Tutkimuslupa, Digitaalisen väkivallan tunnistaminen ja siihen puuttuminen sosiaalistyössä

HEL 2024-009819
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 184

Tutkimuslupa tutkimukseen Digitaalisen väkivallan tunnistaminen ja siihen puuttuminen sosiaalityössä (DIGISOS)

Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan toimialajohtaja

Päätös

Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan toimialajohtaja myönsi tutkimusluvan ********** tutkimukselle ”Digitaalisen väkivallan tunnistaminen ja siihen puuttuminen sosiaalityössä” (DIGISOS-hanke). Yhteyshenkilöt toimialalta ovat ********** Tutkimuslupa on voimassa 1.6.2026 saakka.

Tutkimuslupaan sovelletaan seuraavia ehtoja:

Aineistoa käsittelevät ainoastaan tutkimuksen kannalta välttämättömät henkilöt tutkimustarkoituksessa. Jos henkilörekistereihin sisältyviä tai salassa pidettäviä tietoja käsittelevät muut kuin hakemuksen allekirjoittaneet, on heidän toimitettava salassapitositoumuksensa kaupungin kirjaamoon tämän päätöksen asiakirjoihin liitettäväksi (saatteena mainittava asian diaarinumero).

Tutkimuksesta ja siihen liittyvien tehtävien suorittamisesta sekä osallistuvan henkilöstön ajankäytöstä on sovittu yhteyshenkilön kanssa.

Tutkimusprosessissa noudatetaan yleisiä tutkimuseettisiä periaatteita. Tutkimusraportista ei saa olla tunnistettavissa tutkimukseen osallistuneita henkilöitä.

Tutkimuksesta ei tule koitua kustannuksia sosiaali-, terveys- ja pelastustoimelle.

Tutkija sitoutuu noudattamaan EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen, tietosuojalain 1050/2018 sekä muun voimassa olevan lainsäädännön tutkijalle asettamia vaatimuksia.

Tutkija saapuu pyydettäessä maksutta esittelemään tutkimuksen tuloksia Helsingin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimeen.

Sähköinen tutkimusraportti tai sen osoite toimitetaan sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan käyttöön osoitteella: sotepe.tutkimusluvat@hel.fi. Valmiit tutkimukset ovat henkilökunnan käytettävissä sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen intrasivuilla.

Päätöksen perustelut

Tutkimus kohdentuu toimialalla perheiden erityispalveluiden, lastensuojelun ja perhesosiaalityön, vammaispalveluiden, nuorten palveluiden ja aikuissosiaalityön sekä gerontologisen sosiaalityön henkilökuntaan. Tutkimus toteutetaan Helsingin kaupungin sotepe-toimialan lisäksi myös muilla hyvinvointialueilla. Tutkimus on osa DIGISOS-hanketta ja sitä toteuttavat yhteistyössä Tampereen yliopisto, Turun yliopisto ja Jyväskylän yliopisto. Tutkimus on saanut sosiaali- ja terveysministeriön myöntämän rahoituksen. Tutkimuksen tarkoituksena on

• tutkia digitaalisen väkivallan muotojen tunnistamista ja väkivaltaan puuttumisen haasteita,

• tuottaa tietoa digitaalista väkivaltaa kokeneiden asiakkaiden tuen tarpeista ja turvan uudelleen rakentumisen mahdollisuuksista,

• tutkia palveluiden tarkoituksenmukaisuutta, saatavuutta sekä digitalisoitumista ja tuottaa tietoa digitaalisten palvelujen kehittämisen mahdollisuuksista sosiaali- ja terveydenhuollon peruspalvelujen sosiaalityössä ja sosiaalityön vastuulla olevissa väkivaltatyön erityispalveluissa.

Tutkimuksen tavoitteena on vahvistaa väkivallan vastaista työtä ja siirtymää kohti väkivallasta vapaampaa sosiaalisesti kestävämpää yhteiskuntaa. Tutkimuskysymykset ovat

1. millaisia ovat digitaalisen väkivallan, tunnistamisen ja väkivaltaan puuttumisen haasteet ja mahdollisuudet ja miten ne ovat yhteydessä muihin lähisuhdeväkivallan muotoihin,

2. millaisia tuen tarpeita digitaalisen väkivallan kohteena olleilla on ja

3. millaisia ovat väkivaltatyön digitaaliset palvelut, miten ne vastaavat asiakkaiden tuen tarpeisiin ja miten digitaalisia palveluja tulisi kehittää sosiaali- ja terveydenhuollon peruspalvelujen sosiaalityössä ja sosiaalityön vastuulla olevissa väkivaltatyön erityispalveluissa.

Tutkimusaineisto kerätään verkkokyselyllä ja fokusryhmähaastatteluilla. Kyselylomake levitetään sosiaalialan ammattilaisille yksiköiden / palveluiden päälliköiden kautta. Kyselyyn vastaaminen on anonyymia. Fokusryhmähaastatteluihin osallistuu sosiaali- ja terveydenhuollon peruspalveluiden johtavia sosiaalityöntekijöitä / johtavia ohjaajia noin 3-6 henkilön ryhmissä. Haastattelun kesto on noin 1,5-2 tuntia. Osallistujille toimitetaan ennen haastattelua tiedote tutkittavalle, suostumuslomake sekä tietosuojaseloste. Haastateltavat rekrytoidaan tutkimukseen osallistuvien yksiköiden / palveluiden päälliköiden kautta. Fokusryhmähaastattelut toteutetaan pääosin Teamsin kautta.

Osallistujia informoidaan tutkimuksesta, heidän oikeuksistaan sekä henkilötietojen käsittelystä. Osallistuminen on vapaaehtoista ja osallistujat antavat suostumuksensa. Tutkimusaineistoa käsitellään ja säilytetään tietoturvallisesti liitteenä olevan tietosuojaselosteen mukaisesti. Aineisto säilytetään ilman tunnistetietoja korkeintaan 31.12.2035 saakka, jonka jälkeen se tuhotaan kokonaisuudessaan tietoturvallisesti siten, että tietoja ei jää tutkimuksen toteuttajan sähköisille verkkolevyille. Tulokset kirjataan siten, ettei osallistujia voida tunnistaa. Tutkija sitoutuu noudattamaan hyvää tieteellistä käytäntöä ja eettisiä ohjeita. Tutkimus on saanut puoltavan lausunnon Turun yliopiston ihmistieteiden eettiseltä toimikunnalta. Tutkimustulokset raportoidaan tieteellisissä julkaisuissa. Tuloksista kommunikoidaan akateemisen yleisön lisäksi (1) viranomaisille ja päättäjille, (2) sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattilaisille sekä (3) keskustelufoorumeille ja julkisille areenoille.

Tutkimuslupaa puoltavat:
Perhe- ja sosiaalipalvelujen johtaja (15.7.2024)
Sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen vs. johtaja (15.7.2024)

Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan toimialajohtajan päätöksen 30.11.2023 § 249 mukaan tutkimusluvan myöntämisestä tai hylkäämisestä päättää sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan toimialajohtaja tutkimusluvissa, jotka kuuluvat kahden taikka useamman palvelukokonaisuuden toimivaltaan.

Päätös tullut nähtäväksi 18.07.2024

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Ronja Hilli, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 25651

ronja.hilli@hel.fi

Päättäjä

Maarit Sulavuori
vs. sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan toimialajohtaja

Liitteet (pdf)

1. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
2. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
3. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
4. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
5. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
6. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
7. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
8. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
9. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
10. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
11. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
12. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
13. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
14. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
15. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
16. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.