Kasvatus- ja koulutuslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle Otso Kivekkään talousarvioaloitteesta lastenhoitoavun turvaamiseksi

Asialla on uudempia käsittelyjä
Tämä on esitys

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle Otso Kivekkään talousarvioaloitteesta lastenhoitoavun turvaamiseksi

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

Lausuntoehdotus

Kasvatus- ja koulutuslautakunta antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon liitteenä olevaan Otso Kivekkään talousarvioaloitteeseen lastenhoitoavun turvaamiseksi:

Mannerheimin Lastensuojeluliitto on ilmoittanut joutuvansa lopettamaan suositun lastenhoitoapunsa vuoden 2024 lopussa. Päätöksen taustalla on hallituksen kansalaisjärjestöjen tukien alas ajaminen ja SOTE-alueiden rahoituksen kiristäminen. Helsingin kaupunki on tukenut lastenhoitopalvelua hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen rahoituksella, mutta MLL ei voi ylläpitää palvelua vain helsinkiläisille, kun muut alueet luopuvat palvelusta.

Palvelu on ollut tärkeä monelle perheelle, etenkin heille, joilla ei ole verkostoja Helsingissä ja joille kaupalliset palvelut ovat liian kalliita. Palvelua käytti vuonna 2023 690 helsinkiläistä perhettä ja 2024 vuoden toukokuun loppuun mennessä 335 perhettä. Vuonna 2023 helsinkiläisissä perheissä oli yhteensä 3019 hoitokertaa ja 13 397 hoitotuntia.

Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan perhekeskuksen sosiaalihuollon palveluihin kuuluu lapsiperheiden kotipalvelu. Se järjestää lapsiperheille oikea-aikaista ja suunnitelmallista kotipalvelua, joka tukee vanhemmuutta, varmistaa lapsen hyvinvoinnin turvaamisen ja auttaa perhettä voimavarojen vahvistamisessa. Lapsiperheiden kotipalveluun voi olla yhteydessä esimerkiksi silloin, kun tarvitsee tukea lasten hoidossa ja kasvatuksessa tai tarvitsee tilapäivästä lastenhoitoapua välttämättömien asiointikäyntien ajaksi. Lapsiperheiden kotipalvelu on ensisijaisesti maksullista. Tilapäiseen, lyhytaikaiseen tarpeeseen perhe voi valita myös palvelusetelin, jonka arvo riippuu perheen tuloista.

Sosiaali- ja terveyspalveluilla on olemassa jo vahva yhteistyö kolmannen sektorin kanssa, jolla lastenhoitoavun järjestämistä voitaisiin tukea. Mannerheimin lastensuojeluliito on ollut maineeltaan neutraali ja luotettava toimija, eikä ole näyttäytynyt viranomaistahona perheille. Kansalaisjärjestöjen kanssa tehtävää yhteistyötä lastenhoitoavun järjestämisessä kannattaa jatkaa.

Kustannusvaikutukset

Helsingin kaupunki on tukenut MLL:n lastenhoitopalvelua 40 000 eurolla hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen rahoituksella. MLL:n kustannukset lastenhoitoavun järjestämisessä ovat muodostuneet työntekijöiden palkka-, järjestelmä-, puhelin- ja toimistokuluista, matka-, toimitila- ja tiedotuskuluista sekä hoitajien rikosrekisteriotekuluista. Toiminnan kulut olivat vuonna 2023 Uudellamaalla yhteensä 146 000 euroa, joista järjestelmäkulujen osuus oli 26 000. MLL:n mukaan lastenhoitopalvelun järjestäminen jatkossa vain helsinkiläisille perheille olisi vuosikustannuksiltaan lähes saman suuruinen kuin aiemmin koko Uudellamaalla ja edellyttäisi käytännössä rahoituksen kokonaan Helsingin kaupungilta.

Yhteenveto

Kasvatus- ja koulutuslautakunta pitää lastenhoitoapua tärkeänä, mutta kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla ei ole lainsäädännöllistä velvoitetta tarjota lastenhoitoapua, eikä avustuksia, joilla tukea tämän kaltaista palvelua.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan talousarvioehdotuksessa 2025 ei ole varauduttu aloitteen mukaisiin lisämäärärahatarpeisiin.

Esittelijän perustelut

Kaupunginhallitus on pyytänyt kasvatus- ja koulutuslautakunnalta lausuntoa 10.9.2024 mennessä valtuutettu Otso Kivekkään ja 10 muun allekirjoittaneen 29.5.2024 jätettyyn talousarvioaloitteeseen lastenhoitoavun turvaamiseksi. Aloitteessa esitetään, että Helsinki selvittää keinoja turvata edullinen ja nopea lastenhoitoavun saatavuus etenkin pienituloisille perheille. Aloitteessa esitetään, että Helsingin kaupungin tulee varata talousarvioon riittävä määräraha lastenhoitoavun turvaamiseksi, mahdollisesti järjestöavustuksena.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja
Satu Järvenkallas

Lisätietojen antaja

Kirsi Kukkonen, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 09 310 81030

kirsi.kukkonen2@hel.fi