Hankesuunnitelma, julkisivujen ja vesikaton peruskorjaus, Helsinginkatu 26, Helsingin työväenopisto
Helsingin työväenopiston rakennuksen julkisivujen ja vesikaton peruskorjauksen hankesuunnitelma (Opistotalo, Helsinginkatu 26, Kallio)
Päätös
Kaupunginhallitus hyväksyi osoitteessa Helsinginkatu 26 sijaitsevan Helsingin työväenopiston rakennuksen julkisivujen ja vesikaton peruskorjauksen 16.9.2024 päivätyn hankesuunnitelman mukaisesti siten, että hankkeen laajuus on noin 8 866 brm² ja rakentamiskustannusten enimmäishinta on arvonlisäverottomana 8 600 000 euroa heinäkuun 2024 kustannustasossa.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Hankkeen tausta ja tarpeellisuus
Helsingin työväenopiston Opistotalossa Kalliossa järjestetään aikuisille suunnattua opetusta toteuttamalla noin 615 kurssia noin 6 400 asiakkaalle. Opistotaloon on sijoitettu opiston hallinto, avoin yliopisto-opetus sekä opetuksen kehittämis- ja suunnitteluyksikkö, kirjasto ja av-keskus. Opistotalolla työskentelee päivittäin 35 päätoimista työntekijää ja opetuksesta huolehtivat valtaosin tuntipalkkaiset opettajat. Opetusta on 23 luokassa, Viipuri-salissa sekä juhlasalissa. Toimintaa rakennuksessa on arkisin ja viikonloppuisin. Kirjastossa, avoimen oppimisympäristön tilassa Ainossa, Oppiskahviossa ja Opistotalon muissa tiloissa vierailee päivittäin yli tuhat opiskelijaa ja asiakasta.
Hankkeessa on kyse kuntotutkimuksiin perustuvasta Opistotalon perusparannuksesta. Opistorakennuksen ulkovaippa (vesikatot ja julkisivujen pinnoitteet, ikkunat ja ovet) ovat merkittävältä osin teknisen käyttöikänsä päässä ja kunnostuksen tarpeessa. Rakennuksen jatkokäytön turvaaminen edellyttää vesikattojen ja julkisivujen laajamittaista korjausta.
Kohteessa on tehty käyttöä turvaavia toimia. Vesikattojen vuotoja on pyritty ehkäisemään käsittelemällä ne väliaikaisella pinnoitteella ja julkisivuihin on tehty paikallisia rappaus- ja maalauskorjauksia. Rakennuksessa on aiemmin tehty vuonna 2010 valmistunut perusparannus, jossa on uusittu talotekniikka ja parannettu toiminnallisuutta.
Hankkeessa toteutetaan rakennuksen ulkovaippaan liittyvät toimenpiteet, jotka eivät kuuluneet edelliseen perusparannushankkeeseen sekä tehdään vesikatto- ja julkisivutöihin liittyviä korjauksia, jotka on luonteva toteuttaa silloin, kun rakenteita on avattu ja työmaa sääsuojattu. Peruskorjauksella varmistetaan rakennuksen ulkovaipan tekninen toimivuus ja turvallisuus.
Rakennuksen välttämättömän peruskorjauksen tarpeen on määrittänyt kaupunkiympäristön toimiala kuntotutkimusten ja katselmointien perusteella, jonka vuoksi tarveselvitystä ei ole tuotu kasvatus- ja koulutuslautakunnan päätettäväksi. Kaupunginhallituksen 11.12.2023 § 752 hyväksymien Tilahankkeiden käsittelyohjeiden kohdan 7.3 mukaan teknisissä välttämättömissä korjaushankkeissa rakennuksen teknisen kunnon tai esimerkiksi sisäilmaongelman korjaamiseksi, tilat-palvelu valmistelee hankepäätöksen päätöksentekorajojensa mukaisesti, eikä käyttäjä tee erillistä tarvepäätöstä.
Hankkeesta on laadittu 16.9.2024 päivätty hankesuunnitelma kaupunkiympäristön ja kasvatuksen ja koulutuksen toimialojen yhteistyönä. Hankkeen suunnittelun aikana on kuultu asiantuntijoina kaupunginmuseon ja rakennusvalvonnan edustajia.
Hankesuunnitelma
Hankkeessa peruskorjataan Kalliossa osoitteessa Helsinginkatu 26 sijaitsevan Helsingin työväenopiston rakennuksen eli Opistotalon vesikatot ja julkisivut sekä kunnostetaan ikkunat ja ovet.
Hankkeen yhteydessä korjataan myös aiempien vesikattovuotojen ja vesivahinkojen aiheuttamia vaurioita yläpohjassa. Sisätiloihin ei kohdistu tila- tai toiminnallisia muutoksia.
Työväenopiston vanha osa on valmistunut vuonna 1927 ja laajennusosa vuonna 1957. Rakennuksen vanha osa sijaitsee aivan Helsinginkadun varressa. Laajennusosa sijoittuu vanhan osan taakse Alppirinteeseen.
Rakennus tontteineen on Museoviraston määrittelemä valtakunnallisesti merkittävä kulttuuriympäristö. Laajennusosaa pidetään erittäin hallittuna esimerkkinä vaikeasta lisärakennustyöstä ja se kuuluu kansainvälisen DOCOMOMO- järjestön hyväksymään suomalaisen modernismin merkkiteosvalikoimaan. Rakennuksen kulttuurihistorialliset ja rakennustaiteelliset arvot asettavat erityisvaatimuksia peruskorjauksen toteutukselle. Rakennus on suojeltu asemakaavassa merkinnällä sr-1.
Rakennuksen nykyiset hakasaumatut peltivesikatot on toteutettu ilman aluskatetta. Vesikatoissa on ollut vuotoja ja ne on käsitelty vain väliaikaisella pinnoitteella lisävuotojen ehkäisemiseksi. Vesikatto uusitaan kaupunkikuvallisesti nykyistä vastaavalla konesaumatulla peltikatolla.
Vesikattotöiden yhteydessä uusitaan rakennuksen vanhan osan ullakon betonirakenteinen palopermanto ja sen alapuoliset vaurioituneet muottilaudat sekä poistetaan vesikattovuodoissa vaurioituneet turve-eristeet ja korvataan ne kivivillaeristeellä. Laajennusosan ullakon betonilattiaa eristeineen puretaan vesivahingossa vaurioituneilta osin ja korvataan uudella. Yläpohjarakenteiden uusimisella pienennetään sisäilmariskejä ja parannetaan rakenteiden lämmöneristävyyttä.
Vanhan osan teknisen käyttöikänsä päässä olevat julkisivujen rappaukset uusitaan kokonaan ja laajennusosan julkisivujen yksittäisiä vauriokohtia korjataan. Julkisivut maalataan kauttaaltaan. Laajennusosan kolmen pienen parvekkeen betonirakenteet uusitaan ja yksittäinen suurempi parveke korjataan. Kaiteet, ikkunat ja ovet kunnostetaan. Laajennusosan ikkunavälien puurakenteet eristeineen uusitaan tuulettuvalla rakenteella. Laajennusosan lasitiilikenttien puurungot ja lasitiilien saumaukset uusitaan. Rikkoontuneet lasitiilet korvataan mahdollisimman samanlaisilla joko käyttämällä purkukohteiden lasitiiliä tai uusia.
Hankkeen suunnittelun yhteydessä on kuultu asiantuntijoina kaupunginmuseon ja rakennusvalvonnan edustajia.
Hankesuunnitelma on liitteenä 1.
Henkilöstön osallistaminen
Hankesuunnitelma on laadittu kaupunkiympäristön sekä kasvatuksen ja koulutuksen toimialojen yhteistyönä.
Hankkeen laajuus
Hanke käsittää koko rakennuksen vesikaton ja julkisivujen peruskorjauksen sekä ikkunoiden ja ulko-ovien kunnostamisen.
Hankkeen laajuus on noin 8 866 brm² ja 6 991 htm² .
Kustannukset
Hankkeen rakentamiskustannukset ovat arvonlisäverottomana yhteensä enintään 8 600 000 euroa (970 euroa/brm²) heinäkuun 2024 kustannustasossa.
Merkittävimmät kustannuksia nostavat korjaustoimenpiteet ovat vesikattotöiden yhteydessä toteutettavat, aiemmissa vesivahingoissa vaurioituneiden yläpohjarakenteiden uusiminen ja niiden edellyttämät ilmanvaihtotyöt, työmaan vaikea sijainti sekä rakennuksen historialliset ja suojeluarvot.
Kustannukset kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle
Uuden vuokramallin mukaan määritetty hankkeen aiheuttama sisäinen kokonaisvuokra on 1 828 544 euroa vuodessa (21,80 euroa/ htm²/kk). Neliövuokran perusteena on huoneistoala 6 991 htm².
Nykyinen sisäinen kokonaisvuokra on 1 639 860 euroa vuodessa(19,55 euroa/htm²/kk).
Lopullinen pääomavuokra tarkistetaan urakkavaiheen kustannusten mukaan. Ylläpitovuokra tarkistetaan valmistumisajankohdan ylläpitovuokraa vastaavaksi.
Hankkeen rahoitus
Vuoden 2025 talousarvion talonrakennushankkeiden rakentamisohjelmaehdotuksessa vuosiksi 2025 - 2034 on hankkeen suunnittelulle ja toteutukselle varattu määrärahaa yhteensä 7,1 miljoonaa euroa siten, että hankkeen toteutus on vuosina 2025 - 2026.
Hanketta on mahdollista viedä eteenpäin talonrakennushankkeisiin vuodelle 2025 varattujen määrärahojen puitteissa. Vuoden 2026 talousarvion valmistelun yhteydessä päivitettävässä talonrakennushankkeiden rakentamisohjelmassa otetaan huomioon hankkeen toteutuksen edellyttämä määrärahavarauksen nousu esimerkiksi muiden hankkeiden aikataulujen uudelleen ohjelmoinnilla.
Hankkeen toteutus ja aikataulu
Hankkeen toteutusvastuu on kaupunkiympäristön toimialan tilat-palvelulla, joka vastaa myös kiinteistön ylläpidosta.
Rakentaminen alkaa 5/2025 ja peruskorjaus on valmis 12/2026.
Väistötilat
Työväenopiston Opistotalon toimintaa siirretään tarvittavilta osin vaiheittain väistötiloihin vesikaton ja julkisivujen perusparannuksen ajaksi. Väistötiloiksi on suunniteltu osoitteessa Pengerkatu 5 sijaitsevaa ja Kallion lukioiden käytöstä vapautuvaa Taidetaloa sekä tarvittavilta osin työväenopiston muita sekä kasvatuksen ja koulutuksen toimialan vuokrauksessa jo olevia toisia toimipisteitä.
Tavoitteena on, että suurin osa Helsinginkadun toimipisteen tiloista on koko ajan työväenopiston käytössä. Käyttäjä ei maksa vuokraa niistä tiloista, jonka ovat rakennustöiden takia poissa käytöstä. Pengerkadulle sijoittuvien väistötilojen vuokra määritellään tarvittavien tilojen laajuuden ja mahdollisesti tarvittavien muutostöiden perusteella yhteistyössä kaupunkiympäristön toimialan ja kasvatuksen ja koulutuksen toimialan kesken.
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan lausunto
Kasvatus- ja koulutuslautakunta on 29.10.2024 § 300 antanut puoltavan lausunnon hankesuunnitelmasta. Erityistä huomiota tulee kiinnittää tilojen valmistumiseen sovitussa aikataulussa, kustannusseurannan ja laadunvalvonnan tärkeyteen koko prosessin ajalta.
Lausunto on kokonaisuudessaan asian päätöshistoriassa
Toimivalta
Hallintosäännön 16 luvun 3 §:n 2 momentin 3 kohdan ja kaupunginhallituksen 18.9.2017 § 865 päätöksen mukaan kaupunginhallitus päättää muun muassa tilahankkeista, joiden hankesuunnitelman mukainen arvonlisäveroton kustannusarvio on yli 5 miljoonaa euroa, mutta enintään 10 miljoonaa euroa.
Kasvatus- ja koulutuslautakunta 29.10.2024 § 300
Lausunto
Kasvatus- ja koulutuslautakunta antoi kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaostolle puoltavan lausunnon 16.9.2024 päivätystä Kalliossa osoitteessa Helsinginkatu 26 sijaitsevan Helsingin työväenopiston Opistotalon vesikaton ja julkisivujen peruskorjauksen hankesuunnitelmasta (liite 1).
Lautakunta edellyttää erityistä huomiota ja tarkkuuta kiinnitettävän tilojen valmistumiseen sovitussa aikataulussa, mikä on edellytys lakisääteisten palvelujen toteuttamiselle.
Lisäksi kasvatus- ja koulutuslautakunta lausuu hankesuunnitelmasta seuraavaa:
Kasvatus- ja koulutuslautakunta painottaa hankkeen kustannusseurannan ja laadunvalvonnan tärkeyttä koko prosessin aikana. Niillä on suuri vaikutus terveelliseen ja turvalliseen oppimisympäristöön sekä toimialan käyttökustannuksiin.
Esittelijä
Lisätiedot
Molly Ekholm, projektiarkkitehti, puhelin: 310 33257
Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto 03.10.2024 § 112
Esitys
Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto esitti kaupunginhallitukselle osoitteessa Helsinginkatu 26 sijaitsevan Helsingin työväenopiston rakennuksen julkisivujen ja vesikaton peruskorjauksen 16.9.2024 päivätyn hankesuunnitelman hyväksymistä siten, että hankkeen laajuus on noin 8 866 brm² ja rakentamiskustannusten enimmäishinta on arvonlisäverottomana 8 600 000 euroa heinäkuun 2024 kustannustasossa ehdolla, että kasvatus- ja koulutuslautakunta antaa hankesuunnitelmasta puoltavan lausunnon.
Käsittely
Asian aikana kuultavana oli projektinjohtaja Juha Aaltonen. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.
Esittelijä
Lisätiedot
Juha Aaltonen, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 21008
Päätös tullut nähtäväksi 11.01.2025
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupunginhallitus.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Susanna Hyvärinen, kaupunginsihteeri, puhelin: 09 310 60716