Valtuustoaloite, alueellinen kulttuurisali Oulunkylään
Kulttuurin ja vapaa-ajan lautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Hilkka Ahteen ym. valtuustoaloitteesta alueellisen kulttuurisalin suunnittelemiseksi Oulunkylän keskustaan
Lausunto
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta antoi asiasta seuraavan lausunnon:
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta ei tässä vaiheessa näe tarkoituksenmukaisena kannattaa valtuustoaloitteessa esitetyn 300 hengen kulttuurisalin uudisrakentamista Oulunkylään.
Valtuustoaloitteessa esitetään, että Oulunkylän keskustaa rakennettaessa alueelle suunnitellaan noin 300 hengen kulttuuritila kirjaston, nuorisotilan ja työväenopiston yhteyteen tai muulle sopivalle tontille hyvien liikenneyhteyksien varrelle. Valtuustoaloite on tehty sen oletuksen pohjalta, että Oulunkylän kirkko tyhjenee toiminnastaan vuoden 2025 päättyessä, minkä jälkeen se puretaan.
Lausunnon valmistelun aikana kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalta on oltu yhteydessä Oulunkylän seurakunnan kirkkoherraan sekä kaupunkiympäristön toimialan asemakaavapalveluun. Asiassa on tehty yhteisvalmistelua myös kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan ja kaupunkiympäristön toimialan kesken.
Kirjastolle, nuorisopalveluille ja Helsingin työväenopistolle on Oulunkylän keskustan kaavavalmistelussa suunniteltu tiloja purettavan kauppakeskuksen sijaan rakennettavan perhe- terveys- ja hyvinvointikeskuksen sekä liike-, asumistilojen yhteyteen, juna-aseman viereen. Kyseessä olisi vuokrahanke. Kirjastolle on suunnattu 800 m2:n tilavaraus, nuorisopalveluiden osuuteen sisältyisi mm. n. 200 m2:n tila liikunnalliseksi harrastustilaksi. Palvelu-, liike- ja asuntokeskuksen kehittäminen ja investointihalukkuus on kuitenkin tällä hetkellä pysähdyksissä rakennusalan sekä sijoittamisen vaikeiden suhdanteiden ja ennustettavuuden vuoksi.
Valmistelun osana palvelujen kesken on päädytty tutkimaan vielä käytöstään jäävän kirkon muuntelukelpoisten tilojen soveltuvuus kirjaston, nuorisopalvelujen ja työväenopiston toimintaan. Tavoitteena on tarkistaa, voitaisiinko kaupungin palveluita sittenkin sijoittaa purku-uhanalaisiin kirkkotiloihin, joiden säilyttämiselle kaupungin rakennuskannassa nähtiin merkitystä. Tämä nähtiin myös ekologisesti purkua ja uudisrakentamista kestävämmäksi ratkaisuksi.
Modernia kirkkoarkkitehtuuria edustava Oulunkylän kirkko on arkkitehti Heikki Castrénin suunnittelema. Se on aikakautensa (1972) arvorakennus, vaikka ei ole asemakaavalla suojeltu.
Oulunkylän kirkko sijaitsee kaupungin vuokratontilla, jonka vuokrasopimus päättyy vuoden 2025 lopussa. Seurakunnassa harkitaan vuokrasopimuksen jatkamispyyntöä, kunnes kirkon muuttoa valmistelevat toimenpiteet saadaan huolella tehtyä. Viivettä aiheuttaa myös Oulunkylän vanhan puukirkon meneillään oleva peruskorjaus, jonka aikana siellä ei voida toteuttaa kirkollisia toimituksia. Oulunkylän kirkolle on jo aiemmin haettu purkulupaa, jota toistaiseksi ei ole myönnetty, sillä kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto palautti purkulupahakemuksen valmisteluun 20.6.2024. Vuokrasopimuksen jatkoaika tarjoaa mahdollisuuden tarkastella vielä kirjasto-, nuoriso- ja työväenopiston palvelujen sijainti.
Kirkkorakennuksen tontti on kaavoitettu kirkkojen ja muiden seurakunnallisten rakennusten sekä palveluasuntojen korttelialueeksi (YKA). Tontti ei kuulu ajankohtaiseen kaava-alueeseen. Asemakaavapalvelu tarkastelee tontin kaavatilannetta uudestaan, mikäli kaupunki päätyisi sijoittamaan kirkkorakennukseen omia palveluitaan, tai jos kirkko puretaan. Asemakaavoituksen näkökulmasta kirkolle voidaan etsiä uutta käyttötarkoitusta.
Vuonna 1972 valmistunut Oulunkylän kirkko on avara, tilava ja tiloiltaan muunneltava rakennus. Tilat ovat luonteeltaan neutraaleja, osin yhdistettäviä/avattavia ja sopivat moneen käyttöön. Tilojen käyttötarkoituksen muutos kirkollisesta toiminnasta muuhun palvelu- ja kokoontumiskäyttöön ei edellyttäisi tilojen yleisilmeen muuttamista.
Seurakunnalta saatujen tietojen mukaan kirkon tilat ovat vuosien varrella olleet monenlaisen yhteisöllisen harrastustoiminnan alustana. Kirkolliskäytössä oleva sali on ollut paljon ulkopuolisten järjestämien konserttien ja kokoontumisten käytössä. Aloitteen ja lausuntopyynnön näkökulmasta keskeiseen kirkkosaliin mahtuu 200-250 hlöä, liikkuvan väliseinän avulla seurakuntasali tarjoaa siihen n. 100 lisäpaikkaa. Salin palotarkastuslupa on kirjattu 300 hlölle. Salissa ei ole kiinteitä istuimia.
Kirkkorakennuksen säilyttävän vaihtoehdon toteutuessa 200–300 hengen sali saattaisi olla jatkossakin taiteen, tapahtumien, luentojen ja esitelmien käytössä. Rakennuksessa on lisäksi runsaasti muita potentiaalisia opetus-, harraste- ja kokoontumistiloja.
Tummatiilisen kirkon tilat sijoittuvat kahteen kerrokseen. Kummastakin kerroksesta on sisäänkäynti rinteessä olevaan rakennukseen. Toisen kerroksen huonetiloille valoa ja avaruutta tuovat kattoikkunat. Kirkon kerrosala on 2081 k-m2, kokonaisala 2118 m2 ja huoneistoala 1971 m2. Tontilla on myös lisärakennusoikeutta. Alakerran seurakuntasalista on oma käynti pihalle, josta aukeaa puistomaista terassitilaa.
Kirkkotilat sijaitsevat Oulunkylän ytimessä, hyvien liikenneyhteyksien äärellä. Rakennuksen sijainti on suojainen ja alueen asukkaille tuttu. Viereisellä kadulla kulkee uusi pikaraitiotie. Lähellä ovat juna-asema ja lukuisat linja-autoreitit. Oulunkylän läheisyydessä, pikaraitiotien varrella sijaitseva alueellinen kulttuuritalo Maunula-talo ja Metsäpurosali palvelevat myös Oulunkylän asukkaita.
Ympäristössä on liikuntapalveluja, kouluja ja päiväkoteja. Taiteen perusopetusta alueen lapsille tarjoaa Käpylän musiikkiopisto, joka toimii Karjala-talossa (Käpyläntie 1), lähellä Oulunkylää. Sen 800 oppilaan joukossa on paljon oppilaita Oulunkylästä.
Oulunkylän keskustan läheisyyteen on lisäksi suunnitteilla vuokrahankkeena uusi yhtenäiskoulu 500 oppilaalle, jonne todennäköisesti toteutetaan myös liikunta- tai juhlasali. Talonrakentamisohjelmassa koulun on ohjelmoitu valmistuvan käyttöön 2029.
Käsittely
Vastaehdotus:
Jonne Kivinen: Esitetään, että kappaleeseen 5 virkkeen "Kirjastolle on suunnattu 800 m2:n tilavaraus, nuorisopalveluiden osuuteen sisältyisi mm. n. 200 m2:n tila liikunnalliseksi harrastustilaksi." jälkeen lisätään seuraava teksti:
Nykyisen kauppakeskuksen puoleisen korttelin suunnittelu ei kuitenkaan ole vielä yhtä pitkällä kuin Siltavoudintien ja Oulunkyläntien risteykseen kaavoitettu kortteli, vaan siitä ollaan järjestämässä muun muassa arkkitehtuurikilpailu. Tämän korttelin jatkosuunnittelun yhteydessä voidaan tutkia, mahtuuko rakennukseen myös kulttuuritila.
Kannattaja: Mahad Ahmed
1 äänestys
JAA-ehdotus: Esityksen mukaan
EI-ehdotus: Jonne Kivisen vastaehdotuksen mukaisesti muutettuna
Jaa-äänet: 11
Outi Alanko-Kahiluoto, Paavo Arhinmäki, Vesa Korkkula, Eeva Kärkkäinen, Heimo Laaksonen, Teija Makkonen, Nina Miettinen, Kimmo Niemelä, Dani Niskanen, Juha-Pekka Partanen, Tuomas Tuomi-Nikula
Ei-äänet: 2
Mahad Ahmed, Jonne Kivinen
Tyhjä: 0
Poissa: 0
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta hyväksyi esittelijän ehdotuksen äänin 11 - 2.
Lausunto on ehdotuksen mukainen.
Kaupunginkanslia on pyytänyt kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnalta lausuntoa 31.12.2024 mennessä kaupunginhallitukselle valtuutettu Hilkka Ahteen ja 26 muun valtuutetun aloitteesta jossa esitettään, että Oulunkylän uutta keskustaa rakennettaessa alueelle suunnitellaan noin 300 hengen kulttuuritila kirjaston, nuorisotilan ja työväenopiston yhteyteen taimuulle kaupungin esittämälle sopivalle tontille hyvien liikenneyhteyksien päähän. Aloite on kokonaisuudessaan liitteenä.
Asiasta on pyydetty lausuntoa myös kaupunkiympäristölautakunnalta.
Lausunnon valmistelussa on tehty yhteistyötä kaupunkiympäristön toimialan kanssa.
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 10.12.2024 § 187
Päätös tullut nähtäväksi 20.12.2024
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Paiju Tyrväinen, kulttuurikeskusten päällikkö, puhelin: 09 310 29874