Hankinta, Malminkartanon koulujen ja päiväkodin väistötilat, kaupunkiympäristön toimiala
Tilojen vuokraaminen kasvatuksen ja koulutuksen toimialan väistötilakäyttöön (Malminkartano, Arentipolku 1)
Päätös
Kaupunginhallitus päätti vuokrata 9.6.2024 päivätyn hankesuunnitelman mukaisen 3 837 brm² laajuisen väistöpaviljongin 60 kuukaudeksi koulu- ja päiväkotikäyttöön siten, että arvonlisäverottomien vuokrien ja investointikustannusten kokonaissumma on enintään 7 080 600 euroa huhtikuun 2024 kustannustasossa.
Samalla kaupunginhallitus oikeutti kaupunkiympäristön toimialan asiakkuusyksikkö 1:n yksikön päällikön allekirjoittamaan Parmaco Oy:n kanssa vuokrasopimus ja tekemään siihen tarvittaessa vähäisiä muutoksia.
Käsittely
Esittelijä muutti esityksen perusteluja siten, että kappaleesta 16 poistetaan toinen virke.
Kaupunginhallitus hyväksyi esittelijän muutetun ehdotuksen.
Kaupunginhallitus päättää vuokrata 9.6.2024 päivätyn hankesuunnitelman mukaisen 3 837 brm² laajuisen väistöpaviljongin 60 kuukaudeksi koulu- ja päiväkotikäyttöön siten, että arvonlisäverottomien vuokrien ja investointikustannusten kokonaissumma on enintään 7 080 600 euroa huhtikuun 2024 kustannustasossa.
Samalla kaupunginhallitus oikeuttaa kaupunkiympäristön toimialan asiakkuusyksikkö 1:n yksikön päällikön allekirjoittamaan Parmaco Oy:n kanssa vuokrasopimus ja tekemään siihen tarvittaessa vähäisiä muutoksia.
Tarve
Malminkartanoon tarvitaan väistötilat Pihkapuiston ala-asteelle (Pihkatie 11) ja sen rakennuksessa toimivalle päiväkoti Kaunokille sekä Malminkartanon ala-asteelle (Puustellintie 6) nykyisten tilojen perusparantamisen ajaksi. Kouluja varten väistötiloihin tarvitaan 310 oppilaspaikkaa ja päiväkotia varten 102 tilapaikkaa (sisältäen esiopetuksen).
Väistötilat tarvitaan Pihkapuiston ala-astetta ja päiväkoti Kaunokkia varten ajalle 6/2025-6/2027 ja Malminkartanon ala-astetta varten ajalle 7/2027-6/2029. Lisäksi varaudutaan perusparannushankkeiden mahdolliseen viivästymiseen ajalla 7/2029-5/2030.
Väistötilaratkaisu
Kaupungilla ei ole Malminkartanon alueella koulu- ja päiväkotikäyttöön soveltuvia vapaita tiloja, minkä vuoksi on päädytty vuokraaman tarvittavat tilat ulkoa. Asemakaavoitus-palvelun mukaan tilapäiset väistötilat sopivat sijoitettavaksi väliaikaisesti purettavan Apollon koulun paikalle (Arentipolku 1) YO-tontille. YO-tontin länsiosa riittää kokonsa puolesta 2-kerroksiselle väistöpaviljonkirakennukselle ja tarvittaville koulun ja päiväkodin pihoille.
Kevyen liikenteen reitit on kartoitettu yhteistyössä asemakaavoituksen kanssa ja ne sijoitetaan paviljonkitontin itä- ja eteläreunaan. Sijoitusratkaisu mahdollistaa väistötilojen itäpuolelle suunniteltavan Malminkartanon sydän -hankkeen työmaan huoltoyhteydet ja muut työmaajärjestelyt. Sekä väistöpaviljonkihankkeen että Malminkartanon sydän -hankkeen työmaaparakit voidaan sijoittaa puretun päiväkoti Apilan tontille.
Vuokrattavat tilat
Kaupunkiympäristön toimiala on kilpailuttanut Pihkapuiston ja Malminkartanon perusparannushankkeiden rakentamisen ajaksi tarvittavat, väliaikaisena tilaratkaisuna toteutettavat vuokrattavat väistötilat.
Kaupunki vuokraa paviljonkitilat Parmaco Oy:ltä 60 kuukaudeksi ajalle 6/2025 – 5/2030, jotta voidaan varmistaa kahden peräkkäisen rakennushankkeen aiheuttaman väistötilatarpeen mukainen tilakapasiteetti. Vuokrasopimuksessa sovitaan vuokranantajan ja vuokralaisen vastuista ja velvollisuuksista vuokrakohteiden toteuttamisessa. Vuokranantaja vastaa kohteiden suunnittelusta ja toteuttamisesta vuokrasopimusten ja sen liitteiden, tarjouspyyntöasiakirjojen ja kohteista laadittavien suunnitelmien, piirustusten ja muiden asiakirjojen mukaisesti. Vuokranantaja vastaa koko vuokra-ajan vuokrakohteen ylläpidosta vuokrasopimusluonnoksen liitteenä oleva ylläpidon vastuunjakotaulukon mukaisesti.
Vuokrasopimusluonnos on liitteenä 1. Hankesuunnitelma on liitteenä 2.
Hankkeen laajuus
Hankkeen yhteenlaskettu laajuus on arviolta 3 837 brm², 3 560 htm².
Vuokra- ja investointikustannukset
Vuokrauksen kokonaiskustannukset ovat arvonlisäverottomana yhteensä enintään 7 080 600 euroa huhtikuun 2024 kustannustasossa.
Kokonaiskustannus sisältää kaupunkiympäristön toimialan investointikustannuksia yhteensä 621 600 euroa. Investointikustannuksiin sisältyvät rakennuttamis- ja suunnittelukustannukset, rakennuttajan erillishankinnat sekä lisä- ja muutostyövaraus.
Kokonaiskustannuksiin sisältyvä, paviljongeista ulos maksettava vuokra on arvonlisäverottomana 30,24 euroa/htm² eli noin 107 650 euroa kuukaudessa ja yhteensä noin 1 291 800 euroa vuodessa. Viiden vuoden vuokra-ajalta ulos maksettava vuokra on yhteensä 6 459 000 euroa.
Tilakustannus kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle
Tilakustannus kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle on arviolta 34,64 euroa/htm²/kk eli noin 123 326 euroa kuukaudessa ja yhteensä noin 1 479 910 euroa vuodessa. Tilakustannus muodostuu ulos maksettavasta tilavuokrasta 30,24 euroa/htm²/kk, ylläpitovuokrasta, joka on sopimuskauden alussa 1,49 euroa/htm²/kk, yleiskustannuksesta 0,67 /htm²/kk ja lisä- ja muutostöiden lisävuokrasta, joka on enintään 2,24 /htm²/kk.
Ylläpitovuokran suuruus määräytyy vuodeksi kerrallaan toteutuneiden kustannusten perusteella siten, että ylläpitokulujen yli- tai alijäämä otetaan huomioon seuraavan vuoden ylläpitovuokran määrässä. Lisävuokran lopullinen suuruus määritetään investointivarausten suunnittelu- ja rakentamisvaiheen toteutuneiden kustannusten perusteella.
Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala lausuu väistötiloista Malminkartanon sydämen hankesuunnitelmasta annettavan lausunnon yhteydessä. Mikäli kasvatuksen ja koulutuksen toimiala ei puolla Malminkartanon sydämen hankesuunnitelmaa, väistötilojen hankinnasta kertyneet kustannukset sisällytetään kasvatuksen ja koulutuksen toimialan investointivastikkeeseen.
Hankkeen rahoitus
Tilojen ulosmaksettava vuokra rahoitetaan kaupunkiympäristön toimialan käyttötalousmäärärahoista. Hankkeen rakennuttamiskustannukset rahoitetaan investointimäärärahoista.
Hankkeen toteutus ja aikataulu
Tavoitteena on, että vuokranantaja toteuttaa maanrakentamisen, tilaelementtien siirtämisen, pystyttämisen ja piharakentamisen 12/2024-6/2025 välisenä aikana. Tarkoituksena on, että 6/2025 vastaanotettavat tilat voidaan ottaa kalustettuina käyttöön 8/2025.
Toimivalta
Hallintosäännön 7 luvun 1 §:n 1 momentin 9 kohdan sekä kaupunginhallituksen 18.9.2017 § 865 päätöksen perusteella kaupunginhallitus on toimivaltainen päättämään vuokraamisesta, kun määräaikaisen sopimuksen ennakoitu kokonaisarvo on yli 5 miljoonaa euroa, mutta enintään 10 miljoonaa euroa.
Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto 27.06.2024 § 88
Esitys
Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto päätti
A
hyväksyä tarjouskilpailussa hinnaltaan halvimman tarjouksen antaneen Parmaco Oy:n Malminkartanon väistöpaviljonkien tilaelementtirakennuksen kokonaistoimituksen toimittajaksi, ehdolla että kaupunginhallitus hyväksyy vuokrauksen.
oikeuttaa hankeyksikön tiimipäällikön allekirjoittamaan esisopimuksen ja tekemään siihen tarvittaessa vähäisiä muutoksia
Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto päätti esittää kaupunginhallitukselle päätettäväksi
B
vuokrata Parmaco Oy:lta osoitteeseen Arentipolku 1 sijoittuva, väliaikaisista tilaelementeistä koostuva koulu- ja päiväkotikäyttöön suunniteltu 9.6.2024 päivätyn hankesuunnitelman mukainen väistöpaviljonki 60 kuukaudeksi tarjouksen mukaiseen arvonlisäverottomaan kokonaisvuokrahintaan 6 459 000 euroa siten, että tilojen laajuus on arviolta 3 837 brm² ja tilavuokrien ja investointivarausten arvonlisäveroton kokonaissumma on enintään 7 080 600 euroa huhtikuun 2024 kustannustasossa.
oikeuttaa asiakkuusyksikkö 1:n yksikön päällikön allekirjoittamaan Parmaco Oy:n kanssa tehtävä liitteiden mukainen vuokrasopimus ja tekemään siihen tarvittaessa vähäisiä muutoksia.
Käsittely
Asian aikana kuultavana oli tiimipäällikkö Erkki Huitti. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.
Esittelijä
Lisätiedot
Ari Hulkkonen, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 27925
Päätös tullut nähtäväksi 20.08.2024
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupunginhallitus.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Suvi Rämö, kaupunginsihteeri, puhelin: 09 310 32174