Toiminnan muutos, elintarvikelaki 11 §, Oy Anton&Anton Ab
Elintarvikelain 11 §:n mukainen hakemus Oy Anton & Anton Ab:n elintarvikehuoneiston olennaisen muutoksen hyväksymisestä
Päätös
Elintarviketurvallisuusyksikön päällikkö päätti hyväksyä hakemuksen mukaisesti Oy Anton & Anton Ab:n elintarvikehuoneiston tilojen olennaisen muutoksen koskien uutta kylmätilaa.
Laitoksen toiminnot ovat kalajalosteiden valmistus ja lihavalmisteiden valmistus. Laitos valmistaa kuumennettavia valmisruokia raaoista eläinperäisistä elintarvikkeista. Lisäksi laitoksessa valmistetaan kylmiä sellaisenaan syötäviä elintarvikkeita kuten salaatteja. Laitoksen hyväksymisnumero on 1853.
Toiminta on järjestetty siten, että terveysvaarojen ehkäisemiseksi ei ole tarpeen asettaa erillisiä ehtoja.
Tuotantotilat ja laitteet tulee puhdistaa ennen toiminnan aloittamista. Omavalvontasuunnitelman toimivuutta varmistetaan tarkastuksin ja viranomaisvalvontanäytteenotoin. Omavalvontaan liittyvät asiakirjat on pidettävä ajan tasalla ja nähtävillä valvontaa varten.
Asian vireilletulo
Elintarvikelain (297/2021) 11 §:n mukainen hakemus on vastaanotettu 15.3.2024.
Hakija
Oy Anton & Anton Ab, PL 12, 00551 Helsinki
y-tunnus 2197518-1
Toimipaikan nimi ja osoite
Anton & Anton keittiö, Vanha talvitie 8 K 2, 00580 Helsinki
Hakemuksen sisältö ja perustietoja toiminnasta
Elintarvikelain 11 §:n mukainen hakemus toiminnan olennaisen muutoksen hyväksymisestä on vastaanotettu ympäristöpalveluissa 15.3.2024. Hakemuksen yhteydessä on esitetty muutosalueen pohjapiirustus sekä selvitys raaka-aineiden, valmiiden tuotteiden, henkilökunnan, jätteiden ja pakkaustarvikkeiden kulku- ja kuljetusreiteistä. Pohjapiirustukseen on merkitty laitoksen vesipisteet ja lattiakaivot. Toimija on lisäksi esittänyt päivitetyn omavalvontasuunnitelman muutoksen osalta.
Laitoksen tilat, joita hyväksyminen koskee, on tarkastettu 30.4. 2024. Tarkastuksen yhteydessä todettiin, että tilat täyttävät toimintaedellytykset.
Anton & Anton keittiön tuotantotilat sijaitsevat Vanha talvitie 8 osoitteessa sijaitsevan kiinteistön toisessa kerroksessa. Laitoksessa valmistetaan vähittäismyyntiin toimitettavaksi kuumennettavia valmisruokia, joiden valmistuksessa käytetään raakoja ja jalostamattomia eläinperäisiä elintarvikkeita. Lisäksi laitoksessa valmistetaan sellaisenaan syötäviä ei-eläinperäisiä ja yhdistelmäelintarvikkeita, kuten salaatteja.
Laitos on hakemuksessaan arvioinut kokonaistuotantomääräksi 240 000 kg vuodessa, josta kalaa sisältäviä valmiita tuotteita on noin 140 000 kg ja lihaa sisältäviä tuotteita noin 100 000 kg vuosittain. Laitoksessa on tilat kuumennettavien valmisruokien valmistukseen ja erillinen kylmäkeittiö salaattien ja muiden kylmien sellaisenaan syötävien elintarvikkeiden valmistukseen. Laitoksessa on erillinen jäähdytyshuone sekä pakkaamo.
Laitoksen kokonaispinta-ala on 344 m². Laitoksen tilat koostuvat tuotantotiloista 154,5 m², kylmävarastoista 41,9 m² (muutoksen jälkeen), muista varasto- ja käytävätiloista 122,6 m² sekä sosiaali- ja toimistotiloista yhteensä 29,6 m².
Olennainen muutos koskee uutta kylmätilaa, joka sijoittuu ennen tuotantotiloja olevalle alueelle, raaka-ainekylmiöiden viereen. Kylmiön koko on 4,6 m². Kylmiön pinnat ovat helposti puhtaana pidettäviä, lattia epoksia. Kondenssivesi johdetaan suoraan viemäriin. Kylmiön ulkopuolella on riittävän lyhyen etäisyyden päässä lattiakaivo, johon pesuvedet saadaan lastattua. Kylmiö on tarkoitettu pakkaamattomille kypsille tuotteille. Toimija huomioi omavalvonnassaan mahdollisen ristikontaminaation riskin ja on määrittänyt sen hallintakeinot toiminnassaan. Toimija on esittänyt päivitetyn omavalvontasuunnitelman.
Laitoksen tuotantotilojen, pakkaamon ja kuivavaraston lattiat ovat epoksia. Tuotantotilojen seinäpinnat on pinnoitettu kaakelilla, maalilla tai ruostumattomalla teräksellä. Kylmävarastojen lattiat ovat liukuestevaneria ja seinät ja katto muovipinnoitteiset. Pakkaamon lattia on epoksia ja seinä- ja kattopinnat muovipinnoitteiset. Työtasot ovat kaikissa elintarvikkeiden tuotanto- ja käsittelytiloissa ruostumatonta terästä.
Varsinaisten tuotantotilojen lisäksi laitoksen käytössä on tarvittavat tauko- ja pukeutumistilat, siivousvälinevarastot sekä pakkaustarvikevarastoja.
Tuotantotiloissa on tarvittavat laitteet ja välineet tilojen ja välineiden huoltoa ja puhdistusta varten sekä riittävä määrä ei-käsikäyttöisin hanoin varusteltuja käsienpesupisteitä. Lisäksi laitoksessa on riittävästi vesipisteitä välineiden puhdistusta varten.
Huoneiston ilmanvaihto on koneellinen ja valaistus tarkoituksenmukainen. Tilat ovat tarvittavilta osin jäähdytettyjä ja jäähdytettyjen tilojen lämpötiloja seurataan omavalvonnassa.
Elintarvikkeiden käsittelyyn käytettävät välineet ja laitteet sekä muu kalusto ovat helposti puhtaana pidettäviä ja niiden puhdistamista varten on varattu pesupaikka.
Päätöksen voimassaolo
Päätös on voimassa toistaiseksi.
Asian käsittelyä koskeva maksu
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston vahvistaman ympäristöterveydenhuollon taksan perusteella elintarviketurvallisuusyksikön päällikkö päätti määrätä asian käsittelystä 970 euron maksun. Lasku toimitetaan erikseen Helsingin kaupungin talous- ja suunnittelukeskuksen hallintopalvelusta. (Laskutusosoite: Oy Anton & Anton Ab, PL 12, 00551 Helsinki)
Kuuleminen
Päätöksestä ei ole kuultu hakijaa, koska päätöksessä ei esitetä toiminnallisia ehtoja ja hakijan hakemus hyväksytään sellaisenaan.
Päätöksen perustelut
Hakemuksessa esitetyt laitoksen tilat ja rakenteet täyttävät elintarvikelaissa ja sen nojalla annetuissa säädöksissä asetetut vaatimukset.
Sovelletut oikeusohjeet
Elintarvikelaki (297/2021) 6, 7, 11, 15, 22, 27, 40, 72, 73 ja 75 §
Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarvikevalvonnasta (315/2021) 3 §
Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarvikehygieniasta (318/2021) 5, 36-39 §
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 852/2004 elintarvikehygieniasta
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 853/2004 eläinperäisiä elintarvikkeita koskevista erityisistä hygieniasäännöistä
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2017/625 virallisesta valvonnasta ja muista virallisista toimista, jotka suoritetaan elintarvike- ja rehulainsäädännön ja eläinten terveyttä ja hyvinvointia, kasvien terveyttä ja kasvinsuojeluaineita koskevien sääntöjen soveltamisen varmistamiseksi
Hallintolaki (434/2003) 34 §
Helsingin kaupungin ympäristöterveydenhuollon taksa 1.3.2024 alkaen (32 §, 15.2.2024) liite 1 kohta 12.
Päätöksen perusteena olevat asiakirjat
Elintarvikelain 11 §:n mukainen hakemus liitteineen HEL 2024-003964.
Tarkastuspöytäkirja 30.4.2024
Toimivaltaperuste
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto on elintarvikelain (297/2021) 27 §:n mukainen kunnan valvontaviranomainen. Ympäristö- ja lupajaosto on siirtänyt päätäntävaltaansa edelleen elintarviketurvallisuusyksikön päällikölle.
Päätös tullut nähtäväksi 08.05.2024
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).
Viranomainen saa lisäksi vaatia oikaisua, jos muutoksenhakuoikeus on viranomaisen valvottavana olevan julkisen edun vuoksi tarpeen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jona päätös on luovutettu asianosaiselle tai hänen lailliselle edustajalleen.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Postitse saantitodistusta vastaan lähetetystä päätöksestä katsotaan asianomaisen saaneen tiedon saantitodistuksen osoittamana aikana.
Käytettäessä todisteellista sähköistä tiedoksiantoa päätös katsotaan annetun tiedoksi, kun asiakirja on noudettu viranomaisen osoittamalta palvelimelta, tietokannasta tai muusta tiedostosta.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto.
Ympäristö- ja lupajaoston asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | Helsingin kaupungin kirjaamo |
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto | |
PL 10 | |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11–13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Lisätietojen antaja
Pia Haltiala, hygieenikkoeläinlääkäri, puhelin: 09 31034710