Puistosuunnitelma, Kaarela, Kuninkaantammenpuiston baanayhteys, VIO 6428/1
Kuninkaantammenpuiston baanayhteys, puistosuunnitelma, Kaarela
Päätös
Maankäyttöjohtaja päätti hyväksyä liitteenä 2 olevan Kuninkaantammenpuiston puistosuunnitelman nro VIO 6428/1. Puistosuunnitelma koskee Kuninkaantammen puiston pohjoisosaa, johon suunnitteilla olevan Vantaan pyöräbaanayhteyden toteuttaminen aiheuttaa muutoksia.
Päätöksen perustelut
Lähtökohdat ja tavoitteet
Kuninkaantammenpuisto sijaitsee Kaarelan (33) kaupunginosassa, Kuninkaantammen 335 osa-alueella. Puistosuunnitelma perustuu voimassa olevaan asemakaavaan nro 12352 (tullut voimaan 1.7.2016). Kuninkaantammenpuisto on asemakaavassa osoitettu retkeily- ja ulkoilualueeksi (VR). Kuninkaantammenpuiston pinta-ala on 73 724 m2, josta suunnittelualueen pinta-ala on 1 050 m2. Suunnittelualue on esitetty suunnitelmapiirustuksessa VIO 6428/1 (liite 2).
Suunnittelualue koskee vain Helsingin puolella olevaa kulkuyhteyttä noin 50 m. Vantaa laatii oman puolen baanasta oman päätöksen. Baana sijaitsee Vantaanjoen eteläpuolella, rajautuen lännestä Pitkäkoskenniittyyn, etelästä pientalojen korttelialueeseen 33321, idästä Vantaan Silvolankankaanpuistoon ja korttelialueeseen 16113.
Suunnittelualueen eteläreunassa sijaitsee liito-oravan Helsingin ja Vantaan kuntarajan ylittävä yhteys.
Kuninkaantammenpuiston Pitkäkoskentien puistosuunnitelma on laadittu Vantaan kaupungin toimeksiannosta. Baanan rakentaminen mahdollistaa yleiskaavan 2020 mukaisen Vantaan baanaverkon välin Vantaanlaaksontie-Vantaanjoki toteuttamisen. Kuninkaantammenpuiston suunnittelualueen pääasialliset käyttäjät ovat Vantaan baanayhteyden käyttäjät ja lähialueiden asukkaat.
Suunnitelma
Puiston pohjoisreunassa sijaitseva nykyinen ja valaistu kivituhkapintainen puistoraitti, jonka Pitkäkostentien ja Vantaan Silvolankankaanpuiston välinen yhteys korvataan pyöräbaanayhteydellä. Baanayhteys on Vantaan baanan pyöräliikenteen tavoiteverkoston mukainen, seitsemän metriä leveä baana, jossa jalankulku ja pyöräily on eroteltu.
Kuninkaantammenpuiston baanaosuus sekä Pitkäkoskentie ovat asfalttipintaisia. Pyörätien osuus baanasta on punainen ja sen osuus jalankulusta erotetaan noppakiviraidalla. Pyöräliikenteen suunnat toisistaan erotetaan ajoratamaalauksin.
Kuninkaantammenpuiston baanaosuuden pituuskaltevuus on 6 %, eikä täytä esteettömyyden perustasoa, johon ei maastonmuotoilujen vuoksi alueella päästä. Nykyisen korvattavan puistoraitin pituuskaltevuus on paikoin 9 %.
Kuninkaantammenpuiston baanaosuuden varrelle asennetaan uudet puistovalaisimet. Pitkäkoskentie on valaisematon.
Luonnon monimuotoisuus ja kestävä kehitys
Baanayhteyden luiskaukset ja ympäristö maisemoidaan niityllä ja pensasistutuksilla, jotka liittyvät luontevasti nykyiseen säilytettävään metsänpohjan kasvillisuuteen ja Vantaanjoen varren niittyihin. Lisäksi alueelle tehdään pensas- ja puuistutuksia, joilla tuetaan alueen liito-oravayhteyttä.
Baanayhteyden kohdalta poistetaan puut, joiden rungot sijoitetaan lahopuiksi Kuninkaantammenpuiston metsäiselle alueelle suunnittelualueen itäpuolelle. Puistoon istutetaan uusia havu- ja lehtipuita sekä kylvetään kukkivaa niittyä, jotka tukevat luonnon biodiversiteettiä. Alueella esiintyvät vieraslajit poistetaan hankkeen yhteydessä.
Kuninkaantammenpuiston baanaosuus laskee Vantaan Silvolankan-kaanpuistosta tultaessa kohti Pitkäkoskentietä. Baanan molemmin puolin on kasvipintaiset uomat, jotka viivyttävät hulevesiä ennen kuin ne ohjautuvat Pitkäkoskentien viereiseen nykyiseen ojaan, joka laskee kohti itää ja lopulta Vantaanjokeen.
Suunnitelman tarkempi kuvaus ilmenee suunnitelmapiirustuksesta VIO 6428/2 (liite 2) ja suunnitelmaselostuksesta VIO 6428/2 (liite 1).
Puisto sopeutuu asemakaavan mukaiseen ympäristöönsä ja täyttävät toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.
Vuorovaikutus
Puistosuunnitelmaluonnos oli esillä Helsingin kaupungin verkkosivulla 17.04.-30.04.2024 välisen ajan.
Tiedote puistosuunnitelmaluonnoksen esilläolosta lähetettiin puistoon rajautuvien kiinteistöjen omistajille. Mahdolliset kommentit suunnitelmiin pyydettiin toimittamaan 30.04.2024 mennessä.
Vuorovaikutusmuistiota ei laadittu, koska esilläolon aikana ei saatu kommentteja.
Kustannukset ja aikataulu
Kuninkaantammenpuiston Pitkäkoskentien puistosuunnitelma on laadittu Vantaan kaupungin toimeksiannosta. Vantaan kaupunki vastaa rakentamisen kustannuksista ja suunnittelualueen kunnossapidosta.
Alueen rakentaminen toteutetaan Vantaan Kahluuniityn baanan rakentamisen yhteydessä.
Toimivalta
Helsingin kaupungin hallintosäännön 16 luvun 5 §:n 1 momentin 1 kohdan mukaan maankäyttöjohtaja päättää taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisten katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelmien hyväksymisestä.
Puistosuunnitelma mahdollistaa asemakaavan mukaisen puiston rakentamisen. Suunnitelmaa voidaan pitää periaatteellisesti ja taloudellisesti vähäisenä.
Sovelletut säännökset
Maankäyttö- ja rakennuslaki 90 § 1-3 momentti
Maankäyttö- ja rakennusasetus 30 §
Päätös tullut nähtäväksi 13.11.2024
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.
Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa ja se, jonka valitusoikeudesta laissa erikseen säädetään. Viranomainen saa hakea muutosta valittamalla myös, jos valittaminen on tarpeen viranomaisen valvottavana olevan yleisen edun vuoksi.
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.
Yleistiedoksiantona toimitetun päätöksen katsotaan tulleen asianomaisen tietoon seitsemäntenä päivänä päätöstä koskevan ilmoituksen julkaisemisesta.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Hallinto-oikeuden aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.00-16.15.
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa on ilmoitettava:
- päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
- vaatimusten perustelut;
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.
Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.
Valitukseen on liitettävä
- valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
- selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.
Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Lisätietojen antaja
Camilla Lindroth, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 22084