Puistosuunnitelma, Katri Valan puiston toiminnalliset uudistukset, Sörnäinen, nro VIO 6442/1

HEL 2024-008225
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 65

Puistosuunnitelma Katri Valan puiston toiminnalliset uudistukset, Sörnäinen

Maankäyttöjohtaja

Päätös

Maankäyttöjohtaja päätti hyväksyä liitteenä 2 olevan Katri Valan puiston toiminnallisten uudistusten puistosuunnitelman, suunnitelmapiirustus nro VIO 6442/1.

Päätöksen perustelut

Lähtökohdat ja tavoitteet

Katri Valan puisto sijaitsee Sörnäisten (10.) kaupunginosassa. Puistosuunnitelma perustuu voimassa olevaan asemakaavaan nro 8559 (tullut voimaan 2.8.1985), jossa alue on puistoa (VP). Puistoalue ja sen sisällä uudistettavat toiminnalliset alueet on esitetty suunnitelmapiirustuksessa VIO 6442/1 (Liite 2). Puiston pinta-ala on 2,6 hehtaaria, josta uudistettavien toiminnallisten alueiden pinta-ala 4200 m² (leikkipaikka 1900 m² ja liikunta-alue 2300 m²).

Katri Valan puisto on 1920-luvulla suunniteltu ja 1930-luvulla perustettu laaja puisto. Se on määritelty arvoympäristöksi (arvoluokka II) vuonna 2012. Alue kuuluu maakunnallisesti arvokkaaseen kulttuuriympäristöön ’Helsingin empire-keskusta ja kivikaupunki’.

Suunnitelma-alueelta poistetaan nykyiset väljät ja vähällä käytöllä olleet leikkipaikka ja kuntoilupiste. Poistuvan leikkipaikan paikalle suunnitellaan uusi monipuolinen liikunta-alue. Leikkipaikkatoiminto siirtyy puiston ylätasanteelle, nykyisen hiekkakentän reuna-alueelle ja vanhan shakkipaikan paikalle. Tavoitteena on aktivoida puiston ylätasannetta. Uusi paikka noudattelee leikkipaikan historiallista sijaintia.

Puistosuunnitelmalla mahdollistetaan asemakaavan nro 8559 mukaisen puiston kunnostaminen. Puistosuunnitelma mahdollistaa asemakaavan toteutumisen kaavan tavoitteiden mukaisesti.

Suunnitelma

Suunnitelma käsittää kaksi toiminnallista uudistusta: leikkipaikan ja liikunta-alueen. Lisäksi kaikki puiston penkit ja roska-astiat uusitaan yhtenäisiksi. Valaistuksen tekniikka uusitaan led-tekniikkaan, mutta pylväät ja niiden sijoittelu jäävät ennalleen.

Leikkipaikka siirretään puiston ylätasanteelle. Leikkipaikan kohokohdaksi sijoitetaan korkea spiraalikiipeilyverkko. Verkko sijoitetaan muurein rajattuun ruutuun, jossa puiston alkuaikoina on toiminut pieni leikkipaikka. Ruudussa viime aikoina sijainnut shakkitoiminto poistuu. Uuden kiipeilyverkon ympärille sijoitetaan kaarevia penkkejä, jotka sijoitetaan riittävän etäälle muurista, niin, että niiden molemmin puolin mahtuu hyvin kulkemaan.

Leikkipaikan muut välineet sijoittuvat nykyisen hiekkakentän päätyyn. Myös hiekkakentän reunoilla on historiallisesti sijainnut leikkivälineitä kuten keinuja. Uudelle leikkialueelle sijoitetaan korkeita keinuja, maatrampoliineja, kiipeilyreitti, pesäkeinu ja temppuilutangot. Koko kaksiosainen leikkipaikka on suunnattu isommille lapsille (5+). Leikkipaikkaa ei aidata.

Leikkivälineiden värimaailma on hillitty: metalliosien sävy on tummanvihreä ja verkoissa käytetään hiekansävyistä köyttä. Leikkipaikan pintamateriaaliksi asennetaan harmaa hiekkatekonurmi, joka kaukomaisemassa muistuttaa hiekkakentällä käytettyä kivituhkaa. Pintamateriaalit rajataan historialliseen ympäristöön sopivilla nupukivillä. Kivinä käytetään puistosta ylijääviä kierrätyskiviä.

Puiston eteläosassa alatasolla sijaitsevan kallioalueen yhteydestä poistetaan jäljellä olevat leikkivälineet, kuntoiluvälineet ja turva-alusta. Välineitä on poistettu vuosien varrella ja alueet eivät palvele enää niiden käyttötarkoitusta. Alue muutetaan uudeksi monipuoliseksi liikunta-alueeksi. Sinne sijoitetaan pingispöytä, kuntoiluvälineitä eri lihasryhmille, monitoimiteline kehonpainotreeniin sekä pehmeä tatami-alue joogaan, venyttelyyn ja vapaaseen harjoitteluun.

Pingiksen ja kehonpainoharjoittelun alustaksi asennetaan harmaa hiekkatekonurmi. Muut kuntoiluvälineet sijoitetaan kivituhkalle. Tatami-alueen pintamateriaaliksi esitetään valettavaa korkkiturva-alustaa, joka on luonnonmukainen vaihtoehto perinteiselle kumiturva-alustalle. Välineiden pääasiallinen väritys on tummanharmaa.

Uuden leikkipaikan ympäristössä sijaitsevista puista on laadittu kuntotutkimus, jonka perusteella puille tehdään hoitotoimenpiteitä. Yksi leikkipaikan vierellä sijaitseva puu poistetaan arboristin suosituksen mukaisesti. Sekä leikki- että liikunta-alueelle lisätään yksi puu. Kuntoilupaikan yhteyteen tehdään uusi kukkiva istutusalue, johon suunnitellaan monimuotoisia perennoja sekä suosittuja magnolioita.

Vuorovaikutus

Puiston toiminnallisia uudistuksia esiteltiin asukkaille sekä Stadiluotsin kokoamalle Kurvi-työryhmälle 8.5.2024 puistokävelyllä. Kutsu kävelylle lähetettiin 24.4.2024 suunnitelma-alueeseen rajautuville talonyhtiölle.

Asukaskävelyllä esiteltiin hankkeen taustoja ja laajuutta painottaen, että kyseessä on toiminnallisten alueiden uudistus, ei koko puiston peruskorjaus. Tämän jälkeen esiteltiin suunnitelmaluonnoksia ja ehdotettuja välineitä. Asukaskävelyllä puiston kunnostussuunnitelmia pidettiin yleisesti hyvinä. Leikkipaikan tuominen puiston laelle nähtiin vetovoimatekijänä ja rauhoittavan yleisesti puistoa. Liikunta-alueen katsottiin sopivan sille ehdotettuun paikkaan. Saadut palautteet on huomioitu suunnittelussa.

Asukaskävelyllä saadut palautteet on kirjattu vuorovaikutusmuistioon. Vuorovaikutus-muistio on liitteenä (Liite 3).

Kustannukset ja aikataulu

Puiston toiminnallisten osa-alueiden rakentamisen kustannukset ovat noin 370 000 euroa eli noin 88 euroa/m² (alv 0%). Penkkien, roska-astioiden ja valaistuksen uusiminen koko puiston alueelta on noin 120 000 euroa (alv 0%). Yhteensä puistosuunnitelman kustannukset ovat noin 490 000 euroa (alv 0%).

Suunnittelualue kuuluu hoitoluokkaan A2/R3 Käyttöviheralue. Ensimmäinen tunnus on ABC-hoitoluokan tunnus ja jälkimmäinen RAMS-luokituksen mukainen kunnossapitoluokka.

Suunnittelualueen arvonlisäverottomat vuosittaiset ylläpitokustannukset ovat 7 400 euroa, 2,0 euroa/m² (alv 0%).

Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 04 01 01 Uudet puistot ja puistojen peruskorjaus.

Puiston rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristölautakunnan talousarvioehdotuksessa vuodesta 2024 alkaen.

Toimivalta

Helsingin kaupungin hallintosäännön 16 luvun 5 §:n 1 momentin 1 kohdan mukaan maankäyttöjohtaja päättää taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisten katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelmien hyväksymisestä. Puistosuunnitelma mahdollistaa puiston peruskorjauksen. Suunnitelmaa voidaan pitää periaatteellisesti ja taloudellisesti vähäisenä.

Sovelletut säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslaki 90 1-3 §

Maankäyttö- ja rakennusasetus 30 §

Päätös tullut nähtäväksi 12.06.2024

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Hallinto-oikeuden aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.00-16.15.

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Markkinaoikeuden ensimmäisenä asteena käsittelemässä asiassa maksu peritään riippumatta asian lopputuloksesta.

Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Sulje

Lisätietojen antaja

Nina Mouhu, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 39838

nina.mouhu@hel.fi

Päättäjä

Rikhard Manninen
maankäyttöjohtaja