Kuuleminen, hallintolaki 34 §, yksityisen varhaiskasvatuksen valvonta, Pilke Taikamaa, Pilke Päiväkodit Oy

HEL 2024-004363
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 108

Varhaiskasvatuslain 57 §:n mukainen huomion kiinnittäminen

Varhaiskasvatuksen aluepäällikkö

Päätös

Yksityisen varhaiskasvatuksen ohjauksesta ja valvonnasta vastaavan palvelun päällikkö päätti kiinnittää varhaiskasvatuslain (540/2018) 57 §:n perusteella yksityisen palveluntuottaja Pilke päiväkodit Oy:n ylläpitämän yksityisen päiväkodin Pilke Taikamaan johtajan huomiota toiminnan asianmukaiseen järjestämiseen koskien varhaiskasvatuslain 34 §:n mukaista ryhmän muodostamista ja 35 §:n mukaista henkilöstön mitoitusta.

Päätöksen perustelut

Yksityisen varhaiskasvatuksen ohjauksen ja valvonnan palvelu toteutti valvontasuunnitelman mukaista seurantaa tekemällä ennalta ilmoittamattoman tarkastuksen yksityisen palveluntuottaja Pilke Päiväkodit Oy:n (1840113-6) ylläpitämään yksityiseen päiväkoti Pilke Taikamaahan (Mannerheimintie 93, 00270 Helsinki). Tarkastuskäynti tehtiin yhteistyössä Etelä-Suomen aluehallintoviraston kanssa 29.1.2024.

Tarkastuskäynnillä toimipaikan henkilöstömitoitus oli koko talon osalta kunnossa. Siitä huolimatta lapsia jouduttiin siirtämään ryhmästä toiseen, koska kaikissa ryhmissä ei ollut ryhmän lapsimäärään verrattuna riittävästi työntekijöitä. Saatujen selvitysten perusteella toimipaikan täyttöaste on maaliskuun lopusta alkaen perjantaisin ollut 110,71 % kolmannen työntekijän 0,80 % työajan takia.

Esiopetuksesta vastaavana opettajana oli 2.1.2024 alkaen toiminut päivästä riippuen päiväkodin johtaja, toisen ryhmän varhaiskasvatuksen opettaja tai esiopetusryhmän varhaiskasvatuksen lastenhoitaja, joista kenelläkään ei ollut tehtävän edellyttämää kelpoisuutta. Tarkastuskäynnillä annetun ohjeistuksen perusteella esiopetuksesta vastaavan opettajan tehtävään palkattiin määräaikainen sijainen ja 11.3.2024 alkaen tehtävässä toimi vakituisessa työsuhteessa oleva määräaikainen ei-kelpoinen sijainen.

Varhaiskasvatuslain 2 §:n mukaan varhaiskasvatuksella tarkoitetaan lapsen suunnitelmallista ja tavoitteellista kasvatuksen, opetuksen ja hoidon muodostamaa kokonaisuutta, jossa painottuu erityisesti pedagogiikka. Varhaiskasvatuslain 4 §:n mukaan varhaiskasvatusta suunniteltaessa, järjestettäessä tai tuotettaessa ja siitä päätettäessä on ensisijaisesti huomioitava lapsen etu. Varhaiskasvatuslain 3 §:n mukaan varhaiskasvatuksen tavoitteina on esimerkiksi varmistaa kehittävä, oppimista edistävä, terveellinen ja turvallinen varhaiskasvatusympäristö sekä turvata lasta kunnioittava toimintatapa ja mahdollisimman pysyvät vuorovaikutussuhteet lasten ja varhaiskasvatushenkilöstön välillä.

Varhaiskasvatuslain 34 § mukaan varhaiskasvatuksen ryhmät tulee muodostaa ja tilojen suunnittelu ja käyttö järjestää siten, että varhaiskasvatukselle säädetyt tavoitteet voidaan saavuttaa.

Varhaiskasvatuslain 35 §:n mukaan päiväkodissa tulee kasvatus-, opetus- ja hoitotehtävissä olla varhaiskasvatuksessa olevien lapsien määrään, heidän ikäänsä ja varhaiskasvatuksessa päivittäin viettämäänsä aikaan suhteutettuna riittävä määrä henkilöitä, joilla on tässä laissa säädetty varhaiskasvatuksen opettajan, sosionomin tai lastenhoitajan ammatillinen kelpoisuus. Mitoituksesta säädetään tarkemmin valtioneuvoston asetuksessa. Asetuksessa voidaan säätää suhdeluvut erikseen vähintään kolme vuotta täyttäneille ja alle kolmivuotiaille lapsille sekä suhdeluvut erikseen enintään viisi tuntia päivässä varhaiskasvatuksessa oleville ja enemmän kuin viisi tuntia päivässä järjestettävässä varhaiskasvatuksessa oleville kolme vuotta täyttäneille lapsille.

Valtioneuvoston asetus varhaiskasvatuksesta (753/2018) 1 §:n mukaan päiväkodissa tulee olla vähintään yksi henkilö, jolla on varhaiskasvatuslain 26–28 §:ssä määritelty ammatillinen kelpoisuus enintään seitsemää enemmän kuin viisi tuntia päivässä varhaiskasvatuksessa olevaa kolme vuotta täyttänyttä lasta kohden. Enintään neljää alle kolmivuotiasta lasta kohden tulee päiväkodissa kasvatus-, opetus- ja hoitotehtävissä olla vähintään yksi henkilö, jolla on edellä viitattu ammatillinen kelpoisuus.

Varhaiskasvatuslain 57 §:n mukainen huomautus ja huomion kiinnittäminen

Varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaan, jos varhaiskasvatuksen ohjauksen ja valvonnan yhteydessä todetaan, että toiminnan järjestäjä on tämän lain mukaista toimintaa järjestäessään tai toteuttaessaan menetellyt virheellisesti tai jättänyt velvollisuutensa täyttämättä eikä asia anna aihetta muihin toimenpiteisiin, valvontaviranomainen voi antaa varhaiskasvatuksen järjestäjälle, kunnan tai kuntayhtymän virheellisestä toiminnasta vastuussa olevalle henkilölle tai yksityisen palvelujentuottajan toiminnasta vastaavalle vastuuhenkilölle huomautuksen vastaisen toiminnan varalle.

Jos asia ei anna aihetta huomautukseen tai muihin toimenpiteisiin, voivat valvontaviranomaiset kiinnittää 1 momentissa tarkoitettujen huomiota toiminnan asianmukaiseen järjestämiseen ja hyvän hallintotavan noudattamiseen.

Hallintolain (434/2003) 34 §:n mukaisesti asianosaiselle on ennen asian ratkaisemista varattu tilaisuus lausua mielipiteensä asiasta sekä antaa selityksensä sellaisista vaatimuksista ja selvityksistä, jotka saattavat vaikuttaa asian ratkaisuun. Palveluntuottaja on antanut asiassa vastineensa 8.4.2024.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti päätöksellä 23.5.2023 § 100 siirtää toimivaltaansa viranhaltijoille siten, että yksityisen varhaiskasvatuksen ohjauksesta ja valvonnasta vastaavan palvelun päällikkö antaa varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaisen huomautuksen yksityisen varhaiskasvatuksen järjestäjälle tai yksityisen palvelujentuottajan toiminnasta vastaavalle vastuuhenkilölle vastaisen toiminnan varalle.

Päätös tullut nähtäväksi 10.06.2024

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Varhaiskasvatuslaki 63 §

Sulje

Lisätietojen antaja

Katja Almusa, palveluvastaava, puhelin: 09 310 41138

katja.almusa@hel.fi

Päättäjä

Riikka Reunanen
varhaiskasvatuksen aluepäällikkö