Nimeäminen, puisto, Kulosaari

HEL 2024-010774
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 7

Kulosaaren (42.) kaupunginosassa sijaitsevan puiston nimeäminen

Asemakaavapäällikkö

Päätös

Asemakaavapäällikkö päätti nimetä Kulosaaren (42.) kaupunginosassa sijaitsevan, liitteestä 2 ilmenevän puiston nimellä Volter Kilven puisto – Volter Kilpis park.

Päätöksen perustelut

Kulosaaren kaupunginosassa, Kulosaaren puistotien keskivaiheilla sijaitsee nimeämätön puisto (P), jonka virallinen nimeäminen on katsottu tarpeelliseksi sen paikallisen merkityksen ja jokapäiväisen käytön takia. Nimeämisen katsotaan lisäävän myös opastus- ja pelastusturvallisuutta alueella. Aloite puiston nimeämiseen on tullut Kulosaarelaiset ry:ltä (Brändöborna rf).

Puiston alueella on voimassa Kulosaaren luoteisosan ensimmäinen asemakaava nro 6677 vuodelta 1973.

Kulosaarelaiset ry:n tekemän aloitteen perusteella nimistötoimikunta on 11.9.2024 § 83 esittänyt, että epävirallisella kutsumanimellä ”Purjehtijankujan puisto” tunnettu viheralue nimetään kirjailija, ylikirjastonhoitaja Volter Kilven mukaan Volter Kilven puistoksi (Volter Kilpis park).

Volter Kilpi (Volter Adalbert Ericsson, 1874–1939) asui Kulosaaressa 1910-luvulla silloisella Pajulahdentiellä (nykyinen Wäinö Aaltosen tie) puiston välittömässä läheisyydessä, ja hänen perikuntansa omisti huvilan 1970-luvun lopulle asti. Kustavilaissyntyinen Kilpi työskenteli 1900-luvun alussa parin vuosikymmenen ajan Helsingin yliopiston kirjaston, Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan kirjaston ja Helsingin kaupunginkirjaston palveluksessa. Pisimmän yhtäjaksoisen työuran hän teki vuodesta 1920 alkaen Turun suomalaisen yliopiston kirjastossa. Kirjastotyön ohella hän loi kaiken aikaa omaa kaunokirjallista ja nuorempana myös kulttuurikriitikon uraansa. Helsingissä hänellä oli pitkäaikainen kytkös juuri Kulosaareen.

Volter Kilven muistamista Helsingin nimistössä on aiemmin esitetty nuorten aloitteessa, jota nimistötoimikunta käsitteli ja talletti niin sanottuun nimipankkiin 7.4.2021 § 29.

Volter Kilven syntymästä tulee 12.12.2024 kuluneeksi 150 vuotta.

Vuorovaikutus

Puiston nimeämisen vireille tulosta on tiedotettu kirjeellä, joka postitettiin 16.9.2024 puheena olevan alueen naapureille ja maanomistajille. Suunnitelman vireille tulosta on myös ilmoitettu 17.9.2024 Helsingin kaupungin kuulutukset ja ilmoitukset -verkkosivustolla. Mielipiteitä ei määräaikaan 8.10.2024 mennessä esitetty.

Puiston nimeämisellä ei ole vaikutusta alueen muuhun nimistöön, olemassa oleviin osoitteisiin eikä alueen käyttöön.

Sovelletut oikeusohjeet

MRL 55 §

Kuntalaki 29 § ja 91 §

Hallintosääntö 16 luku 1 § 2 mom. kohta 12

Kaupunkiympäristölautakunta 15.5.2018 § 246

Päätös tullut nähtäväksi 15.10.2024

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Johanna Lehtonen, nimistönsuunnittelija, puhelin: 09 310 37386

johanna.lehtonen@hel.fi

Hanna Ikonen, suunnittelija, puhelin: 09 310 64796

hanna.ikonen@hel.fi

Päättäjä

Marja Piimies
asemakaavapäällikkö