Poikkeaminen, Kamppi, Annankatu 19, Kiinteistöosakeyhtiö Klio Oy
Kamppi, Annankatu 19, poikkeamishakemus
Päätös
Maankäyttöjohtaja päätti hyväksyä 4. kaupunginosan (Kamppi) korttelin 66 tonttia 4 koskevan poikkeamishakemuksen. Hakemuksen mukainen hanke edellyttää poikkeamista asemakaavasta nro 7655 siten, että liikerakennusten korttelialueelle saa sijoittaa asumista.
Maksu
3 346,50 euroa
Hakija
Kiinteistöosakeyhtiö Klio Oy
Rakennuspaikka
4. kaupunginosan (Kamppi) korttelin 66 tontti 4
Hakemus
Hakija hakee huoneiston C-D 25 (n. 230 k-m²) pysyvää käyttötarkoituksen muuttamista asuinkäyttöön poiketen asemakaavan käyttötarkoitusmerkinnästä (Liikerakennusten korttelialue AL).
- tällä hetkellä suurin osa kiinteistön huoneistoalasta on asuntoja
- kiinteistöstä on aiemmin muutettu poikkeamispäätöksellä vastaavanlainen toimistotila asunnoksi 5. kerroksessa
- huoneistoon on kaksi sisäänkäyntiä, joista kummassakaan ei ole hissiä
- huoneistoa palvelee kylmä tavarahissi, johon on sisäänkäynti suoraan sisäpihalta
- tilat ovat huonosti soveltuneet nykyaikaisiksi toimistotiloiksi
- tilan huonekorkeus, joka on n.4m, nostaa osaltaan huoneiston tilojen ylläpitokuluja (lämmitys, ja ilmanvaihto)
- tilat ovat olleet usein tyhjillään
- muutos tukisi omalta osaltaan ympäristöystävällisyyttä ja kestävää kaupunkikehitystä
- tukee Helsingin keskustalle asetettuja tavoitteita keskusta-asumisen lisäämisestä korvaamalla toimimatonta tyhjenevää liiketilaa
- asumisen lisääminen olemassa olevan rakennuksen puitteissa ei aiheuta lisäahtautta ympäristöönsä
- asunto toisi monimuotoisuutta keskustan asuntovalintaan ja lisää uusia veronmaksajia kaupungille jo valmiiden palvelujen äärelle elävöittämään kaupunkia
- huoneisto sopisi hyvin asunnoksi ja kävelyetäisyydellä on useita leikkipuistoja, päiväkoteja ja kouluja
- asunnon toteuttaminen tilaan ei muuta rakennuksen julkisivuja tai porrashuoneita
- tilassa itsessään ei ole arkkitehtonisesti tai kulttuurihistoriallisesti suojeltavia rakennusosia.
Säännökset, joista poiketaan
Haettu toimenpide on vastoin voimassa olevaa asemakaavaa ja siten vastoin maankäyttö- ja rakennuslain 58 §:n 1 momenttia.
Lähtötiedot
Rakennuspaikka sijaitsee alueella, jolla on voimassa 22.12.1977 vahvistettu asemakaava nro 7655. Asemakaavan mukaan tontti on Liikerakennusten korttelialuetta (AL) ja suurin sallittu kerrosala on 6835 k-m². Rakennus on suojeltu merkinnällä ark (Rakennustaiteellisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten rakennusala). Rakennusta ei saa purkaa eikä siinä saa suorittaa sellaisia purkamis- tai muutostöitä, jotka tärvelevät kadun- tai puistonpuoleisten julkisivujen ja vesikattojen tai sisätilojen rakennustaiteellista arvoa ja tyyliä. Mikäli rakennuksessa on aikaisemmin suoritettu tämän pyrkimyksen vastaisia toimenpiteitä, on rakennuksen korjaus- ja muutostyöt pyrittävä tekemään entistäen. Rakennuksen ullakolle saadaan sisustaa kerrosalaan laskettavia tiloja sekä lämmitettäviä varasto- ja arkistotiloja. Autopaikkoja tulee olla vähintään 1 ap / 800 k-m² ja enintään 1 ap / 350 k-m².
Kamppiin on valmisteltu uusi asemakaava osana kantakaupungin alueella käynnissä olevaa vanhojen asemakaavojen ajantasaistamistyötä, jonka tavoitteena on mm. päivittää asemakaavamerkinnät vastaamaan toteutunutta nykytilannetta ja saattaa rakennussuojelu ajan tasalle. Asemakaava nro 12874 on käsitelty kaupunkiympäristölautakunnassa 23.4.2024. Lopullisesta hyväksymisestä päättää kaupunginvaltuusto arviolta keväällä 2025.
Alueen vireillä olevassa asemakaavassa (nro 12874) tontti on merkitty Liike- ja toimistorakennusten korttelialueeksi, jolle saa sijoittaa asumista. Korttelialueella vähintään 2/3 tontin kerrosalasta tulee osoittaa liike-, palvelu- ja/tai toimistotilakäyttöön. Asuminen tulee ensisijaisesti sijoittaa ylimpiin kerroksiin tai pihan puolelle. Majoitustoimintaa ei sallita. K-, K-1-, KA- ja AL-korttelialueilla kaavamuutosta edeltäneen rakennusluvan mukaiset toteutuneet asunnot aputiloineen on sallittu ja ne saavat ylittää korttelialueella sallitun asuinkerrosalan enimmäisosuuden olemassa olevissa rakennuksissa. Rakennukselle on osoitettu suojelumerkintä sr-1 (Rakennustaiteellisesti, historiallisesti tai kaupunkikuvallisesti erityisen arvokas suojeltava rakennus).
Helsingin yleiskaavassa 2016 rakennuspaikka on osoitettu Liike- ja palvelukeskustaksi (C1). Merkintä tarkoittaa palvelu-, liike- ja toimitilapainotteista keskustaa, jota kehitetään toiminnallisesti sekoittuneena kaupan ja julkisten palvelujen, toimitilojen, hallinnon, asumisen, puistojen, virkistys- ja liikuntapalvelujen sekä kaupunkikulttuurin alueena. Rakennusten maantasokerrokset ja kadulle avautuvat tilat on osoitettava pääsääntöisesti liiketilaksi. Alue on kävelypainotteinen. Alue erottuu ympäristöään tehokkaampana ja toiminnallisesti monipuolisempana. Liike- ja toimitilan kokonaismäärää ei lähtökohtaisesti tule vähentää. Rakennuksen tai sen osan käyttötarkoituksen muutoksissa on varmistettava keskustalle ominaisen, toiminnallisesti monipuolisen ja sekoittuneen rakenteen säilyminen. Käyttötarkoituksen muutosten yhteydessä tulee tehdä alueellinen tarkastelu.
Helsingin kantakaupunki on luokiteltu maakunnallisesti arvokkaaksi kulttuuriympäristöksi. Tontin vieressä sijaitseva Vanha Kirkkopuisto on Museoviraston inventoinnissa (RKY 2009) sisällytetty valtakunnallisesti merkittävien rakennettujen kulttuuriympäristöjen luetteloon.
Rakennuspaikka sijaitsee alueella, jolla on voimassa kaupunkiympäristölautakunnan 3.12.2024 määräämä rakennuskielto (nro 12927) asemakaavan muuttamiseksi. Rajattu rakennuskielto koskee rakennuskieltokartassa nro 12927 esitettyjä alueita kantakaupungin kaupunginosissa 1.–8., 10.–14. ja 20.–22. Rajattu rakennuskielto kohdistuu rakennusten maantaso- ja 1. kerroksissa sijaitsevien myymälä-, liike- ja toimitilojen muuttamiseen asuinkäyttöön. Rajatusta rakennuskiellosta ei poiketa, koska hakemus koskee toisessa kerroksessa sijaitsevia tiloja.
Tontilla sijaitsee vuonna 1905 valmistunut, arkkitehtuuritoimisto Polón & Georg Wasastjernan suunnittelema viisikerroksinen rakennus. Suurin osa kiinteistöstä on nykyäänkin asemakaavassa osoitetusta käyttötarkoituksesta poiketen asuinkäytössä. Ensimmäisessä kerroksessa on liiketiloja ja toimistoja. Hakemuksen kohteena oleva toisen kerroksen tila on nykyään toimistokäytössä.
Osallisten kuuleminen ja lausunnot
Hakemuksesta on tiedotettu naapureille kaupunkiympäristön toimialan asemakaavoituspalvelun kirjeellä (10.9.2024). Heille on varattu tilaisuus kirjallisen muistutuksen tekemiseen. Laajempi kuuleminen ei ole tarpeen, koska poikkeamisen vaikutukset eivät ole merkittäviä.
Muistutuksia ei ole esitetty.
Hakemuksesta on pyydetty lausunnot Helsingin kaupungin Kasvatuksen ja koulutuksen toimialalta sekä kaupunginmuseolta (Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala).
Kaupunginmuseo toteaa lausunnossaan (27.9.2024), että Annankatu 19 rakennuksessa on sen valmistumisesta asti ollut sekä asuntoja että liikehuoneistoja. Rakennuksessa on aiemmin muutettu liikehuoneisto asunnoksi, kun käyttötarve on muuttunut. Nyt käsillä olevassa huoneistossa tehtävät muutokset eivät heijastu rakennuksen julkisivuun tai porrashuoneisiin. Kaupunginmuseo puoltaa poikkeamista asemakaavasta sillä edellytyksellä, että rakennuksen rakennushistorialliset arvot ja suojelumääräykset otetaan huomioon.
Muita lausuntoja ei ole esitetty.
Päätöksen perustelut
Haettu toimenpide voidaan toteuttaa, koska huoneisto sijaitsee toisessa kerroksessa rakennuksessa, joka on jo nykyisellään pääosin asuinkäytössä. Ensimmäinen kerros jää edelleen yleiskaavan tavoitteiden mukaisesti liike- ja toimitilaksi. Huoneisto soveltuu ominaisuuksiltaan hyvin asumiseen, muutos voidaan toteuttaa rakennuksen suojeluarvot huomioiden ja uudelle asunnolle saadaan toteutettua riittävät yhteistilat kiinteistössä.
Konversioperiaatteiden kumoamista koskevassa päätöksessään (23.4.2024) kaupunkiympäristölautakunta päätti, että käyttötarkoitusten muutoksiin suhtaudutaan lähtökohtaisesti myönteisesti. Poikkeamis- ja kaavamuutoshakemuksiin otetaan kantaa tapauskohtaisesti arvioimalla, miten paikka soveltuu eri käyttötarkoituksiin, huomioiden yleiskaavan asettamat reunaehdot. Liikekeskustan (Yleiskaavan 2016 ydinkeskustan C1-alue) alueella painotetaan yritystoiminnan ja keskustalle ominaisten toimintojen, erityisesti tapahtumallisuuden ja yöelämän toimintaedellytyksiä. Liikekeskustan alueella sallitaan rakennuksen käyttötarkoituksen muuttaminen asumiseen ainoastaan, jos uusi asuminen sijoittuu niin, että muiden toimintojen aiheuttamat ympäristöhäiriöt eivät vaikuta asuttavuuteen tai kyseessä ei ole alue, jossa nähdään välttämättömäksi toimistotilan säilyminen.
Alueella vireillä olevan asemakaavan muutoksen nro 12874 käyttötarkoitukset on määritelty kiinteistöjen nykyisen pääasiallisen käyttötarkoituksen mukaisiksi. Joissain tapauksissa käyttötarkoitus on kuitenkin määritelty yleiskaavan C1-alueen tavoitteiden mukaisesti toimitilapainotteisemmaksi kuin nykytilanne, kuten Annankatu 19:ssä, joka on jo nykyisin pääosin asuinkäytössä toisesta kerroksesta ylöspäin. Hakemuksen kohteena olevan tilan muuttaminen asunnoksi ei muuta kiinteistön kokonaistilannetta merkittäväksi. Määräyksissä myös sallitaan kaavamuutosta edeltäneen rakennusluvan mukaisten asuntojen ylittävän asuinkerrosalan enimmäisosuuden olemassa olevissa rakennuksissa, jolloin nyt haetun toimenpiteen seurauksena ei synny ristiriitaa uuden asemakaavan kanssa sen tultua voimaan.
Annankadulla on useita ravintoloita ja muita liiketiloja, joiden toimintaedellytykset halutaan turvata eläväisen kaupungin ylläpitämiseksi. Annankatu 19:n kiinteistön toinen kerros on jo valmiiksi asuinkäytössä ja myös vastapäisissä rakennuksissa on joitain asuntoja toisesta kerroksista ylöspäin. Haettu toimenpide ei siis muuta yritystoiminnan edellytyksiä kadulla merkittävästi, koska olemassa olevat asunnot on joka tapauksessa huomioitava.
Huoneiston käyttötarkoituksen muutos toimistosta asunnoksi ei heikennä kiinteistön rakennustaiteellisia tai kulttuurihistoriallisia arvoja. Julkisivuun tai porrashuoneisiin ei tehdä muutoksia. Muutoksella ei ole vaikutuksia alueen kaupunkikuvalliseen ilmeeseen.
Hakemuksen kohteena oleva huoneisto soveltuu hyvin myös asumiskäyttöön ja alustavissa suunnitelmissa esitetty pohjaratkaisu on laadukas. Uudelle asunnolle tulee osoittaa riittävät irtaimistovarasto- ja pyöräpysäköintitilat.
Poikkeamisen erityinen syy on olemassa olevan rakennuksen tarkoituksenmukainen käyttö.
Haettu toimenpide ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle taikka alueiden käytön muulle järjestämiselle, eikä vaikeuta luonnonsuojelun taikka rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista. Haettu toimenpide ei myöskään johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen eikä muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.
Sovelletut oikeusohjeet
Maankäyttö- ja rakennuslaki 58 § 1 mom, 145, 171, 173 ja 174 §
Maankäyttö- ja rakennusasetus 85 ja 86 §
Hallintosääntö 16 luku 5 § kohta 3a
Rakennusvalvontataksa 2024, 6 §
Voimassaolo ja jatkotoimenpiteet
Ennen mahdolliseen rakennustoimenpiteeseen ryhtymistä on saatava rakennuslupa, mikäli sellaista edellytetään. Rakennus- tai muu mahdollisesti vaadittava lupa on haettava kahden vuoden kuluessa poikkeamispäätöksen lainvoimaisuudesta lukien. Lupahakemukseen on liitettävä tämä päätös lainvoimaisuustodistuksineen.
Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeisenä arkityöpäivänä jolloin sen katsotaan tulleen asianosaisen tietoon. Julkipanopäivä vastaa pöytäkirjan nähtävilläolopäivää. Päätöksen valitusaika päättyy 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Päätös tullut nähtäväksi 17.12.2024
Valitusosoitus
Pöytäkirjan 128 § (Poikkeamispäätöksestä).
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.
Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta
- se, jonka oikeuteen, etuun tai velvollisuuteen, päätös välittömästi vaikuttaa
- viereisen tai vastapäätä olevan alueen omistaja ja haltija
- sellaisen kiinteistön omistaja ja haltija, jonka rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen päätös voi olennaisesti vaikuttaa
- se, jonka asumiseen, työntekoon tai muihin oloihin hanke saattaa huomattavasti vaikuttaa
- kunta ja naapurikunta, jonka maankäytön suunnitteluun päätös vaikuttaa
- toimialueellaan sellainen rekisteröity yhdistys, jonka tarkoituksena on luonnon- tai ympäristönsuojelun tai kulttuuriarvojen suojelun edistäminen taikka elinympäristön laatuun muutoin vaikuttaminen
- viranomainen toimialaansa kuuluvissa asioissa.
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen ja muun valittamaan oikeutetun katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun päätös on julkipanon jälkeen annettu.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Hallinto-oikeuden aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.00–16.15.
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, johon asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.
Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Pöytäkirjan 128 § (Maksun osalta).
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Lisätietojen antaja
Otso Huhtala, arkkitehti, puhelin: 09 310 37296