Hankerahoitus, ChemClimCircle 2, EU:n Interreg Baltic Sea Region-ohjelma, kaupunkiympäristön toimiala

HEL 2024-008054
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 39

Osallistuminen EU:n Interreg Baltic Sea Region -ohjelman rahoitushakuun hankkeella ”ChemClimCircle2”

Strategiajohtaja

Päätös

Vs. strategiajohtaja päätti hyväksyä Helsingin kaupungin osallistumisen partnerina Euroopan unionin Interreg Baltic Sea Region -ohjelman rahoitushakuun hankkeella “ChemClimCircle2”.

Samalla vs. strategiajohtaja päätti valtuuttaa Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan ympäristöpalvelut toimimaan kaupungin edustajana kyseisessä hankkeessa ja allekirjoittamaan hankkeen toteuttamiseksi tarvittavat asiakirjat todeten, että Helsingin osahankkeen kustannuksiin enintään 278 531 euroa varaudutaan keskitetyn hanketoiminnan määrärahassa talousarviokohdassa 1 50 04. Määrärahalle saadaan EU:n tukea arviolta 222 825 euroa, jolloin keskitetystä hanketoiminnasta katettavaksi omarahoitusosuudeksi jää enintään 55 706 euroa.

Päätöksen perustelut

Kansainvälisen ChemClimCircle2 -hankkeen tavoitteena on kestävien hankintojen edistäminen ja erityisesti kemikaalien, ilmaston ja kiertotalousnäkökulman sisällyttäminen samanaikaisesti kuntien hankintoihin nykyistä kattavammin. Hankkeessa kehitetään lisäksi hankintojen ympäristövaikutusten arviointia, toteutetaan koulutusta ja viestintää sekä kehitetään kestävien hankintojen seurantaa ja raportointia. Helsinki osallistuu hankkeeseen partnerina. Hanke on tarkoitus toteuttaa vuosien 2025–2028 aikana.

Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimiala on esittänyt Helsingin kaupungin osallistumista EU:n Interreg Baltic Sea Region -ohjelman rahoitushakuun hankkeessa “ChemClimCircle2 (CCC2)”. Interreg Baltic Sea Region -ohjelma tarjoaa rahoitusta rajat ylittävälle yhteistyölle, joka luo innovatiivisempaa, vesiviisasta ja hiilineutraalia Itämeren aluetta.

Helsingin kaupungin hankintojen kestävyyttä on aiempina vuosina kehitetty etenkin ilmastonmuutoksen hillintään keskittyen. Kierto- ja jakamistalouden toimenpideohjelman myötä myös kiertotalousnäkökulma on noussut viime vuosina yhä tärkeämmäksi tekijäksi hankinnoissa. Toistaiseksi haitallisten aineiden vähentäminen on keskittynyt varhaiskasvatuksen hankintoihin ja rakentamiseen, mutta näkökulmaa on tärkeää laajentaa myös muihin kaupungin hankintakategorioihin. Haitallisten aineiden vähentäminen hankintojen avulla on keskeistä myös Helsingin kiertotaloustavoitteiden saavuttamiseksi. Kiertotalouden edistäminen ja haitallisten aineiden vähentäminen vaikuttavat puolestaan suotuisasti luonnon monimuotoisuuden elpymiseen. Hankintoihin kohdistuu siis useita tavoitteita, jotka voivat paikoin olla keskenään ristiriitaisia.

ChemClimCircle2-hankkeessa tarkastellaan hankintoja samanaikaisesti haitalliset aineet, ilmastovaikutukset ja kiertotalous huomioiden. Hankkeessa valmistellaan kestävien hankintojen toimintamallia sekä mallia hankintojen seurantaan ja kestävyyden arviointiin, kehitetään yksittäisen hankinnan vaikutusten arviointia sekä valmistellaan koulutusmateriaaleja. Kehitettyä toimintamallia testataan hankkeeseen osallistuvissa kunnissa ja jokainen kunta toteuttaa minimissään kolme hankintapilottia ympäristövaikutuksiltaan merkittävissä hankintakategorioissa.

Hankkeen pääpartnerina toimii Liettuan kansallinen hankintayksikkö (Viešųjų pirkimų tarnyba, Public Procurement Office of Lithuania). Helsingin kaupungin lisäksi partnereina on yli 20 toimijaa Suomesta, Ruotsista, Virosta, Latviasta, Liettuasta, Tanskasta, Saksasta ja Puolasta. Kaupunkiympäristön toimialan ympäristöpalvelut vastaa hankkeen toteutuksesta Helsingin osalta ja yhteistyötä tehdään muun muassa kaupungin hankintayksikköjen (kaupunginkanslia, kymp, sotepe, kasko ja kuva) sekä keskeisten liikelaitosten (Stara ja Palvelukeskus Helsinki) kanssa. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat noin 4 287 093 euroa, josta EU-tuen osuus on 3 429 674 euroa. Helsingin kaupungin osahankkeen kustannusarvio on 278 531 euroa, josta EU-tuen osuus on 222 825 euroa. Helsingin omarahoitusosuudeksi jää 55 706 euroa. Myönteisen EU-rahoituspäätöksen jälkeen hankkeelle haetaan Uudenmaan liitolta valtion vastinrahoitusta, joka kattaisi enintään 70 prosenttia omarahoitusosuudesta, jolloin lopulliseksi omarahoitusosuudeksi jäisi 16 712 euroa. Hanke on tarkoitus toteuttaa ajalla 1.3.2025 – 28.2.2028.

Hanke toteuttaa Helsingin kaupunkistrategiaa 2021–2025 monipuolisesti ilmasto- ja kiertotaloustavoitteiden, Itämeren suojelun ja SDG-tavoitteiden edistämisen osalta. Hanke toteuttaa myös Helsingin kaupungin hankintastrategiaa, jonka mukaan hankintamme ovat vaikuttavia, vastuullisia ja ilmastoviisaita. Hanke tukee pormestarin 4.11.2020 allekirjoittamassa Haitallisten aineiden vähentäminen varhaiskasvatuksen hankinnoissa –Green Deal -sopimuksessa tehtävää työtä. Hankkeella on myös selkeä kytkös Helsingin ja Turun yhteiseen Itämeriohjelmaan. Lisäksi hanke toteuttaa Helsingin ympäristönsuojelun tavoitteita 2040 edistämällä kestäviä hankintoja ja kulutusperäisten päästöjen vähentämistavoitteen asettamista.

Kansliapäällikön tekemän delegointipäätöksen (4.8.2021 § 164) mukaan strategiajohtaja päättää kaupungin puolesta Euroopan unionin rahoituksen hakemisesta miljoonaan euroon asti.

Päätös tullut nähtäväksi 12.06.2024

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Sulje

Lisätietojen antaja

Satu Turula, ympäristöasiantuntija, puhelin: 09 310 21710

satu.turula@hel.fi

Anna Lehtovaara, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 36685

anna.lehtovaara@hel.fi

Päättäjä

Heikki Pursiainen
vs.strategiajohtaja
Minna Liimatainen
turvallisuus- ja valmiustiimin päällikkö