Avustuksen hakeminen, terveyden edistämisen määräraha 2025, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

HEL 2024-007671
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 119

Terveyden edistämisen määrärahan 2025 hakeminen nuorten hyvinvoinnin lisäämiseksi ja katuväkivallan ennaltaehkäisemiseksi

Lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja

Päätös

Lukio- ja ammatillisen koulutuksen sekä vapaan sivistystyön johtaja päätti hakea Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen terveyden edistämisen määrärahaa 2025 hankkeeseen, jossa kasvatuksen ja koulutuksen toimiala on yhteistyökumppanina ja osatoteuttajana. Hakemus liittyy THL:n määrärahan painopisteeseen 4b, jossa vahvistetaan alueellisia asiantuntijatiimejä nuorten hyvinvoinnin lisäämiseksi ja katuväkivallan ennaltaehkäisemiseksi.

Mikäli määräraha myönnetään, Nuorten katuväkivallan ehkäisy -hanke toteutetaan 3.2.2025 - 31.12.2027 välisenä aikana. Päähakijana tässä hankkeessa on kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialan nuorisopalvelut. Kasko on osatoteuttaja. Hankkeeseen palkataan projektipäällikkö ja 6 projektisuunnittelijaa, joista kaksi sijoittuu kasvatuksen ja koulutuksen toimialle. Hankkeen budjetti on 1 099 1016 euroa, josta THL:n määrärahan osuus on 669 016 euroa. Omarahoituksen osuus koko hankeajalle on 430 00 euroa. Omarahoitus jaetaan hankkeeseen osallistuvien tahojen kesken tasan, joita ovat kulttuuri- ja vapaa-ajan sekä kasvatuksen ja koulutuksen toimialat sekä SPR. Kaskon osuus omarahoituksesta koko hankeajalle on n. 140 000 euroa. Kaskossa hanketta koordinoi lukio- ja ammatillisen koulutuksen sekä vapaan sivistystyön palvelut.

Lisäksi lukio- ja ammatillisen koulutuksen sekä vapaan sivistystyön johtaja päätti valtuuttaa kasvatuksen ja koulutuksen toimialan projektipäällikkö Taina Torniaisen toimimaan ko. kehittämisavustuksen hakemisen sähköisessä hallintajärjestelmässä asiointiroolissa.

Päätöksen perustelut

Terveyden edistämisen määräraha on rahallinen tuki, jota myönnetään harkinnanvaraisesti vuosittain hyvinvointia ja terveyttä edistäviin hankkeisiin. Hanke voi olla 1–3 vuotta kestävä kokeilu-, kehittämis- tai tutkimushanke. Terveyden edistämisen määrärahaa voivat hakea muun muassa kunnat, hyvinvointialueet, oppilaitokset ja järjestöt.

Terveyden edistämisen määrärahan vuodelle 2025 yhtenä painopisteenä on vahvistaa alueellisia asiantuntijatiimejä nuorten hyvinvoinnin lisäämiseksi ja katuväkivallan ennaltaehkäisemiseksi.

Helsingissä on tunnistettu nuorisotyön, poliisin, lastensuojelun sekä koulujen ja oppilaitosten kanssa yhteistyössä tietyt alueet, joilla on havaittu tiivistyneitä kaveriporukoita sekä väkivaltaista käytöstä. Tietoa alueiden huolestuttavasta tilanteesta on saatu nuorisotyöyksiköiden kokemustietokyselystä, jalkautuvan nuorisotyön verkostoista. Nuorisopalveluissa tehdyn selvityksen kautta on tunnistettu nuorten hyvinvointiin ja väkivaltaisen käytöksen sekä rikoksien ennaltaehkäisyyn liittyviä haasteita, joiden ratkaisemiseksi on välttämätöntä vahvistaa alueellista työtä sekä rakentaa pysyviä monitoimijaisia yhteistyömalleja. Nuorisorikollisuuden kasvu näkyy poliisin tilastoissa ja nuorisorikollisuutta käsittelevässä teema-analyysissä, jossa todetaan nuoren asuinpaikalla ja vertaisryhmillä olevan havaittu yhteys rikoksiin. Tarve Nuorten katuväkivallan ehkäisy -hankkeen mukaiselle moniammatillisen yhteistyön rakentamiselle on ilmeinen.

Rahoitusjohtajan päätöksen 103 §, 10.12.2018 mukaan valtionavustusten sekä niihin verrattavien etuuksien hakemisen toimivalta on siirretty lukio- ja ammatillisen koulutuksen sekä vapaan sivistystyön johtajalle kasvatuksen ja koulutuksen toimialaan liittyvien valtionavustusten sekä niihin verrattavien etuuksien hakemisessa.

Päätös tullut nähtäväksi 27.08.2024

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Sulje

Lisätietojen antaja

Taina Torniainen, projektipäällikkö, puhelin: 09 310 29960

taina.torniainen@hel.fi

Päättäjä

Harri Korhonen
lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja