Tutkimuslupa, Luottamuksen rakentuminen lastensuojelun sosiaalityötä kohtaan (LURA)

HEL 2024-006750
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 86

Tutkimusluvan täydennys tutkimukseen ”Luottamuksen rakentuminen lastensuojelun sosiaalityötä kohtaan (LURA)”

Lastensuojelun johtaja

Päätös

Lastensuojelun johtaja myönsi tutkimusluvan ********** tutkimukselle ”Luottamuksen rakentuminen lastensuojelun sosiaalityötä kohtaan (LURA)” (yliopistotasoinen tutkimushanke). Yhteyshenkilönä on projektipäällikkö ********** Tutkimuslupa on voimassa 31.12.2025 saakka.

Aiemmassa päätöksessä mainitut ehdot koskevat myös tätä tutkimuslupaa.

Päätöksen perustelut

Luottamuksen rakentuminen lastensuojelun sosiaalityötä kohtaan (LURA) -konsortiohanke tuottaa tietoa luottamuksen rakentumisen tekijöistä sekä kehittää luottamusta tukevia käytäntöjä ja menetelmiä lastensuojelun moniammatillisessa kontekstissa. Hankkeessa tuotettua tietoa voidaan käyttää lastensuojelun lainsäädännön uudistamisen tukena. Lisäksi tietoa välitetään suoraan hyvinvointialueille ja lastensuojelun sosiaalityön käytäntöihin.

Aiemmin (liite 2.) myönnettyä tutkimuslupaa täydennetään tutkimushankkeessa toteutettavien asiantuntijapaneeleiden osalta. Aiemmassa päätöksessä kuvatun kyselytutkimuksen lisäksi rekrytoidaan kahdeksan sosiaalityöntekijää kahteen asiantuntijapaneeliin, jotka järjestetään tutkimushankkeen suunnittelu- ja analyysivaiheessa. Osallistujat rekrytoidaan lastensuojelutarpeen arvioinnin ja perhesosiaalityön sekä lastensuojelun sosiaalityön palveluista. Asiantuntijapaneelien aineistoa käytetään tutkimusaineistona.

Ensimmäinen paneeli pidetään syksyllä 2024 ja toinen syksyllä 2025. Samat henkilöt osallistuvat kumpanakin vuonna. Kunkin paneelin kesto on 3-4 tuntia. Asiantuntijapaneelien teemat on kuvattu tutkimussuunnitelmassa.

Osallistujat rekrytoidaan yhteyshenkilön kautta. Osallistuminen on vapaaehtoista ja perustuu osallistujan suostumukseen.

Asiantuntijapaneelit nauhoitetaan, litteroidaan ja pseudonymisoidaan litterointivaiheessa. Litteroinnin tekee litterointipalvelu, joka tekee yhteistyösopimuksen yliopiston kanssa ja noudattaa vaitiolovelvollisuutta. Tutkimusaineistoa käsitellään ja säilytetään tietoturvallisesti tietosuojaselosteessa ja aineistonhallintasuunnitelmassa kuvatun mukaisesti.

Tutkimuksella on Helsingin yliopiston ihmistieteiden eettisen toimikunnan puoltava lausunto. Tutkimusta rahoittaa sosiaali- ja terveysministeriö.

Vs. lastensuojelun sosiaalityön päälliköt ovat puoltaneet tutkimuslupaa (6.8.2024).

Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan toimialajohtajan päätöksen 30.11.2023 § 249 mukaan tutkimusluvan myöntämisestä tai hylkäämisestä päättää lastensuojelun johtaja palveluansa koskevissa tutkimusluvissa.

Päätös tullut nähtäväksi 13.08.2024

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Minttu Markkanen, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 40196

minttu.markkanen@hel.fi

Päättäjä

Saila Nummikoski
lastensuojelun johtaja

Liitteet (pdf)

1. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
2. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.