Oikaisuvaatimus, maisematyölupa, päätös 7.6.2024 § 1101, Viikintie - Kivikon ulkoilupuisto - Maratontie

Asialla on uudempia käsittelyjä
Tämä on esitys

Oikaisuvaatimus rakennusvalvontapalveluiden läntisen lupayksikön yksikönpäällikön tekemästä maisematyölupapäätöksestä, Fingrid Oyj:n maakaapelireitin toteuttaminen

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto

Päätösehdotus

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päättää hyväksyä Helsingin luonnonsuojeluyhdistys ry:n oikaisuvaatimuksen kaupunkiympäristön toimialan rakennusvalvontapalveluiden läntisen lupayksikön yksikönpäällikön tekemästä maisematyölupapäätöksestä 7.6.2024 § 1101 ja muuttaa Fingrid Oyj:lle myönnetyn maisematyöluvan lupamääräykset Kivikon metsän osalta seuraavaksi:

Liito-orava-asiantuntijan on tarkistettava ennen puiden kaatamista kaadettavat puut liito-oravien käyttämien risupesien, kolojen ja pönttöjen yms. tunnistamiseksi.

Lepakkoasiantuntijan on tarkistettava ennen puiden kaatamista kaadettavat puut lepakoiden käyttämien päiväpiilojen, pönttöjen yms. tunnistamiseksi.

Liito-orava-asiantuntijan ja lepakkoasiantuntijan on laadittava puiden tarkistamisesta raportti, joka on toimitettava rakennusvalvontapalvelujen maisema-arkkitehdille ennen puiden kaatamista.

Mikäli puiden tarkistaminen osoittaa, että jotkut puut ovat liito-oravien tai lepakoiden käytössä, ei näitä puita ja niiden välittömässä läheisyydessä olevia puita saa kaataa ilman Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen lupaa.

Mikäli puiden kaataminen siirtyy jostakin syystä ensi vuoden puolelle, ei mitään maisematyöluvan tarkoittamia puita saa kaataa 1.4. - 15.8. välisenä aikana.

Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeisenä arkityöpäivänä, jolloin sen katsotaan tulleen asianosaisten tietoon.

Esittelijän perustelut

Oikaisuvaatimuksen kohteena oleva maisematyölupapäätös

Rakennusvalvontapalveluiden läntisen lupayksikön yksikönpäällikkö on Fingrid Oyj:n hakemuksesta päätöksellään 7.6.2024 § 1101 myöntänyt maisematyöluvan puiden kaatamiselle ja maisemaa muuttaville maanrakennustöille, jotka koskevat kaapelireitin toteuttamista.

Maisematyölupapäätöksessä on todettu toimenpiteestä muun ohella seuraavaa.

Maisematyölupaa on haettu uuden maan alle rakennettavan 400 kilovoltin kaapeliyhteyden rakentamista varten. Hankkeen päätoteuttaja on Suomen kantaverkkoyhtiö Fingrid Oyj.

Kaapeliyhteys rakennetaan lunastusluvan (MML 20030/03 04/2023) perusteella Viikinrannan energiakorttelista Sahamyllynrinteen, Viikintien, Viikin peltoalueiden, Latokartanon peltoalueiden itäreunan, Hallainvuoren luonnonsuojelualueen pohjoisreunan, Kivikonlaidan, Savikiekontien, Kivikon liikuntapuiston, Kivikon ulkoilupuiston ja Maratontien kautta Vantaan rajalle. Reitti sijoittuu pääsääntöisesti Helsingin kaupungin omistamille kiinteistöille, joista suurin osa on asemakaavoitettu puisto- ja katualueiksi.

Viikintie, Myllymestarintie, Viikinoja Kivikonlaidan ja Savikiekontien kulmassa, Kivikon ulkoilupuiston linnoitusalue ja Maratontie alitetaan poraamalla. Muilla alueilla kaapelin rakentaminen tehdään tyyppipoikkileikkausten mukaisena avokaivantona, jonka leveys vaihtelee asemapiirrosten mukaisessa laajuudessa 10 ja 24 metrin välillä kaapelin asennussyvyydestä riippuen. Maakaapelit asennetaan vähintään metrin syvyyteen. Kaapelialueelle rakennetaan noin 0,5 km välein maanalaisia jatkostiloja, joissa asennettavat kaapelit liitetään toisiinsa. Myös jatkostilat rakennetaan kokonaan maan alle. Kaapelin rakentaminen edellyttää myös erillisten työmaateiden rakentamista sekä maaston muokkauksia ja puiden kaatamista niiden vuoksi.

Puut kaadetaan kaivualueelta asemapiirrosten mukaisessa laajuudessa. Hakija oman ilmoituksen mukaan Kivikon ulkoilupuistossa paaluvälillä 6700-8650 ei kaadeta puita lintujen pesimäaikana 1.4-31.7.

Töiden valmistumisen jälkeen kaapelireitti ja työmaatiet maisemoidaan hakemuksen liitteenä olevien maisemointisuunnitelmien mukaisesti. Kaapelialue on rakentamisen jälkeen pidettävä pysyvästi puuttomana asemapiirroksissa esitettyjen rajausten osoittamassa laajuudessa. Puuttomana pidettävälle alueelle ei voida istuttaa uusia puita, vaan korvaavat puuistutukset tehdään sen ulkopuolelle.

Ne kaapelireitin osuudet, joiden toteuttaminen ei ole edellyttänyt maisematyölupaa on käsitelty lausuntoasiana tunnuksella LP-091-2024-01864. Rakennustyöt näillä alueilla on jo aloitettu.

Tämä päätös koskee seuraavia lupa-alueita:
Alue 1: paaluvälit 1690-1910
Alueet 3-A, 3-B, 3-C, 3-D, 3-E ja 3-F: paaluvälit 5490-8200
Alue 4: paaluvälit 8550-8860

Hanke sijoittuu seuraavien kiinteistöjen alueelle:
091-434-0002-21, 091-036-9901-000, 91-047-9904-0013, 091-047-9903-0093, 091-047-9901-0, 091-047-9904-5, 091-047-9903-004
091-047-9903-0041, 091-047-9908-0040, 091-041-9903-0050
091-418-0007-0444, 091-895-0002-0008, 091-041-9901-000
091-041-9908-0007.

Oikaisuvaatimus

Helsingin luonnonsuojeluyhdistys ry on 25.6.2024 hakenut oikaisua maisematyölupapäätöksen eräisiin lupamääräyksiin.

Oikaisuvaatimuksen mukaan maisematyölupa sallii puiden kaatamisen 26.6.2024 alkaen niin, että pesäpuita ei kaadeta ja hakkuualueen ympäristössä pesiviä lintuja ei häiritä. Luvassa puiden kaatamista rajoitetaan myös niin, ettei puita, joissa on liito-oravien pesiä ja lepakkojen päiväpiiloja, saa kaataa.

Oikaisunhakija vaatii maisematyöluvan muuttamista seuraavasti:

1. Hakkuita lykätään vähintään 31.7.2024 asti tai mieluiten 15.8.2024 asti sekä liito-oravien pesien ja päiväpiilojen löytyessä siihen saakka, kun pesät ja päiväpiilot eivät enää ole enää käytössä.

2. Tällaisessa tilanteessa luvassa olisi syytä myös vaatia lepakkoasiantuntijan käyttämistä päiväpiilojen kartoitukseen ja liito-orava-asiantuntijan käyttämistä liito-oravien käyttämien risupesien, kolojen ja pönttöjen tunnistamiseen.

Oikaisunhakija on esittänyt vaatimukselleen muun ohella seuraavia perusteita.

Sellaisten lintujen pesien, joissa pesän rakentaminen, hautominen ja poikasten ruokkiminen on käynnissä, löytäminen on erittäin vaativa tehtävä asiantuntijallekin ja edellyttää pitkää tarkkailua esimerkiksi kolossa hautovan käpytikan kohdalla. Moottorisahojen, motojen, traktoreiden, kaivinkoneiden ja kuorma-autojen äänet voivat karkottaa lintuemot ja pesäpoikaset liian varhain pesiltä ja aiheuttavat niille kohtuutonta stressiä karkeasti arvioiden ainakin 50 metrin matkalla työskentelyalueen reunasta riippuen häirinnän määrästä. Liian aikaisin pesistä poistuneilla poikasilla on suuri todennäköisyys menehtyä.

Lupaehdoissa ei huomioida maapoikasia, jotka ovat poistuneet pesästä, mutta tarvitsevat vielä emon hoivaa. Lintuemot ruokkivat niitä pesän läheisyydessä laajallakin alueella ainakin parin viikon ajan, kunnes poikaset itsenäistyvät. Maapoikasvaihe kuuluu monien lintujen kehitykseen. Niitä on vaikeaa havaita samalla, kun lintuasiantuntija etsii pesiä. Maapoikaset jäävät helposti huomaamatta, koska poikaset pysyttelevät hiljaa vaaran lähestyessä.

Lupaehdoissa mainittujen lepakoiden päiväpiilona käyttämien kolojen lisäksi ehdoissa tulisi mainita irtonaiset kaarnan ja kuoren palat iäkkäiden mäntyjen ja kuusien pinnalla. Lepakkojen käyttämien kolojen ja rakojen tunnistaminen vie aikaa ja vaatii usein puuhun kiipeämistä. Siksi maisematyöluvassa olisi hyvä edellyttää lepakkoasiantuntijan käyttämistä päiväpiilojen kartoitukseen.

Todennäköisesti liito-oravia on siirtynyt Kivikon metsään, mikä vuoksi viimevuotiset ja sitä vanhemmat kartoitustiedot ovat vanhentuneita. Siksi myös liito-oravien käyttämien risupesien, kolojen ja pönttöjen tunnistamiseen tulisi käyttää liito-orava-asiantuntijaa.

Hakkuiden lykkääminen vähintään 31.7. asti on tärkeää myös Kivikon metsän luonnosta huolta kantavien ihmisten takia. Entistä useampi kaupunkilainen on tietoinen lajikadosta, eläinten elinympäristöjen vähenemisestä kaupunkiluonnossa ja kesähakkuiden haitoista linnuille. Kivikon metsään kohdistuu myös paljon suuria rakennushankkeita, jotka toteutuessaan heikentäisivät metsässä elävien lajien elinympäristöjä. Kaapelilinja on niistä yksi kerrostalokortteleiden, pikaratikkalinjan, ammuntahallin, Lahden- ja Porvoonväylän levennyksen ja helikopterikentän lisäksi.

Linnuston, liito-oravien ja lepakoiden lisäksi alueella on myös muuta lajistoa, kuten runsaasti kyitä, rantakäärmeitä ja vaskitsoja, jotka on tärkeä huomioida.

Aloittamisoikeus

Luvanhakija on hakenut toimenpiteelle maankäyttö- ja rakennuslain 144 §:n mukaista aloittamisoikeutta 26.6.2024 päivätyllä hakemuksella.

Luvanhakijan vastine oikaisuvaatimukseen

Luvanhakija on 9.8.2024 antanut vastineen oikaisuvaatimukseen. Vastineessa todetaan seuraavaa:

Päätimme, että emme hae aloittamisoikeutta, koska oikaisuvaatimus koski aloittamisen siirtämistä 15.8.2024, hyväksymme tämän vaatimuksen. Hyväksymme myös muut esitetyt vaatimukset. Meille olisi erittäin tärkeää, mikäli oikaisuvaatimus olisi mahdollista käsitellä jo kokouksessa 15.8.2024.

Ympäristöpalvelujen lausunto

Rakennusvalvonta on 26.6.2024 pyytänyt oikaisuvaatimuksesta Helsingin kaupungin ympäristöpalvelujen lausuntoa.

Ympäristönsuojelu- ja ohjaus -yksikkö toteaa 15.8.2024 antamassaan lausunnossa seuraavaa:

Maisematyöluvan hakijan oman ilmoituksen mukaan Kivikon ulkoilupuistossa paaluvälillä 6700-8650 ei kaadeta puita lintujen pesimäaikana 1.4.-31.7. Linnuston pesintäajan osalta oikaisuvaatimus on itsessään aiheuttanut puiden kaatamisen lykkäyksen vähintään elokuun puoleenväliin, joten sen lähempi tarkastelu ei ole välttämätöntä asian ratkaisemiseksi.

Maisematyölupa sallii kuitenkin puiden kaadon lintujen pesimäaikana silloin, kun kaadettavissa puissa ei ole pesiä eikä puiden kaataminen häiritse pesintöjä. Alueella pesivät linnut ovat todennäköisesti tottuneet kovaan meteliin, sillä Kivikon metsän vieressä kulkee sekä Porvoon, että Lahdenväylä. Puiden kaataminen pesän vierestä voi kuitenkin aiheuttaa pesiville linnuille merkittävää stressiä. Mikäli puita ei kaadeta tänä vuonna, olisi lintujen pesimärauhan kannalta suotavaa, ettei puita kaadeta jatkossakaan 1.4.-31.7. välisenä aikana.

Liito-oravan levinneisyys ei nykyisellään vielä ulotu Kivikkoon, jota on useana vuonna inventoitu sekä kaupungin käyttämän ympäristönsuunnittelutoimisto Environ inventoijien, että pätevien muiden tutkijoiden ja asianharrastajien toimesta. Ainoa papanahavainto on KAER Oy:n liito-oravakoiran löytämä ylivuotinen papana toukokuussa 2021. Tämä ei merkitse vakituista liito-orava-asutusta, mutta vahvistaa sen, että lajin leviäminen myös Herttoniemen – Kivikon – Jakomäen vihersormelle joko Lahdenväylän ylittämällä tai Vanhankaupungin – Viikin suunnalta ei kuitenkaan ole poissuljettua. Vaatimus ylimääräisestä liito-oravainventoinnista puunkaadon ehtona epätodennäköisellä liito-orava-alueella on kuitenkin ylimitoitettu. Hakattavan linjan leveys on myös niin pieni, että se ei tulevaisuudessakaan estä mahdollista liito-oravan liikkumista alueella.

Helsingin kaupunki ei ole ottanut selvittääkseen järjestelmällisesti puunkolojen käyttöä lepakoiden lisääntymis- ja levähdyspaikkoina, koska työ olisi mittava (useita tuhansia koloja, jotka olisi tutkittava kiiveten tai endoskoopilla) eikä valtion ympäristöhallinto sitä edellytä. Tästä näkökulmasta direktiivilaji liito-orava on paremmin suojeltu kuin direktiivilepakot eli siis kaikki lepakkolajit. Liito-oravan ydinalueella sijaitseva tikan- tai vastaava kolo on aina suojeltava lisääntymis- ja levähdyspaikkana riippumatta siitä, onko se tosiasiallisesti ollut liito-oravan käytössä.

Ympäristöpalvelujen näkökulmasta Helsingin luonnonsuojeluyhdistys ry:n oikaisuvaatimus sisältää monia sellaisia periaatteita, joita kohti jatkossa vastaavissa tapauksissa tulisi pyrkiä jo suunnittelun varhaisessa vaiheessa. Esimerkiksi metsäisillä alueilla lintujen pesinnän tai sen puuttumisen varmistaminen on asiantuntijallekin vaativa tehtävä etenkin kuusikoissa ja lehtien puhkeamisen jälkeen lehti- ja sekametsissä. Maassa pesivien lintujen ja lentokyvyttömien maastopoikasten tappiot erilaisissa hankkeissa ovat vielä vaikeammin vältettävissä ja todennettavissa. Näistä syistä myös muualla kuin kaupungin luonnonhoitotöissä olisi entistä tiukemmin noudatettava lintujen pesimärauhaa 1.4.-31.7. välisenä aikana (lajiston pesimäkauden mukaan päättymisaika voisi olla myös 15.7. tai 15.8.). Tästä poikkeamiseen olisi oltava selvemmät ja yksityiskohtaisemmat perustelut kuin nyt arvioitavassa hankkeessa.

Oikaisuvaatimuksen käsittelyn edellytykset

Maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) 187 §:n 1 momentin mukaan viranhaltijan päätökseen asiassa, joka kunnan rakennusvalvontaviranomaiselta tai muulta kunnan viranomaiselta on siirretty hänen ratkaistavakseen, ei saa hakea muutosta valittamalla. Päätökseen tyytymättömällä on oikeus saada asia asianomaisen viranomaisen käsiteltäväksi (oikaisuvaatimus). Oikeus vaatimuksen tekemiseen määräytyy samojen perusteiden mukaan kuin asianosaisen valitusoikeus.

MRL 192 §:n 2 ja 3 momentin mukaan valitusoikeus maisematyölupaa ja rakennuksen purkamislupaa koskevasta päätöksestä on:
1) sillä, jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa;
2) kunnan jäsenellä; sekä
3) kunnalla ja naapurikunnalla, jonka maankäytön suunnitteluun päätös vaikuttaa.
- -

MRL 187 §:n 2 momentin mukaan oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti viranhaltijalle 14 päivän kuluessa päätöksen antamisesta.

Maisematyölupapäätös 7.6.2024 § 1101 on annettu julkipanon jälkeen 11.6.2024, jolloin sen katsotaan tulleen asianosaisten tietoon. Viimeinen muutoksenhakupäivä päätökseen on ollut 25.6.2024. Oikaisuvaatimus on toimitettu rakennusvalvontaan 25.6.2024 ennen virka-ajan päättymistä eli säädetyssä määräajassa.

Kuntalain 3 §:n 1 momentin 2 kohdan mukaan kunnan jäsen on yhteisö ja säätiö, jonka kotipaikka on kunnassa. Oikaisunhakijan kotikunta on yhdistysrekisterin mukaan Helsinki ja sillä on asiassa oikaisuvaatimusoikeus.

Oikaisuvaatimus on edellä mainittuun perustuen tutkittava.

Päätösehdotuksen perustelut

Sovellettavat oikeusohjeet

Maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) 140 §:n 1 momentin mukaan alueella, jolla on voimassa asemakaava tai yleiskaava, maisematyölupa on myönnettävä, jollei toimenpide vaikeuta alueen käyttämistä kaavassa varattuun tarkoitukseen taikka turmele kaupunki- tai maisemakuvaa.

MRL 197 §:n 1 momentissa todetaan, että lupa-asiaa ratkaistaessa ja muuta viranomaispäätöstä tehtäessä on lisäksi noudatettava luonnonsuojelulakia.

MRL 141 §:n mukaan lupapäätökseen voidaan ottaa tarpeelliset määräykset. Määräykset voivat koskea muun ohessa rakennustyön tai toimenpiteen suorittamista ja niistä mahdollisesti aiheutuvien haittojen rajoittamista.

Helsingin rakennusjärjestyksen 31 a §:n 3 momentin mukaan, mikäli rakentamisen johdosta on välttämätöntä kaataa puita lintujen pesimäaikana (1.4.-31.7.), on ennen puiden kaatamista hankkeeseen ryhtyvän lintuasiantuntijan avustuksella tutkittava puut luonnonsuojelulain mukaisen lintujen pesimärauhan varmistamiseksi.

Luonnonsuojelulain (9/2023) 78 §:n 1 momentin mukaan luontodirektiivin liitteessä IV a mainitut eläinlajit ovat tiukkaa suojelua edellyttäviä eliölajeja.

2 momentin mukaan tiukkaa suojelua edellyttävään eläinlajiin kuuluvien yksilöiden lisääntymis- tai levähdyspaikkoja ei saa hävittää eikä heikentää.

Liito-oravat ja lepakot on suojeltu Euroopan unionin luontodirektiivin liitteessä IV ja siten Suomen luonnonsuojelulain perusteella.

Liito-oravien ja lepakoiden huomioimista koskeva lupamääräys

Maisematyölupapäätöksen lupamääräyksen mukaan lupa ei oikeuta kaatamaan puita, jos kaadettavaksi suunnitellussa puussa tai sen välittömässä läheisyydessä on liito-oravan tai lepakoiden käyttämä kolo, pönttö tai risupesä. Tällaisessa tapauksessa tulee ennen kaatamista ottaa yhteyttä Helsingin kaupungin ympäristöpalvelujen ympäristönsuojeluyksikköön.

Oikaisunhakija vaatii oikaisuvaatimuksessaan lepakkoasiantuntijan käyttämistä lepakoiden päiväpiilojen kartoitukseen ja liito-orava-asiantuntijan käyttämistä liito-oravien käyttämien risupesien, kolojen ja pönttöjen tunnistamiseen.

Kun luvanhakija on vastineessaan ilmoittanut hyväksyvänsä tämän vaatimuksen, on lupamääräys muutettu tämän vaatimuksen mukaiseksi.

Puiden kaatamisen vuodenaikaa koskeva lupamääräys

Maisematyölupapäätöksen lupamääräyksen mukaan lintujen pesäpuita ei saa kaataa, eikä puita kaadettaessa saa häiritä pesiviä lintuja 1.4.-31.7. välisenä aikana.

Oikaisunhakija vaatii oikaisuvaatimuksessaan, että maisematyöluvan lupamääräystä tiukennetaan siten, että puiden kaataminen lykätään kokonaisuudessaan vähintään 31.7.2024 asti tai mieluiten 15.8.2024 asti sekä liito-oravien pesien ja päiväpiilojen löytyessä siihen saakka, kun pesät ja päiväpiilot eivät enää ole enää käytössä.

Voimassa olevat säännökset eivät sinänsä estä puiden kaatamista lintujen pesimäaikana, kunhan lintujen pesimärauhaa ei loukata. Kun luvanhakija on vastineessaan ilmoittanut hyväksyvänsä oikaisuvaatimuksen, on lupamääräys muutettu tämän vaatimuksen mukaiseksi. Liito-oravat ja lepakot on huomioitu edellisessä lupamääräyksessä.

Ympäristö- ja lupajaosto toteaa selvyyden vuoksi, että vastuu luonnonsuojelulain mukaisesta lintujen pesimärauhan turvaamisesta sekä liito-oravien ja lepakoiden lisääntymis- ja levähdyspaikkojen hävittämis- ja heikentämiskiellon noudattamisesta on suoraan luonnonsuojelulain nojalla puiden kaatajalla.

Lopputulos

Maisematyölupapäätöksen lupamääräyksiä on muutettu oikaisuvaatimuksessa esitetyllä tavalla.

Toimivalta

Helsingin kaupungin hallintosäännön 16 luvun 2 §:n 8 kohdan mukaan ellei toimivallasta ole muutoin säädetty tai määrätty, kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päättää maankäyttö- ja rakennuslain 21.4 §:n tarkoittamista hallintopakkoa ja oikaisuvaatimusta koskevista asioista.

Esittelijä

yksikön päällikkö
Pentti Ruuska

Lisätietojen antaja

Pentti Ruuska, yksikön päällikkö, puhelin: 09 310 26218

pentti.ruuska@hel.fi

Eemi Mäntymaa, rakennuslakimies, puhelin: 09 310 36665

eemi.mantymaa@hel.fi