Tutkimuslupa, IDS-2 ja WPPSI-IV suomalainen standardointitutkimus, Hogrefe Psykologien Kustannus

HEL 2024-004650
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 44

Päätös tutkimusluvan myöntämisestä HEL 2024-004650

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Päätös

Toimialajohtaja päätti myöntää tutkimusluvan ********** päätöksen perusteluista tarkemmin ilmenevillä ehdoilla. Tutkimuslupapäätös on voimassa 31.12.2024 saakka.

Päätöksen perustelut

********** Ovat hakeneet tutkimuslupaa testimenetelmän kehittämistutkimukselle (standardointitutkimus). Tutkimuksen tavoitteena on laatia suomalaiset normit IDS-2 sekä WPPSI-IV testeille. IDS-2 on psykologien käyttöön tarkoitettu laaja kognitiivisten toimintojen ja kehityksellisten taitojen testimenetelmä 5–20-vuotiaille lapsille ja nuorille. WPPSI-IV on psykologien käyttöön tarkoitettu laaja kognitiivisten toimintojen testimenetelmä 2v 6kk – 7v 7kk ikäisille lapsille, jolloin mukana on varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen ryhmitä sekä peruskoulun 1. luokkia.

Tutkimusaineisto kerätään ajalla 1.4.2024-31.12.2024. Tutkimusaineisto kerätään kyselyllä, joka kohdistuu 4-18-vuotiaisiin lapsiin, oppilaisiin ja opiskelijoihin. Tutkimuksen otoskoko on 180+345 (n=525). Kyseessä on laadullinen tutkimus.

Weschler Preschool and Primary Scale of Intelligence - Fourth Edition (WPPSI-IV) on 2v 6kk – 7v 7kk -ikäisten lasten kognitiivisten taitojen tutkimiseen tarkoitettu testimenetelmä. Testi on tarkoitettu psykologien käyttöön ja se adaptoidaan aina maan kulttuuriin sopivaksi. Suomalainen versio laaditaan yhteistyössä Hogrefe Psykologien Kustannuksen ja useiden suomalaisten asiantuntijoiden kesken.

WPPSI-IV-menetelmää voidaan käyttää lapsen kognitiivisten taitojen, haasteiden tai viivästymien kartoittamiseen sekä tukitoimien suunnitteluun. Testi koostuu yhteensä 15 osatestistä, jotka mittaavat kielellistä ja näönvaraista päättelyä, työmuistia ja kognitiivisen prosessoinnin sujuvuutta. Tehtävät on laadittu lasten ikään sopiviksi.

WPPSI-testistö on laajalti käytössä pienten lasten kanssa työskentelevien psykologien parissa. Se ja muut saman tuoteperheen testit ovat Suomessa ylivoimaisesti käytetyimpiä kognitiivisen tason mittareita. Tällä hetkellä Suomessa on käytössä aiempi versio WPPSI-III vuodelta 2009. Tällaiset testimenetelmät kaipaavat säännöllistä päivittämistä sekä sisällöllisesti että vertailuaineiston osalta. Nyt kehitetään WPPSI-IV-menetelmää vastaamaan muun muassa varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksen alkupuolella sekä erikoissairaanhoidossa lasten parissa työskentelevien psykologien tarpeisiin.

Otokseen osallistuvat yksiköt: Eteläinen ja läntinen varhaiskasvatusalue, perusopetuksen alueet 2, 3 ja 6.

Tutkimukseen osallistuminen on vapaaehtoista. Tutkittavilta pyydetään kirjallinen suostumus tutkimukseen osallistumisesta. Lasten ja alle 15-vuotiaiden oppilaiden huoltajilta pyydetään kirjallinen suostumus lapsen tutkimukseen osallistumiselle. Alle 18-vuotiaiden opiskelijoiden/oppilaiden huoltajia tiedotetaan ennalta tutkimuksesta. Tutkimusaineistoa käsitellään ja säilytetään tutkimuksen teon ajan hyvää tieteellistä käytäntöä noudattaen. Aineistoa arkistoidaan 10 vuotta tutkimuksen valmistuttua ja tuhotaan 31.12.2036. Arkistoitava ja analysoitava aineisto on anonymisoituna.

Tunnistetietojen käsittely sekä tutkimusrekisteriin kerättävät tiedot on kuvattu tarkemmin tutkimuksen tietosuojailmoituksessa (liite 3) ja eettisessä pohdinnassa (liite 4).

Rekisteröidyn nimi kerätään ainoastaan, mikäli siihen on erityinen syy, esimerkiksi tieto kerätään monessa osassa ja eri ajankohtina kerätty tieto on voitava yhdistää luotettavasti, tai tietoja kerätään joltain muulta kuin rekisteröidyltä itseltään (kuten huoltajalta tai opettajalta), jolloin kerätyt tiedot on voitava yhdistää rekisteröityyn. Nimitiedot poistetaan ennen analyysien aloittamista.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtajan päätöksen 3.8.2017 § 57 mukaan kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla päätöksen tutkimusluvasta tekee kunkin palvelukokonaisuuden johtaja omaa palvelukokonaisuuttaan koskevien tutkimusten osalta. Mikäli tutkimus koskee useamman palvelukokonaisuuden toimintaa, tekee päätöksen toimialajohtaja.

Tutkimuslupaan sovelletaan seuraavia ehtoja:

Päätös antaa mahdollisuuden tutkimusaineiston keräämiseen päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten työaikana.

Päätös ei anna oikeutta saada tietoja Helsingin kaupungin asiakirja- ja rekisteriaineistoista.

Tutkimukseen osallistuneiden yksittäisten henkilöiden tunnistetietoja ei saa ilmaista tutkimusraportissa tai muulla tavoin.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala ei osallistu tutkimuksen toteuttamiseen.

Tutkimuksesta ei tule koitua kustannuksia kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle.

Tutkimusraportin sähköinen osoite toimitetaan kasvatuksen ja koulutuksen toimialan käyttöön sähköpostiosoitteeseen:
kasko.tutkimusluvat@hel.fi

Päätös tullut nähtäväksi 17.04.2024

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Jukka Orava, arviointiasiantuntija, puhelin: 09 310 78018

jukka.orava@hel.fi

Päättäjä

Satu Järvenkallas
kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Liitteet (pdf)

1. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
2. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
3. Tutkimuslupahakemus 7.3.2024, liite, tietosuojaseloste
Liitettä ei julkaista internetissä.
4. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
5. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
6. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
7. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
8. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
9. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
10. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
11. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.