Hankerahoitus, CoGround-hanke, EU:n Interreg Europe -hankehaku, kaupunginkanslia

HEL 2024-006886
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 36

Osallistuminen EU:n Interreg Europe -ohjelman hankehakuun hankkeessa “Common ground for ethical utilisation of personal data”

Strategiajohtaja

Päätös

Strategiajohtaja päätti hyväksyä Helsingin kaupungin osallistumisen Euroopan unionin Interreg Europe -ohjelman rahoitushakuun hankkeessa “Common ground for ethical utilisation of personal data”.

Samalla strategiajohtaja päätti valtuuttaa kaupunginkanslian strategiaosaston digitalisaatioyksikön toimimaan kaupungin edustajana kyseisessä hankkeessa ja allekirjoittamaan hankkeen toteuttamiseksi tarvittavat asiakirjat todeten, että hankkeen kustannuksiin 288 400 euroa varaudutaan keskitetyssä hanketoiminnan määrärahassa talousarviokohdassa 1 50 04. Hankkeelle saadaan tukea enintään 230 720 euroa, jolloin Helsingin kaupungin omarahoitusosuudeksi jää 57 680 euroa. Hanketoiminnan määrärahassa varaudutaan myös Forum Virium Helsinki Oy:n 86 000 euron maksuosuuteen.

Päätöksen perustelut

Common ground for ethical utilisation of personal data (CoGround)         -hankkeessa luodaan alueiden ja kaupunkien välisen yhteiskehittämisen ja oppimisen kautta yhtenäisiä käytäntöjä henkilökeskeiseen henkilötietojen hallintaan. Hankkeella tuetaan rajat ylittävästi eurooppalaisten kaupunkien välistä verkoston kehittymistä, käytäntöjen vaihtamista sekä osaamisen ja menetelmien kehittämistä tekoälyn hyödyntämisen edistämiseksi. Helsingin kaupunki osallistuu partnerina Forum Virium Helsingin koordinoimaan kansainväliseen hankkeeseen, joka on tarkoitus toteuttaa vuosien 2025–2029 aikana.

CoGround-hankkeella tuetaan rajat ylittävästi eurooppalaisten kaupunkien välistä verkoston kehittymistä, käytäntöjen vaihtamista sekä osaamisen ja menetelmien kehittämistä OmaDatan hyödyntämisen edistämiseksi. Useimmat kaupunkien tarjoamat palvelut linkittyvät tavalla tai toisella henkilötietojen käsittelyyn. OmaData eli MyData on henkilötietojen hallinnan ja käsittelyn periaate, jonka mukaan ihmisillä on oltava mahdollisuus hallita, hyödyntää ja luovuttaa eteenpäin heistä kerättäviä henkilötietoja. EU-tasolla on hyväksytty uusi datasäädös (Data Act), joka antaa yksilölle entistä vahvemman määräysvallan oman datansa jatkokäytöstä ja jakamisesta kolmansille osapuolille (esim. yrityksiltä julkiselle sektorille). Asetuksen tavoitteena on lisätä erityisesti datan jälkimarkkinoita ja edistää siten eurooppalaista datataloutta. MyData-periaatteiden mukainen toimintamalli puuttuu useista kaupunkien tai alueiden digitalisaatiota tai datan käyttöä ohjaavista instrumenteista tai käytännöt eivät ole johdonmukaisia eri alueiden välillä. CoGround-hankkeen tavoitteena on lisätä ymmärrystä ja keinoja siihen, miten henkilötietoa voi yksilön suostumukseen pohjautuen hyödyntää kehittämään yksilöllisempiä, kohdennetumpia ja/tai personoidumpia palveluita.

Helsingin tavoitteena hankkeessa on erityisesti jatkokehittää Helsingin OmaData-sääntökirjaa vastaamaan uutta EU-sääntelyä ja aiheen kehitystä sekä luoda kansainvälisten kumppaneiden kanssa OmaDatan liikkuvuudelle kansainvälinen, yhteinen sekä Helsingin tarpeita tukeva oikeudellinen, eettinen, tekninen sekä toiminnallinen viitekehys. Yhteinen toimintamalli tukisi kaupunkia paremmassa tiedonhallinnassa ja mahdollistaisi parempien palvelujen tarjoamisen kansalaisille, edistäisi kaupunkilaisten henkilötietojen oikeudenmukaista, eettistä ja turvallista tiedonhallintaa sekä kasvattaisi henkilöön liittyviä tietoja hyödyntävien yritysten liiketoimintamahdollisuuksia. Hanke tukee keskeisesti Helsinki-profiilin kehitystä ja aitoa hyödyntämistä kuntalaisten datan hallinnan edistämiseksi.

Forum Virium Helsinki toimii hankkeen pääpartnerina ja partnereina siihen osallistuvat Helsingin kaupungin lisäksi MyData Global -järjestö, Porto Digital, Bucharest-Ilfov Regional Council sekä Lyon Metropole. Lisäksi Porton kaupunki osallistuu hankkeeseen liitännäispartnerina. Hankkeen suunniteltu kokonaisbudjetti on noin 1,7 miljoonaa euroa, jolle haetaan tukea Interreg Europe-ohjelmasta 1,36 miljoonaa euroa. Helsingin osahankkeen kokonaisbudjetti on 288 400 euroa, josta tuen osuus on 230 720 euroa ja omarahoitusosuus on enintään 57 680 euroa. Hankkeen kustannuksiin varaudutaan keskitetyn hanketoiminnan määrärahassa talousarviokohdassa 1 50 04. Keskitetystä hankemäärärahasta varaudutaan maksamaan myös Forum Virium Helsinki Oy:n omarahoitusosuutta enintään 86 000 euroa. Hankkeen suunniteltu toteutusaika on 1.4.2025–31.3.2029.

Hanke tukee Helsingin kaupunkistrategian painopistettä Älykästä Helsinkiä johdetaan tiedolla ja digitalisaatiota hyödyntäen. Kaupunkistrategian mukaisesti projekti edistää kaupungin edellytyksiä kohdentaa palveluja sinne, missä niitä eniten tarvitaan kehittämällä edistyneeseen analytiikkaan liittyviä toimintatapoja ja osaamista sekä vauhdittaa uusien ennakoivien ja ongelmia ennaltaehkäisevien palveluiden kehittämistä.

Helsingin kaupungin hallintosäännön mukaan kansliapäällikkö tai määräämänsä viranhaltija päättää kaupungin puolesta Euroopan unionin rahoituksen hakemisesta. Kansliapäällikkö on päätöksellään 4.8.2021 164 § siirtänyt toimivallan strategiajohtajalle, joka tekee päätökset miljoonaan euroon asti.

Päätös tullut nähtäväksi 31.05.2024

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Sulje

Lisätietojen antaja

Jasmin Repo, erityisasiantuntija, puhelin: 09 310 39473

jasmin.repo@hel.fi

Anna Lehtovaara, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 36685

anna.lehtovaara@hel.fi

Päättäjä

Markus Kühn
strategiajohtaja
Reetta Sariola
strategiapäällikkö

Liitteet (pdf)

1. CoGround-hankkeen tiivistelmä
2. FVHn esitys CoGround-hankkeesta

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.