Määrärahan myöntäminen Henkilöstöjohtamisen kokonaisuudistus -hankkeelle vuonna 2024

Asialla on uudempia käsittelyjä
Tämä on esitys

Määrärahan myöntäminen Henkilöstöjohtamisen kokonaisuudistus -hankkeelle vuonna 2024

Helsingin kaupunginhallitus

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus päättää myöntää vuodelle 2024 talousarviokohdalta 1 30 01 Kaupunginhallituksen käyttövarat Henkilöstöjohtamisen kokonaisuudistus -hankkeelle 1 625 600 euroa, josta:

  • 1 342 400 euroa kaupunginkanslian henkilöstöosaston Digitaalinen HR -yksikön käytettäväksi
  • 75 600 euroa kasvatuksen ja koulutuksen toimialan käytettäväksi
  • 66 600 euroa kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan käytettäväksi
  • 119 400 euroa kaupunkiympäristön toimialan käytettäväksi
  • 21 600 euroa kaupunginkanslian käytettäväksi.

Esittelijän perustelut

Kaupunginkanslian henkilöstöosasto käynnistää vuoden 2024 keväällä Henkilöstöjohtamisen kokonaisuudistus -hankkeen, jonka tavoitteena on yksinkertaistaa ja standardisoida henkilöstöjohtamisen prosesseja vaiheittain sekä uudistaa henkilöstöhallinnon tietojärjestelmä vuosien 2024–2028 aikana. Samalla vakautetaan ja varmistetaan tämänhetkistä järjestelmä- ja prosessiympäristöä sekä varmistetaan häiriötön palkanmaksu. Strategisena tavoitteena on vahvistaa Helsingin työnantajakuvaa ja työntekijäkokemusta sekä helpottaa henkilöstön saatavuuteen liittyviä haasteita.

Henkilöstöjohtamisen kokonaisuudistus -hankkeessa uudistetaan henkilöstöjohtamisen digitaalinen alusta eli kokonaisjärjestelmä. Hankkeen HR-järjestelmän ja käyttöönottopartnerin kilpailutukset, sekä muu valmistelu toteutetaan vuoden 2024 aikana. Käynnistysvaiheen tehtäviä ovat mm. muutosjohtamistoimenpiteiden ja viestinnän suunnittelu sekä toimenpiteiden käynnistys, työsuhteen perusprosessien vaiheittainen suunnittelu, ICT-kokonaisarkkitehtuurin, liittymien ja tietovirtojen nykytilan kuvaus ja jatkokehityksen suunnittelu, Sarastia-liittymän rakentaminen, datan tietosisältöjen ja laadun määrittely ja raportointitarpeiden keruu ja kuvaus, palkkaprosessien ja palvelumallien suunnittelu, teknologian ja käyttöönottokumppanin kilpailutuksen valmistelu ja toteuttaminen sekä palkanmaksun oikeellisuuden varmistaminen, mahdollisten virhetilanteiden ennakoiva tunnistus ja virhelähteiden korjaus.

Uusi HR-järjestelmä ja uusitut prosessit on tarkoitus ottaa käyttöön vuoden 2026 alkukuukausina. Ensimmäisessä vaiheessa järjestelmällä hoidetaan palvelussuhteen perusprosessit, jotka tällä hetkellä tehdään Sarastia-järjestelmässä. Hanke muuttaa Sarastia-järjestelmän roolin palkkamoottoriksi.

Vuosien 2026–2028 aikana uusitun HR-järjestelmän käyttöä laajennetaan ja sen toiminnallisuuksiin lisätään henkilöstösuunnittelu, rekrytointi, perehdytys, oppiminen, onnistumisen johtaminen, osaamisen ja potentiaalin johtaminen sekä palkitseminen.

Vuoden 2024 määrärahan kohdennus

Määräraha kohdennetaan vuoden 2024 aikana hankkeen resursointiin, joka muodostuu toimialojen, liikelaitosten ja kaupunginkanslian henkilöstöosaston projektihenkilöistä, joilla varmistetaan suunnittelun käyttäjälähtöisyys sekä määrällisesti ja laadullisesti riittävät resurssit hankkeen onnistumista varmistamaan. Määräraha pitää sisällään myös palvelunostoa.

Projektinumero ja kulujen kirjaus

Kulut kirjataan projektinumerolle 1040201092.

Esittelijä

kansliapäällikkö
Jukka-Pekka Ujula

Lisätietojen antaja

Petri Lumijärvi, henkilöstöjohtaja, puhelin: 09 310 22418

petri.lumijarvi@hel.fi

Tarja Kaipio, yksikön päällikkö, puhelin: 09 310 76795

tarja.kaipio@hel.fi