielestä poikkeamiselle ei ole erityisiä syitä, poikkeaminen aiheuttaisi haittaa kaavan toteuttamiselle sekä merkittävää haittaa alueen ja elinympäristön viihtyisyyteen.
Hakijalle on annettu tilaisuus antaa selityksensä annetusta muistutuksesta. Hakija ilmoittaa vastineessaan, että ympäröivät rakennukset on rakennettu eri aikakautena ja niiden arkkitehtuuri kuvastaa eri aikojen tyylilajeja. Alueen yleisilme on siten vaihteleva ja moni-ilmeinen. Laajennus soveltuu materiaalien, värityksen, muodon, koon, jäsentelyn ja sijoituksen osalta ympäristöönsä. Laajennus ei näy katualueelle, eikä siten muuta alueen katunäkymää. Laajennus ei myöskään tule varjostamaan naapureita nykyistä enempää, sillä laajennuksen korkeus on olemassa olevaa rakennusta matalampi ja etäisyys lähimpään pohjoispuolen naapuriin on yli 13 m ja muistutuksen jättäneeseen naapuriin yli 17 m. Puusto kohteen ympäristössä on täysikasvuista, mikä osaltaan luo varjoja alueelle.
Päätöksen perustelut
Haettu toimenpide voidaan toteuttaa. Poikkeamispäätöksellä mahdollistetaan tontilla jäljellä olevan rakennusoikeuden käyttäminen. Alustavan suunnitelman mukainen laajennus on sovitettu huolellisesti rakennuspaikalle.
Asemakaavasta voidaan poiketa peittoalan osalta, sillä hanke noudattaa poikkeamisesta huolimatta kaavan tavoitteita vehreistä pihatiloista.
Asemakaavasta voidaan poiketa rakennuksen enimmäiskorkeuden osalta. Olemassa oleva rakennus on jo asemakaavan sallimaa 8 metriä korkeampi ja laajennus olisi olemassa olevaa rakennusta matalampi. Laajennuksen korkeuteen vaikuttaa oleellisesti sen liittyminen olemassa olevan rakennuksen lattiakorkotasoihin. Korttelin nykyiset rakennukset eivät muodosta poikkeuksellisen yhtenäistä rakennustaiteellista kokonaisuutta. Alueen rakennusten kattomuodot, mittasuhteet sekä korttelin rakeisuus (rakennusten sijainti suhteessa toisiinsa) ovat silti tasapainoisia. Kattomuotojen ja mittasuhteiden osalta laajennus sopeutuu riittävän hyvin olemassa olevaan rakennuskantaan.
Asemakaavasta voidaan poiketa rakennuksen etäisyydestä naapuritontin itärajasta. Laajennuksen etäisyys tontin itärajaan on tavanomaista pienempi, mutta poikkeamisella ei ole naapuritonttien osalta käytännön merkitystä, sillä laajennuksen viereistä naapuritontin osaa käytetään ajoyhteytenä, eikä sille voida rakentaa. Esitetyllä ratkaisulla ei ole kielteistä vaikutusta alueen kaupunkikuvaan.
Poikkeamisen erityinen syy on tontilla jäljellä olevan rakennusoikeuden tarkoituksenmukainen käyttö.
Haettu toimenpide ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle taikka alueiden käytön muulle järjestämiselle, eikä vaikeuta luonnonsuojelun taikka rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista. Haettu toimenpide ei myöskään johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen eikä muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.
Sovelletut oikeusohjeet
Maankäyttö- ja rakennuslaki 58 § 1 mom, 145, 171, 173 ja 174 §
Maankäyttö- ja rakennusasetus 85 ja 86 §
Hallintosääntö 16 luku 5 § kohta 3a
Rakennusvalvontataksa 2024, 6 §
Voimassaolo ja jatkotoimenpiteet
Ennen mahdolliseen rakennustoimenpiteeseen ryhtymistä on saatava rakennuslupa, mikäli sellaista edellytetään. Rakennus- tai muu mahdollisesti vaadittava lupa on haettava kahden vuoden kuluessa poikkeamispäätöksen lainvoimaisuudesta lukien. Lupahakemukseen on liitettävä tämä päätös lainvoimaisuustodistuksineen.
Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeisenä arkityöpäivänä jolloin sen katsotaan tulleen asianosaisen tietoon. Julkipanopäivä vastaa pöytäkirjan nähtävilläolopäivää. Päätöksen valitusaika päättyy 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Päätös tullut nähtäväksi 24.10.2024
Valitusosoitus
Pöytäkirjan 97 § (Poikkeamispäätöksestä).
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.
Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta
- se, jonka oikeuteen, etuun tai velvollisuuteen, päätös välittömästi vaikuttaa
- viereisen tai vastapäätä olevan alueen omistaja ja haltija
- sellaisen kiinteistön omistaja ja haltija, jonka rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen päätös voi olennaisesti vaikuttaa
- se, jonka asumiseen, työntekoon tai muihin oloihin hanke saattaa huomattavasti vaikuttaa
- kunta ja naapurikunta, jonka maankäytön suunnitteluun päätös vaikuttaa
- toimialueellaan sellainen rekisteröity yhdistys, jonka tarkoituksena on luonnon- tai ympäristönsuojelun tai kulttuuriarvojen suojelun edistäminen taikka elinympäristön laatuun muutoin vaikuttaminen
- viranomainen toimialaansa kuuluvissa asioissa.
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen ja muun valittamaan oikeutetun katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun päätös on julkipanon jälkeen annettu.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Hallinto-oikeuden aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.00–16.15.
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, johon asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.
Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Pöytäkirjan 97 § (Maksun osalta).
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Lisätietojen antaja
Leena Holmila, arkkitehti, puhelin: 09 310 42111