Avustuksen hakeminen, terveyden edistämisen määräraha 2025, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

HEL 2024-007671
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 105

Terveyden edistämisen määrärahan 2025 hakeminen ennaltaehkäisevän päihdetyön kehittämiseksi

Lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja

Päätös

Lukio- ja ammatillisen koulutuksen sekä vapaan sivistystyön johtaja päätti hakea Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen terveyden edistämisen määrärahaa 2025. Haettavan avustuksen määrä on 167 004 euroa ja omarahoituksen osuus on 29 472 euroa. Omarahoitus katetaan lukio- ja ammatillisen koulutuksen omista määrärahoista kohdentamalla kehittämistoimintaan osallistuvien opiskeluhuollon työntekijöiden palkkakuluja hankkeelle. Mikäli avustus myönnetään, hanke toteutetaan 1.3.2025 – 31.10.2027 välisenä aikana.

Lisäksi lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja päätti valtuuttaa kasvatuksen ja koulutuksen toimialan projektipäällikkö Taina Torniaisen toimimaan ko. kehittämisavustuksen hakemisen sähköisessä hallintajärjestelmässä asiointiroolissa.

Päätöksen perustelut

Terveyden edistämisen määräraha on rahallinen tuki, jota myönnetään harkinnanvaraisesti vuosittain hyvinvointia ja terveyttä edistäviin hankkeisiin. Hanke voi olla 1–3 vuotta kestävä kokeilu-, kehittämis- tai tutkimushanke. Terveyden edistämisen määrärahaa voivat hakea muun muassa kunnat, hyvinvointialueet, oppilaitokset ja järjestöt.

Terveyden edistämisen määrärahan vuodelle 2025 yhtenä painopisteenä on ehkäisevän päihdetyön sisältöjen, menetelmien ja/tai työn arvioinnin kehittäminen kuntien ja hyvinvointialueiden yhteistyössä työn laadun vahvistamiseksi sekä haavoittuvassa asemassa olevien ryhmien yhdenvertaisuuden edistämiseksi.

Helsingin toisen asteen oppilaitoksissa on tunnistettu lisääntynyt tarve ehkäisevän päihdetyön osaamiselle oppilaitosten arjessa, esim. sähkösavukkeiden käytön voimakas kasvu sekä huumeiden ja lääkkeiden helppo saatavuus haastavat oppilaitoksia. Helsinkiläiset nuoret kokeilevat huumeita myös muuta maata yleisemmin. Opiskeluhuollon ammattilaisten mukaan yhä useamman opiskelijan opintojen repaleisuuden taustalta löytyy päihteiden käyttöä.

Laajentuneen oppivelvollisuuden myötä on yhteisöllisen opiskeluhuoltotyön keinoin aiempaa suurempi mahdollisuus vaikuttaa alle 18- vuotiaiden opiskelijoiden hyvinvointiin. Tukemalla opiskelijoiden kiinnittymistä opiskeluyhteisöön voidaan samalla tukea opiskelijan päihteettömyyttä ja vahvistaa tulevaisuuden työkykyä ja kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Ehkäisevä päihdetyö on oppilaitoksen perustoimintaa, mutta sen kehittämiselle on suuri tarve. Helsingissä opiskeluhuollon toimijat ja oppilaitokset toteuttavat ehkäisevää päihdetyötä osana yhteisöllistä opiskeluhuoltotyötä, mutta toteutus vaihtelee. Tarvetta on yhteisille toimintatavoille, sisällöille ja periaatteille. Opiskelijoiden tietoisuutta tulee lisätä päihteistä ja riippuvuuksista, jotta opiskelijat osaavat hakea apua tilanteisiin ajoissa. Helsingin asema pääkaupunkina, johon päihdeilmiöt rantautuvat ensilinjassa, haastaa ehkäisevän päihdetyön toteuttamista ja ilmiöissä mukana pysymistä. Tämä lisää henkilöstön koulutustarpeita ja opiskelijoille oikean tiedon viestimistä moniammatillisesti painottaen tutkittua tietoa ja tuen tarjoamista. Tarvitsemme toisen asteen oppilaitoksiin yhteisen ehkäisevän päihdetyön toimintamallin, joka on aidosti arjen työkalu oppilaitoksessa ja osa sen toimintakulttuuria. Lisäksi tarvitsemme mallintamista puheeksi ottamiseen, opiskelijoiden tukemiseksi päihteettömyyteen sekä osallistamiseen ehkäisevän päihdetyön suunnitteluun ja toteutukseen.

Hankkeessa kehitetään ehkäisevän päihdetyön malli Helsingin kaupungin toisen asteen oppilaitoksille yhdessä lukio- ja ammatillisen koulutuksen opiskeluyhteisöjen kanssa. Malli sisältää ehkäisevän päihdetyön muistilistan henkilöstölle arjen työn tueksi sekä opiskelijoiden osallisuutta ja henkilöstön osaamisen vahvistavia toimintatapoja. Malli luodaan yhteiskehittämällä henkilöstön ja opiskelijoiden kanssa, jotta luodut toimintatavat vastaavat mahdollisimman hyvin arjen työn tarpeita.

Rahoitusjohtajan päätöksen 103 §, 10.12.2018 mukaan valtionavustusten sekä niihin verrattavien etuuksien hakemisen toimivalta on siirretty lukio- ja ammatillisen koulutuksen sekä vapaan sivistystyön johtajalle kasvatuksen ja koulutuksen toimialaan liittyvien valtionavustusten sekä niihin verrattavien etuuksien hakemisessa.

Päätös tullut nähtäväksi 27.06.2024

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Sulje

Lisätietojen antaja

Taina Torniainen, projektipäällikkö, puhelin: 09 310 29960

taina.torniainen@hel.fi

Päättäjä

Harri Korhonen
lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja