Tutkimuslupa, Uuden työntekijän perehdyttäjänä toimivan sairaanhoitajan perehdyttämisosaaminen- 360 asteen arviointi
Tutkimuslupa tutkimukseen ”Uuden työntekijän perehdyttäjänä toimivan sairaanhoitajan perehdyttämisosaaminen- 360 asteen arviointi”
Päätös
Johtajalääkäri myönsi tutkimusluvan ********** tutkimukselle ”Uuden työntekijän perehdyttäjänä toimivan sairaanhoitajan perehdyttämisosaaminen- 360 asteen arviointi” (väitös). Yhteyshenkilö on johtava ylihoitaja ********** Tutkimuslupa on voimassa 31.10.2025 saakka.
Tutkimuslupaan sovelletaan seuraavia ehtoja:
Aineistoa käsittelevät ainoastaan tutkimuksen kannalta välttämättömät henkilöt tutkimustarkoituksessa. Jos henkilörekistereihin sisältyviä tai salassa pidettäviä tietoja käsittelevät muut tutkijat kuin hakemuksen allekirjoittaneet ********** on heidän toimitettava salassapitositoumuksensa kaupungin kirjaamoon tämän päätöksen asiakirjoihin liitettäväksi (saatteena mainittava diaarinumero HEL 2024- 008439).
Tutkimusprosessissa noudatetaan yleisiä tutkimuseettisiä periaatteita. Tutkimusraportista ei saa olla tunnistettavissa tutkimukseen osallistuneita henkilöitä.
Tutkimuksesta ei tule koitua kustannuksia sosiaali-, terveys- ja pelastustoimelle.
Tutkija sitoutuu noudattamaan EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen, tietosuojalain 1050/2018 sekä muun voimassa olevan lainsäädännön tutkijalle asettamia vaatimuksia.
Tutkija saapuu pyydettäessä maksutta esittelemään tutkimuksen tuloksia Helsingin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimeen.
Sähköinen tutkimusraportti tai sen osoite toimitetaan sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan käyttöön osoitteella: sotepe.tutkimusluvat@hel.fi. Valmiit tutkimukset ovat henkilökunnan käytettävissä sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen intrasivuilla.
Päätöksen perustelut
Tutkimuksen tarkoituksena on arvioida ja selittää uuden työntekijän perehdyttäjänä toimivan sairaanhoitajan perehdyttämisosaamista ja verrata eri toimijoiden (perehdyttäjä, uusi työntekijä, perehdyttäjän kollega, perehdyttäjän esihenkilö) arvioita toisiinsa. Tutkimuksen tavoitteena on edistää potilaan turvallista hoitoa. Uuden työntekijän perehdyttäjän perehdyttämisosaaminen on tärkeää, sillä onnistunut perehdytys edistää sitoutumista ammattiin ja työpaikkaan, vahvistaa organisaation pito- ja vetovoimaa sekä vähentää rekrytoinnista aiheutuvia kustannuksia. Tutkimus on väitöskirjatutkimuksen kolmas vaihe ja aineistoa kerätään yhteensä seitsemästä terveysalaorganisaatiosta Suomessa. Helsingissä tutkimus kohdentuu Helsingin sairaalaan. Tutkimuskysymykset ovat:
1) Miten yhteneväiset perehdyttäjän perehdyttämisosaamisen (perehdyttäjä, uusi työntekijä, perehdyttäjän kollega ja perehdyttäjän esihenkilö) arvioinnit ovat?
2) Mitkä tekijät vaikuttavat perehdyttäjän perehdyttämisosaamisen arviointiin?
Aineisto koostuu 25 neljän hengen ryhmästä eli sairaanhoitajina toimivista uusista työntekijöistä (N=25), perehdyttäjinä toimivista sairaanhoitajista (N=25), perehdyttäjänä toimivan sairaanhoitajan kollegasta (N=25) sekä perehdyttäjän esihenkilöstä (N=25). Yhteyshenkilöt kartoittavat yksiköistä potentiaaliset tutkimukseen osallistujat ja lähettävät heille sähköisen kyselyn. Kyselyn mittarissa on seitsemän summamuuttujaa, 53 väittämää ja taustakysymykset ja siihen vastaaminen kestää noin 25 minuuttia. Osallistujilta kerätään tunnistetietoja. Perehdyttämisosaaminen arvioidaan neliportaisella Likert-asteikolla. Aineisto pseudonymisoidaan sekä analysoidaan määrällisen tutkimuksen menetelmin.
Osallistujia informoidaan tutkimuksesta, heidän oikeuksistaan sekä henkilötietojen käsittelystä. Osallistuminen on vapaaehtoista ja osallistujat antavat suostumuksensa. Tutkimusaineistoa käsitellään ja säilytetään tietoturvallisesti liitteenä olevan tietosuojaselosteen mukaisesti. Aineisto arkistoidaan ilman tunnistetietoja HUSin arkistoihin 10 vuodeksi. Tulokset kirjataan siten, ettei osallistujia voida tunnistaa. Tutkija sitoutuu noudattamaan hyvää tieteellistä käytäntöä ja eettisiä ohjeita. Tulokset raportoidaan tieteellisenä artikkelina kansainvälisessä vertaisarviointia käyttävässä hoitotieteellisessä julkaisussa sekä kansallisissa että kansainvälisissä terveysalan konferensseissa. Tutkimustuloksia tullaan julkaisemaan myös ammatillisten artikkeleiden muodossa.
Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan toimialajohtajan päätöksen 30.11.2023 § 249 mukaan tutkimusluvan myöntämisestä tai hylkäämisestä päättää johtajalääkäri palveluansa koskevissa tutkimusluvissa.
Päätös tullut nähtäväksi 18.07.2024
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Lisätietojen antaja
Sini-Emilia Asikainen, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 43444