Määrärahan myöntäminen, kaupunginhallituksen käyttövarat, turvallisuustutkimuksen kilpailutuksen toteuttaminen 2024

HEL 2024-008091
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 81

TURVALLISUUSTUTKIMUS 2024

Kansliapäällikkö

Päätös

Kansliapäällikkö päätti myöntää kaupunginkanslian strategiaosaston turvallisuus- ja valmiustiimin käytettäväksi enintään 70 000 euroa vuoden 2024 Helsingin turvallisuustutkimuksen toteuttamiseen.

Kustannukset maksetaan talousarvion kohdalta 1 30 01 Kaupunginhallituksen käyttövarat (tulosyksikkö 1000021, projekti 1040201039).

Päätöksen perustelut

Helsingin turvallisuustutkimus on toteutettu vuodesta 2003 lähtien kolmen vuoden välein. Ensimmäisellä kerralla tutkimuksen toteutti Poliisiammattikorkeakoulun tutkimusyksikkö. Toisesta kerrasta lähtien tutkimus on toteutettu Helsingin kaupungin ja Helsingin poliisilaitoksen yhteistyönä. Tutkimuksesta valmistelusta ja tulosten raportoinnista vastaavat käytännössä kaupunginkanslian strategiaosaston kaupunkitietopalvelut ja turvallisuus- ja valmiustiimi.

Turvallisuustutkimus toteutetaan syksyllä 2024. Tulokset raportoidaan nettiartikkelien ja tutkimusraportin muodossa. Turvallisuustutkimuksen keskeinen tehtävä on tuottaa tietoa koetusta turvallisuudesta Helsingissä ja helsinkiläisten rikoksen uhriksi joutumisesta. Kyselytutkimuksella saadaan esiin tilastojen tavoittamattomiin jäävää tietoa siitä, miten turvalliseksi Helsinki ja asuinalueet koetaan eri väestöryhmissä. Lisäksi kyselyllä kerätään tietoa muun muassa tapaturmista, onnettomuuksista ja kriisitilanteisiin varautumisesta sekä tyytyväisyydestä poliisin ja pelastuslaitoksen toimintaan.

Vuoden 2024 tutkimuksen perusjoukon muodostavat 15–79 –vuotiaat helsinkiläiset. Kysely toteutetaan satunnaisotantaan perustuvana postikyselynä ja siihen on mahdollista vastata suomen ja ruotsin lisäksi englanniksi, viroksi, venäjäksi, somaliksi ja arabiaksi. Myös nettivastaaminen on mahdollista. Suomen ja ruotsinkielisten vastausprosentti on ollut tutkimuskerrasta toiseen korkea, yli 55 prosenttia. Sen sijaan muuta kuin suomea tai ruotsia äidinkielenään puhuvien helsinkiläisten (nk. vieraskieliset) vastausaktiivisuus jäi vuoden 2021 kyselyssä 40 prosenttiin. Vuonna 2024 kokonaisotos tulee olemaan 12000 henkilöä aiemman 7000 henkilön sijaan, jotta tutkimuksesta saadaan aluetasoista tietoa.

Vuonna 2021 tehdyn turvallisuustutkimuksen kustannukset olivat yhteensä noin 40 000 euroa. Kustannukset aiheutuvat etenkin palveluntuottajan toteuttamasta tiedonkeruusta ja postimaksuista sekä vähäisemmässä määrin kyselylomakkeen käännöskuluista. Vuonna 2024 toteutettavan tutkimuksen kokonaiskustannusten on arvioitu olevan noin 70 000 euroa otoskoon kasvu, kieliversioiden lisääminen ja kustannusten yleinen nousu huomioiden.

Päätös tullut nähtäväksi 08.06.2024

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupunginhallitus.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Sanna Lokkila, Erityisasiantuntija, Turvallisuus- ja valmiustiimi, puhelin: +358403516618

sanna.lokkila@hel.fi

Jukka Hirvonen, Tutkija, Kaupunkitietopalvelut, puhelin: +358403344782

jukka.s.hirvonen@hel.fi

Päättäjä

Jukka-Pekka Ujula
kansliapäällikkö
Heikki Pursiainen
vs. strategiajohtaja