Hankinta, Helsingin kaupunkikehityksen ja raitioteiden ohjelma, kaupunkiympäristön toimiala

HEL 2024-008609
Asialla on uudempia käsittelyjä
Tämä on esitys

Helsingin kaupunkikehityksen ja raitioteiden ohjelman allianssien palveluntuottajien hankinta, kaupunkiympäristön toimiala (a-asia)

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto

Päätösehdotus

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto päättää osaltaan valita Helsingin kaupunkikehityksen ja raitioteiden ohjelman allianssin palveluntuottajiksi:

  • ryhmittymän Wiehe (Destia Oy, Destia Rail Oy, Proxion Plan Oy, WSP Finland Oy) ja
  • ryhmittymän Mainio (YIT Infra Oy, Sitowise Oy, Sweco Finland Oy, NRC Group Finland Oy).

Lisäksi jaosto oikeuttaa kaupunkiympäristön toimialan infrapäällikön allekirjoittamaan hankintaa koskevat allianssisopimukset sekä kehitys- ja toteutusvaiheita koskevat tilaukset. Tilaukset tehdään tehtyjen hankepäätösten, talousarvion ja hankintavaltuuksien puitteissa.

Hankintapäätöksen täytäntöönpano edellyttää, että Pääkaupunkiseudun kaupunkiliikenne Oy:n hallitus tekee vastaavan sisältöisen päätöksen.

Hankintaa koskeva allianssisopimus ei synny tämän päätöksen tiedoksiannolla, vaan vasta kun osapuolet ovat allekirjoittaneet allianssisopimukset. Allianssisopimukset voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun tarjoajat ovat saaneet tai heidän katsotaan saaneen päätöksen ja valitusosoituksen tiedoksi.

Esittelijän perustelut

Hankinnan kohde

Hankinnan kohteena on Kaupunkiliikenne Oy:n ja kaupunkiympäristön toimialan yhteisprojekteina toteutettavien kaupunkikehitys- ja raitiotieprojektien allianssitoteutus. Ohjelmaan sisältyvät projektit ovat Länsiratikat (aiemmin Länsi-Helsingin raitiotiet), Länsisataman pikaraitiotie ja Viikin-Malmin pikaraitiotie sekä niihin liittyviä investointeja. Ohjelman ensimmäisessä osassa suunnitellaan ja toteutetaan Länsiratikat sekä laaditaan Länsisataman pikaraitiotien ja Viikin-Malmin pikaraitiotien hankesuunnitelmat. Ohjelman toisessa osassa suunnitellaan ja toteutetaan viimeksi mainitut projektit, mikäli kaupunki tekee päätöksen niiden toteutuksesta.

Hankinnan arvoitu enimmäisarvo kaikkien tilaajien osalta on 1 200 milj. euroa (alv 0 %), josta raitiotieinvestointien osuus on noin 600 milj. euroa (alv 0 %), katuinvestointien osuus noin 400 milj. euroa (alv 0 %), metroinvestointien osuus noin 50 milj. euroa (alv 0 %) ja vesihuollon osuus noin 150 milj. euroa (alv 0 %).

Hankinnassa tilaajina toimivat Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenne Oy ja kaupunkiympäristön toimiala. Tilaajina voivat toimia myös Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä, Helen Sähköverkko Oy ja Helen Oy. Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenne Oy toimii ensisijaisena hankkeeseen ryhtyvänä osapuolena.

Hankintamenettely

Hankinta on toteutettu vesi- ja energiahuollon, liikenteen ja postipalvelujen alalla toimivien yksiköiden hankinnoista annetun lain 1398/2016 mukaisella kilpailullisella neuvottelumenettelyllä. Kyseessä on EU-kynnysarvon ylittävä rakennusurakka.

Ohjelman toteuttajiksi valitaan kaksi kokonaistaloudellisesti edullisinta tarjousta antanutta tarjoajaa, jotka muodostavat ohjelman ensimmäisestä osasta tilaajaosapuolten kanssa kaksi allianssia. Ohjelman toinen osa voidaan toteuttaa ensimmäisen tavoin kahtena allianssina tai siten, että osapuolet muodostavat toisesta osasta yhden yhteisen allianssin.

Hankintailmoitus toimitettiin julkaistavaksi 5.6.2024 sähköisessä HILMA-ilmoituskanavassa www.hankintailmoitukset.fi. Hankintailmoituksessa ilmoitettiin tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaalin ko. tarjouspyyntöä koskeva Internet-osoite, josta tarjouspyyntöasiakirjat olivat sähköisesti saatavissa.

Määräaika osallistumishakemuksen jättämiselle oli 7.8.2024 klo 13:00. Osallistumispyynnössä edellytettiin, että ehdokas täyttää ESPD-lomakkeessa vaaditut tarjoavaa yritystä koskevat tiedot. Määräaikaan mennessä osallistumishakemuksen jätti neljä ehdokasta, jotka kaikki täyttivät osallistumispyynnön mukaiset kelpoisuusehdot ja kutsuttiin tarjousvaiheeseen 1.

Tarjousvaiheen 1 tarjouksen jättämisen määräaika oli 28.8.2024 klo 13:00. Määräaikaan mennessä saatiin neljä tarjousta. Tarjousvaiheen 1 tarjousten arviointikohtina oli avainhenkilötiimin osaaminen ja ohjelmasisältöön liittyvä tuotos. Tarjousvaiheeseen 2 valittiin kolme eniten vertailupisteitä saanutta tarjoajaa ja kilpailusta suljettiin ulos vähiten pisteitä saanut ryhmittymä HeRO (Kreate Oy, GRK Suomi Oy, AFRY Finland Oy, Ramboll Finland Oy).

Tarkennettu tarjouspyyntö toimitettiin tarjoajille 4.10.2024. Tarjousvaiheen 2 tarjousten jättämisen määräaika oli 18.10.2024 klo 13:00.

Saadut tarjoukset

Määräaikaan mennessä tarjouksen jätti kolme tarjoajaa:

  • ryhmittymä Wiehe (Destia Oy, Destia Rail Oy, Proxion Plan Oy, WSP Finland Oy),
  • ryhmittymä Mainio (YIT Infra Oy, Sitowise Oy, Sweco Finland Oy, NRC Group Finland Oy) ja
  • ryhmittymä Nivel (Skanska Infra Oy, Skanska Talonrakennus Oy, Finnmap Infra Oy, A-Insinöörit Suunnittelu Oy).

Kaikki tarjoukset täyttivät tarjouksen sisällölle asetetut vähimmäisvaatimukset ja olivat tarkennetun tarjouspyynnön mukaisia.

Tarjousten vertailu ja palveluntuottajien valinta

Tarjousten vertailuperusteet on määritelty tarjouspyynnössä. Tarjousten arviointikohtina on avainhenkilötiimin osaaminen, IPT-hankkeen johtamis- ja yhteistyökyvykkyys, johdon tuki ohjelman läpivientiin ja palkkiotarjous. Tarjousten vertailu perusteluineen on esitetty tarkemmin valinta- ja perustelumuistioissa (liitteet 1 ja 2).

Kokonaistaloudellisesti edullisimmat tarjoukset tekivät järjestyksessä ryhmittymä Wiehe ja ryhmittymä Mainio, jotka valitaan ohjelman palveluntuottajiksi.

Ohjelman sisältö ja osittelu

Ohjelman osa 1 sisältää Länsiratikat-projektin sekä Länsisataman pikaraitiotien ja Viikin-Malmin pikaraitioteiden hankesuunnitelmien laatimisen jakautuen kahdelle ryhmittymälle kahteen osaan. Tilaajat päättävät jaon kehitysvaiheen aikana.

Tilaajien optioina ovat ohjelman osaan 2 sisältyvät Viikin-Malmin pikaraitiotien ja Länsisataman pikaraitiotien projektit sekä niihin liittyvät investoinnit. Palveluntuottajien tehtävien jakautuminen tarkentuu ohjelman osan 2 osalta tilaajien tekemän jatkuvan arvioinnin pohjalta.

Länsiratikat toteutetaan laadittujen yleis- ja hankesuunnitelmien sekä niistä tehtyjen päätösten mukaisesti. Viikin-Malmin pikaraitiotien ja Länsisataman pikaraitiotien yleissuunnitelmat valmistuvat syksyn 2024 aikana ja mikäli Helsingin kaupunginvaltuusto päättää projektien edistämisestä, niistä laaditaan hankesuunnitelmat ohjelman toimeksiantona. Toteutusvaiheisiin siirtyminen edellyttää kaupunginvaltuuston päätöstä projektien toteuttamisesta. Tilaajien alustava budjetti projekteihin on

  • Länsiratikoiden osalta noin 310 milj. euroa,
  • Viikin-Malmin pikaraitiotien osalta noin 360 milj. euroa ja
  • Länsisataman pikaraitiotien osalta noin 40 milj. euroa.

Projektien yhteydessä on mahdollista toteuttaa muuta niihin liittyvää katuympäristöä, liikennejärjestelyjä, perusparannuksia, pyöräilyinfraa, kunnallisteknisiä töitä sekä esirakentamista. Näiden laajuus, budjetit sekä toteuttaminen ovat riippuvaisia tilaajaosapuolten päätöksenteosta ja rahoituksesta sekä ohjelman aikataulutuksesta. Tilaajien alustava lisäbudjetti näille töille on

  • Länsiratikoiden osalta noin 150 milj. euroa,
  • Viikin-Malmin pikaraitiotien osalta noin 250 milj. euroa ja
  • Länsisataman pikaraitiotien osalta noin 90 milj. euroa.

Ohjelma toteutetaan useina kehitys- ja toteutusvaiheina. Projektien kehitysvaiheissa osapuolet suunnittelevat kehitysvaihetta vastaavan toteutusvaiheen sisällön, laatutason sekä aikataulun ja asettavat sille tavoitekustannuksen. Tilaajat päättävät siirtymisestä toteutusvaiheeseen, johon sisältyy rakentaminen, käyttöönotto ja viiden vuoden jälkivastuuvaihe. Projekteille muodostetaan kannustinjärjestelmä, jonka perustana ovat tavoitekustannuksen ja tilaajien tavoitteiden toteuttaminen.

Aiemmat päätökset

Kaupunginvaltuusto hyväksyi 20.1.2021 § 10 Länsi-Helsingin raitioteiden yleissuunnitelman ja hankkeen toteuttamisen.

Kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi 9.1.2024 § 4 Länsi-Helsingin raitioteiden hankesuunnitelman hankkeen toteutuksen ohjeena noudatettavaksi.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi 23.11.2023 § 270 vuoden 2024 talousarvion ja vuosien 2024-2026 taloussuunnitelman, jossa on varauduttu Länsi-Helsingin raitioteiden toteuttamiseen vuosien 2026-2031 välillä. Viikin-Malmin pikaraitiotien toteutukseen vuodesta 2028 alkaen ja Länsisataman pikaraitiotien toteuttamiselle vuosien 2026-2029 välillä.

Toimivalta

Helsingin kaupungin hallintosäännön mukaan toimialalautakunta omalla toimialallaan päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranomainen päättää hankinnoista lukuun ottamatta osakkeita (10 luku 1 § 3 momentti 3 kohta). Kaupunkiympäristölautakunnan päätöksen 19.12.2023 § 700 mukaan kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaostolla on hankintavaltuudet yli 3 miljoonan euron suuruisiin hankintoihin. Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto on näin ollen toimivaltainen päättämään hankinnasta.

Kaupunkiympäristön toimiala Rakennukset ja yleiset alueet -palvelukokonaisuus Yleiset alueet -palvelu Alueellinen rakennuttaminen -yksikkö Yksikön päällikkö 13.09.2024 § 49

Kaupunkiympäristön toimiala Rakennukset ja yleiset alueet -palvelukokonaisuus Yleiset alueet -palvelu Alueellinen rakennuttaminen -yksikkö Yksikön päällikkö 13.08.2024 § 43

Sulje

Esittelijä

tekninen johtaja
Kari Pudas

Lisätietojen antaja

Ville Alajoki, tiimipäällikkö, puhelin: 09 310 39848

ville.alajoki@hel.fi

Anton Silvo, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 37489

anton.silvo@hel.fi

Liitteet (pdf)

1. Valintamuistio
2. Perustelumuistio
3. Allianssisopimusluonnos

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.