Hankinta, erityistason laitoshoito, Rinnekodit, Kasvunkoti Taimi, sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala

HEL 2024-010222
Asialla on uudempia käsittelyjä
Tämä on esitys

Lastensuojelun erityistason laitoshoidon suorahankinta, Rinnekodit Oy, Kasvun koti

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta

Päätösehdotus

A) Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta päättää hankkia julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2026, jäljempänä hankintalaki) 110 §:n perusteella suorahankintana lastensuojelun vaativan tason laitoshoidon palvelua Rinnekodit Oy:ltä, Kasvunkoti Taimin tuottamana liitteessä 1 yksilöidylle asiakkaalle. Sopimuskausi on toistaiseksi voimassa oleva päättyen viimeistään asiakkaan täyttäessä 18 vuotta. Hankinnan arvonlisäveroton kokonaisarvo on 1 225 194,60 euroa.

B) Sosiaali-, terveys- pelastuslautakunta oikeuttaa perhe- ja sosiaalipalvelujen johtajan allekirjoittamaan hankinnan perusteella solmittavan sopimuksen.

Esittelijän perustelut

Kyseessä on tilaajan lakisääteisen järjestämisvastuun piiriin kuuluva sosiaalipalvelu.

Hankintalain 108 §:n 1 momentin mukaan hankintayksikön on sosiaali- ja terveyspalvelujen ja muiden erityisten palvelujen hankinnoissa otettava huomioon kyseistä palvelua koskeva lainsäädäntö. Sen lisäksi, mitä 1 momentissa säädetään, hankintayksikön on sosiaali- ja terveyspalvelujen hankinnassa otettava huomioon muun muassa palvelujen laatuun, jatkuvuuteen, esteettömyyteen, kohtuuhintaisuuteen, saatavuuteen ja kattavuuteen ja eri käyttäjäryhmien erityistarpeisiin liittyvät tekijät.

Lastensuojelulain (417/2007) 4 §:n 1 momentin mukaisesti lastensuojelun tarvetta arvioitaessa ja lastensuojelua toteutettaessa on ensisijaisesti otettava huomioon lapsen etu. Lain 4 §:n 3 momentin mukaan kun sijaishuolto on lapsen edun kannalta tarpeen, se on järjestettävä viivytyksettä. Edelleen lain 50 §:n mukaan lapsen sijaishuoltopaikan valinnassa tulee kiinnittää erityistä huomiota huostaanoton perusteisiin ja lapsen tarpeisiin sekä lapsen sisarussuhteiden ja muiden läheisten ihmissuhteiden ylläpitämiseen ja hoidon jatkuvuuteen.

Asiakastarpeen täyttävää palvelua ei ole mahdollista saada puitesopimuksen mukaisesta palvelutarjonnasta.

Hankintalain 110 §:n mukaan hankintayksikkö voi tehdä suorahankinnan yksittäisissä tapauksissa sosiaali- ja terveyspalveluhankinnoissa, jos tarjouskilpailun järjestäminen tai palvelun tarjoajan vaihtaminen olisi ilmeisen kohtuutonta tai erityisen epätarkoituksenmukaista asiakkaan kannalta merkittävän hoito- tai asiakassuhteen turvaamiseksi.

Sijaishuollon jatkuvuuden turvaaminen on lapsen edun mukaista. Hankinnan kilpailuttaminen tai palveluntuottajan vaihtaminen sijoituksen aikana olisi asiakkaan kannalta ilmeisen kohtuutonta tai epätarkoituksenmukaista.

Tarkemmat perustelut ja hankintaa koskevat asiakkaan henkilötiedot on yksilöity liitteessä 1, joka on salassa pidettävä viranomaisen toiminnan julkisuudesta annetun lain (621/1999) 24 §:n 1 momentin 25 kohdan perusteella.

Hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentin 3 kohdan mukaan toimialalautakunta omalla toimialallaan päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranomainen päättää hankinnoista lukuun ottamatta osakkeita.

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta on päättänyt 12.12.2023 § 260 sosiaali-, terveys- pelastustoimialan viranhaltijoiden hankintavaltuuksista.

Tämän päätöksen kohteena olevan hankinnan arvioitu arvonlisäveroton kokonaisarvo on 1 225 194,60 euroa, mikä ylittää viranhaltijoiden hankintavaltuudet. Hankinnasta päättää sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta.

Sopimus ei synny tämän päätöksen tiedoksiannolla, vaan vasta kirjallisen hankintasopimuksen allekirjoittamisella.

Esittelijä

sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan toimialajohtaja
Juha Jolkkonen

Lisätietojen antaja

Sari Säilynoja, vs. asiakasohjauksen ja valvonnan päällikkö, puhelin: 09 310 46889

sari.sailynoja@hel.fi

Liitteet (pdf)

1. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 25 k

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.