Meluilmoitus, betonin murskaustyö, Somerikkokuja 1, Purkupiha Oy

HEL 2024-010394
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 67

Päätös Purkupiha Oy:n meluilmoituksesta koskien purkujätebetonin murskausta osoitteessa Somerikkokuja 1, Suurmetsä

Johtava ympäristötarkastaja

Päätös

Ympäristöseuranta- ja -valvontayksikön johtava ympäristötarkastaja päätti hyväksyä Purkupiha Oy:n ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaisen ilmoituksen, joka koskee betonipurkujätteen murskausta 19.8.−30.9.2024 osoitteessa Somerikkokuja 1, ilmoituksessa esitetyllä tavalla sekä seuraavin määräyksin:

  1. Häiritsevää melua aiheuttavien koneiden ja laitteiden käyttö sekä raskas ajoneuvoliikenne ovat kiellettyjä yöaikaan kello 22.00−7.00 ilman pakottavaa ja perusteltua syytä.
  2. Murskaus on sallittua vain arkisin maanantaista perjantaihin kello 7.00−18.00.
  3. Murskata saa vain osoitteesta Somerikkokuja 1 peräisin olevaa betonipurkujätettä. Murskattavaa materiaalia ei saa tuoda muualta.
  4. Murskaustyön aloittamisesta, keskeyttämisestä ja lopettamisesta on ilmoitettava ympäristöpalveluille kirjallisesti viimeistään seuraavana työpäivänä. Ilmoitus tulee lähettää sähköpostiosoitteella helsinki.kirjaamo@hel.fi ja saatteeseen tulee merkitä asian diaarinumero HEL 2024-010394.
  5. Mobiilimurskain on sijoitettava polttoainetta pidättävälle alustalle, ja murskaimen välittömässä läheisyydessä on oltava imeytysainetta ja kalustoa mahdollisten vuotojen keräämistä ja säilyttämistä varten.
  6. Murskaamo on varustettava kuljettimien ja seulojen päälle asetettavilla tiiviillä pölykatteilla sekä kastelujärjestelmällä, jossa veden sumutuspisteitä on vähintään murskaimen ylä- ja alapuolella ja jokaisen kuljettimen purkukohdassa.

    Pölyntorjuntajärjestelmän on oltava käytössä kokonaisuudessaan aina kun murskaustyötä tehdään. Mikäli pölyntorjuntajärjestelmän jokin osa rikkoutuu tai sen käyttö ei esimerkiksi sääolosuhteiden takia ole mahdollista, on murskaus keskeytettävä välittömästi.
  7. Purkujäte- ja murskekasoja on kasteltava riittävästi pölyämisen estämiseksi. Kuivaa, pölyävää materiaalia ei saa siirrellä.
  8. Murskatun betonipurkujätteen hyödyntämis- ja loppusijoituskohteista on laadittava kirjallinen selvitys, joka on toimitettava Helsingin kaupungin kirjaamoon (helsinki.kirjaamo@hel.fi) viimeistään 30.10.2024. Saatteeseen tulee merkitä asian diaarinumero HEL 2024-010394.

    Selvityksessä on käytävä ilmi kohteiden tarkat sijainnit sekä niihin toimitettujen betonimurskeiden määrät.
     
  9. Pölynsidontaan ei saa käyttää suolaa tai muita pohjavedelle haitallisia aineita. Työmaan ajoväylien pölyäminen on estettävä esimerkiksi kastelemalla vedellä tai päällystämällä ajoväylä karkealla kivimurskeella. Likaantunut katualue on pestävä imulakaisukalustolla tarvittaessa päivittäin. Purkujäte- ja murskekuormat on kasteltava tai peitettävä pölyämisen estämiseksi.
  10. Työtä koskeva tiedote on jaettava hyvissä ajoin ennen työn aloittamista kuvan 1 mukaiselle tiedotusalueelle. Lisäksi tiedote on toimitettava alueen kaupunginosayhdistykselle Koillis Seura ry:lle.

    Tiedotteesta on käytävä ilmi työn kokonaiskesto ja päivittäinen työaika sekä työn suorittajan ja työn tilaajan yhteystiedot.
  11. Siirrettävä polttoainesäiliö, ympäristölle tai terveydelle vaaralliset aineet ja vaaralliset jätteet on sijoitettava kyseistä kemikaalia tai jätettä pidättävälle, tiiviille alustalle. Vaarallisten aineiden, vaarallisten jätteiden varastointiastian ja polttoainesäiliön on oltava rakenteeltaan kaksoispohjainen tai -vaippainen tai sijoitettu katettuun suoja-altaaseen, johon sadevesien pääsy on kielletty. Suoja-altaan on pystyttävä keräämään ja pidättämään suurin säiliössä ja varastointiastiassa oleva määrä. Säiliö on sijoitettava siten, että kemikaalit tai jätteet eivät pääse vahinkotilanteessa maaperään, viemäriin eikä vesistöön. Polttoainesäiliön  ja muiden nestemäisten kemikaalien välittömässä läheisyydessä on oltava imeytysainetta ja kalustoa mahdollisten vuotojen keräämistä ja säilyttämistä varten.
  12. Tankkauspaikan on oltava polttoainetta pidättävän, tiiviin alustan päällä. Tiivis alue on ulotettava siten, että tankkauksen yhteydessä polttoainetta ei pääse myöskään vahinkotilanteessa maaperään ja pohjaveteen. Tankkauspaikalla on oltava imeytysainetta ja kalustoa mahdollisten vuotojen keräämistä ja säilyttämistä varten.
  13. Työmaalta poistettavat vedet tulee esikäsitellä ja johtaa siten, ettei niistä aiheudu vesistön, pohjaveden tai muun ympäristön pilaantumisen vaaraa tai haittaa rakennetun ympäristön rakenteille, kuten viemäreille, kaivoille, pumpuille, kaduille tai puistoille. Työmaavesien käsittely tulee suunnitella ja toteuttaa noudattaen Pääkaupunkiseudun työmaavesiohjetta (https://julkaisu.hsy.fi/paakaupunkiseudun-tyomaavesiohje.html(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)).

    Työmaavesien johtamisesta hule-, jäte- tai sekavesiviemäriin tulee tehdä ilmoitus HSY:lle (monttuvesi@hsy.fi)

Kuva 1. Tiedotusalue ja työmaan sijainti. (Karttaleike otettu 2.8.2024 Maanmittauslaitoksen palvelusta kartta.paikkatietoikkuna.fi)

Käsittelymaksu

Ilmoituksen käsittelystä peritään 1050,00 euron maksu (Helsingin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen taksa, kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto 15.2.2024, 31 §). Lasku toimitetaan ilmoittajalle erikseen Helsingin kaupungin taloushallintopalvelusta.

Päätöksen perustelut

Ilmoituksen mukainen toiminta täyttää ympäristönsuojelulain 122 §:n edellytykset, kun otetaan huomioon ilmoituksessa annetut selvitykset ja päätökseen sisältyvät määräykset.

Määräysten perustelut

  1. Yöaikainen melu aiheuttaa lähiympäristössä eniten häiriötä, joten on tärkeää, että yöllä tehdään vain ne työvaiheet, joita ei liikenneturvallisuuden, liikenteen sujuvuuden tai muun perustellun syyn vuoksi voi tehdä päiväaikaan. Määräystä annettaessa on otettu huomioon Helsingin kaupungin ympäristönsuojelumääräysten 22 §.
     
  2. Työajan rajoittaminen on tarpeen, jotta virkistysaluetta voidaan käyttää iltaisin, viikonloppuisin ja juhlapäivinä työn aiheuttaman melun häiritsemättä kohtuuttomasti. Työajat ovat ilmoitusta rajoitetummat.
     
  3. Muualta tuodun betonipurkujätteen murskaaminen on jätteen ammattimaista tai laitosmaista käsittelyä, mikä edellyttää ympäristölupaa.
  4. Tieto toiminnan tarkasta ajankohdasta on tarpeen valvonnan kannalta.
  5. Määräys on tarpeen pohjaveden pilaantumisen ehkäisemiseksi. Määräystä annettaessa on otettu huomioon Fazerilan pohjavesiottamon suoja-aluemääräykset.
  6. Määräys on tarpeen, jotta murskaamosta leviäisi mahdollisimman vähän pölyä ympäristöön. Murskaamon pölyntorjunnassa on käytettävä parasta olemassa olevaa pölyntorjuntatekniikkaa tai siihen verrattavissa olevaa tekniikkaa pölyhaitan minimoimiseksi asuinrakennusten läheisyydessä. Työstä aiheutuva pöly ei saa aiheuttaa terveyshaittaa tai sen vaaraa. Määräystä annettaessa on otettu huomioon ympäristönsuojelumääräysten 19 §.
     
  7. Määräys on tarpeen, jotta purkujätteen ja murskeen varastoinnin ja siirtelyn aikana leviäisi mahdollisimman vähän pölyä ympäristöön. Määräystä annettaessa on otettu huomioon ympäristönsuojelumääräysten 19 §.
  8. Tieto betonimurskeen loppusijoituspaikasta on tarpeen valvonnan kannalta.
  9. Määräys on tarpeen, jotta työmaan liikenteen aiheuttama pölyhaitta olisi mahdollisimman vähäinen. Määräystä annettaessa on otettu huomioon ympäristönsuojelumääräysten 19 § ja Fazerilan pohjavesiottamon suoja-aluemääräykset.
  10. Tiedottamalla voidaan vähentää työstä naapureille aiheutuvaa haittaa tai häiriötä. Tiedottamisen avulla asukkaat ja muut häiriytyvät kohteet voivat varautua ennakolta tulevaan melu- ja tärinähaittaan. Määräystä annettaessa on otettu huomioon ympäristönsuojelumääräysten 17 §.
     
  11. Määräys on tarpeen, jotta polttoaineiden ja muiden vaarallisten kemikaalien tai vaarallisten jätteiden käsittelystä ei aiheutuisi ympäristön pilaantumista. Määräystä annettaessa on otettu huomioon ympäristönsuojelumääräysten 11 § Fazerilan pohjavesiottamon suoja-aluemääräykset.
  12. Määräys on tarpeen, jotta polttoaineiden käsittelystä ei aiheutuisi ympäristön pilaantumista. Määräystä annettaessa on otettu huomioon ympäristönsuojelumääräysten 11 § Fazerilan pohjavesiottamon suoja-aluemääräykset.
  13. Määräys on tarpeen, jotta työmaavesistä ei aiheutuisi ympäristön pilaantumista. Määräystä annettaessa on otettu huomioon ympäristönsuojelumääräysten 4 § Fazerilan pohjavesiottamon suoja-aluemääräykset.

Ilmoituksen tekijä

Purkupiha Oy, Meisselikatu 9, 15700 Lahti

Y-tunnus: 1868810-6

**********

Ilmoituksen sisältö

Ilmoitus koskee rakennuksen purkua ja betonipurkujätteen murskausta osoitteessa Somerikkokuja 1. Murskaustyötä tehdään 19.8.−30.9.2024 aikana arkisin maanantaista perjantaihin kello 7.00−20.00, ja murskausta on arvioitu tehtävän 15 työpäivänä. Murskattavaa betonipurkujätettä syntyy noin 5000 tonnia ja se on peräisin kiinteistön kahdesta purettavasta rakennuksesta. Purkukohteisiin on tehty asbesti- ja haitta-ainekartoitus toukokuussa 2024 ja ilmoituksen mukaan haitta-aineet on poistettu ennen raskaspurkua.

Melupäästö aiheutuu murskauksesta, jossa käytetään Kleemann MR130ZSEvo2-mallista mobiilimurskainta. Murskaimessa on kiinteä kastelujärjestelmä, johon vettä johdetaan kiinteistön vesipisteestä. Vesipisteitä on murskaimen alapuolella ja kuljettimien purkukohdissa. Murskattava betoni kastellaan paloletkulla ennen kuin sitä syötetään murskaimeen. Kohteessa ei käytetä kauhamurskainta. Mobiilimurskain sijoitetaan kiinteistön kaakkoiskulmaan. Varastokasat sijoitetaan murskaimen Kolupolun ja Somerikkokujan vastaisille sivuille. Työstä aiheutuvan A-taajuuspainotetun keskiäänitason (LAeq) ilmoitetaan olevan 10 metrin päässä melulähteestä 80 dB. Työmaan kulkutiet ja lähikatujen puhdistus tehdään tarvittaessa imulakaisuautolla.

Mursketta ei käytetä lainkaan purku- ja murskauskohteessa. Murskeesta otetaan näytteitä MARA-asetuksen (VNa 843/2017) mukaisesti, ja murske on tarkoitus kuljettaa välittömästi murskauspaikalta MARA-asetuksen mukaisiin hyötykäyttökohteisiin. Näytteet analysoidaan Eurofins Oy:n laboratoriossa, ja yrityksen ympäristö- ja laboratorioilla on FINAS akkreditointi.

Melulle altistuvat lähimmät häiriintyvät kohteet ovat asuinrakennukset osoitteissa Kalteentie 4 ja Kolupolku 6 noin 80 metrin päässä murskauspaikasta. Työn aiheuttama melutaso (LAeq) on ilmoituksen mukaan 60 dB lähimpien altistuvien kohteiden luona. Työmaa sijaitsee Helsingin ja Vantaan rajan tuntumassa, ja Vantaan puolella lähimmät altistuvat kohteet liikerakennukset noin 85 metrin päässä murskauspaikalta osoitteessa Kuussillantie 27 ja asuinrakennus noin 160 metrin päässä osoitteessa Rajatie 6.

Meluntorjuntatoimiksi ilmoitetaan murskaimen eristetty rakenne, kumiset kuljettimet ja betonikasat murskaamon ympärillä. Työmaatiedote jaetaan osoitteisiin Kolupolku 6, Kalteenkuja 1, Somerikkokuja 6, Kalteentie 4 ja Kolurinne 1.

Ilmoituksen käsittely

Ilmoitus on jätetty Lupapisteeseen 18.7.2024. Ilmoitusta on täydennetty Lupapisteessä 29.7. ja 1.8.2024.

Ilmoituksesta ei ole pyydetty lausuntoja, ilmoituksen vireilläolosta ei ole ilmoitettu eikä asianosaisia ole kuultu, koska ilmoitetun toiminnan ei voida katsoa ympäristönsuojelulain 121 §:ssä tarkoitetulla tavalla olennaisesti vaikuttavan yleisiin ja yksityisiin etuihin, kun otetaan huomioon toiminnan ajankohta ja kesto sekä asianosaisten etua suojaavat ympäristöseuranta- ja -valvontayksikön johtavan ympäristötarkastajan ratkaisuun sisältyvät määräykset.

Sovelletut säännökset

Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 118, 121, 122, 190, 200 ja 205 §

Ympäristönsuojeluasetus (713/2014) 26 §

Valtioneuvoston päätös (1022/2006) 4a §

Päätöksen antaminen ja voimassaolo

Päätöksestä kuulutetaan julkisesti Helsingin kaupungin verkkosivuilla osoitteessa https://paatokset.hel.fi/fi/kuulutukset-ja-ilmoitukset/. Päätöksen katsotaan tulleen valitukseen oikeutettujen tietoon seitsemäntenä päivänä kuulutuksen julkaisemisesta. Päätös on lainvoimainen valitusajan jälkeen, mikäli päätöksestä ei valiteta. Valitusaika on nähtävillä kuulutuksessa.

Päätös on voimassa toistaiseksi.

Päätöstä on noudatettava muutoksenhausta huolimatta, jollei valitusviranomainen toisin määrää (YSL 200 §).

Päätös tullut nähtäväksi 05.08.2024

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella Vaasan hallinto-oikeudelta.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta

  • asianosainen
  • rekisteröity yhdistys tai säätiö, jonka tarkoituksena on ympäristön-, terveyden- tai luonnonsuojelun taikka asuinympäristön viihtyisyyden edistäminen ja jonka toiminta-alueella kysymyksessä olevat ympäristövaikutukset ilmenevät
  • toiminnan sijaintikunta ja muu kunta, jonka alueella toiminnan ympäristövaikutukset ilmenevät
  • elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus sekä toiminnan sijaintikunnan ja vaikutusalueen kunnan ympäristönsuojeluviranomainen
  • muu asiassa yleistä etua valvova viranomainen.
Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Päätöksen katsotaan tulleen valitukseen oikeutettujen tietoon seitsemäntenä päivänä päätöstä koskevan kuulutuksen julkaisemisesta viranomaisen verkkosivulla.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen ja valituksen toimittaminen

Valitusviranomainen on Vaasan hallinto-oikeus.

Vaasan hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
vaasa.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Vaasan hallinto-oikeus
 
PL 204
 
65101 VAASA
Faksinumero:
029 56 42760
Käyntiosoite:
Korsholmanpuistikko 43
 
65101 VAASA
Puhelinnumero:
029 56 42780

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Hallinto-oikeuden aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.00–16.15.

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta  (valituksen kohteena oleva päätös);
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  • vaatimusten perustelut 
  • mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä

  • valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  • selvitys siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Kirjaamon asiointiosoitteet ovat seuraavat:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Sulje

Lisätietojen antaja

Kirsi Järvisalo, ympäristötarkastaja, puhelin: 09 310 52719

kirsi.jarvisalo@hel.fi

Päättäjä

Jukka Kuoppala
vs. johtava ympäristötarkastaja