Nuorten aloite, nuorille osakesijoitusopetusta

HEL 2024-010982
Asialla on uudempia käsittelyjä
Tämä on esitys

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan vastaus nuoren aloitteeseen osakesijoittamisen työpajoista

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

Päätösehdotus

Kasvatus- ja koulutuslautakunta antaa osakesijoittamisen työpajoja koskevaan aloitteeseen seuraavan vastauksen:

Kiitos aktiivisuudestasi ja aloitteestasi tärkeässä asiassa.

Oman talouden hoitaminen on tärkeä taito arkielämässä. Suomessa peruskouluissa opetetaan opetussuunnitelman mukaan. Opetussuunnitelmassa taloustaidot ovat osa vastuullisen ja hyvinvoivan kansalaisen perustaitoja. Kotitaloudessa esimerkiksi käsitellään rahankäyttöä ja ohjataan nuoria vastuullisiksi kuluttajiksi. Yhteiskuntaopissa taas pohditaan erilaisia yhteiskunnan ja talouden kysymyksiä sekä vertaillaan niihin liittyviä mielipiteitä ja toimintatapoja erilaisten ihmisten ja arvojen kannalta. Koulussa opitaan myös tavoitteellista säästämistä ja osakesäästämistä voidaan opettaa siinä yhteydessä. Helsingissä kouluissa on opettajien käytössä talouskasvatuksen ja yrittäjyyden materiaaleja, joita he voivat käyttää opetuksen apuna. Opettajalla on mahdollisuus valita parhaaksi katsomansa materiaalit ja opetusmenetelmät.

Helsinki toteuttaa kaupunkilaisia osallistavaa budjetointia OmaStadi -äänestyksellä. Se tarkoittaa, että kaupunkilaiset saavat itse ehdottaa asioita, mitä toivovat omalle asuinalueelleen. Opetussuunnitelman sisältöjen käsittelemiselle voi ehdottaa lisää resurssia OmaStadin kautta. Kaikki 13 vuotta täyttäneet voivat kirjautua sivustolle ja tehdä OmaStadi-ehdotuksen. Sateenkaarityöpajat järjestettiin nuorten ideoiman OmaStadi-ehdotuksen pohjalta, jossa toivottiin kouluihin lisää asiantuntevaa tietoa seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuudesta. Työpajat täydensivät ja tukevat kouluissa tehtävää lakisääteistä tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyötä ja olivat linjassa opetussuunnitelman velvoitteiden kanssa.

Voit myös itse toivoa, että oppitunneilla käsiteltäisiin sinua kiinnostavia opetussuunnitelman mukaisia asioita. Toiveestasi voit kertoa suoraan opettajalle tai esimerkiksi oppilaskunnan hallituksen kautta. Joissain kouluissa taloustaitoja opetetaan syvemmin valinnaisaineessa. Voit esittää toiveen valinnaisaineesta oman koulun rehtorille. Opettajia myös koulutetaan jatkuvasti ja otamme tulevaisuudessa aloitteesi huomioon palautteena, kun suunnittelemme koulutuksia.

Esittelijän perustelut

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle on 20.8.2024 saapunut valmisteltavaksi nuoren aloite, jossa ehdotetaan osakesäästämisen työpajojen pitämistä. Aloitteen tekijän mukaan osakesijoittaminen ja taloudellisen riippuvuuden saavuttaminen olisi tärkeää jokaiselle peruskoululaiselle.

Nuorelle aloitteen tekijälle on soitettu 30.8. ja kerrottu miten aloitteen käsittely ja päätöksenteon prosessi etenee sekä keskusteltu aiheesta.

Toimialalla on sovittu, että kaikki vastaukset nuorten aloitteisiin lähetetään rehtoreille tiedoksi ja viedään opettajien saataville opehuone.fi-verkkosivuille.

Hallintosäännön 26 luvun 3 §: n mukaan aloitteeseen vastaa se lautakunta tai johtokunta, jonka toimivaltaan tai jonka alaisen viranomaisen toimivaltaan aloitteessa esitetty toimenpide kuuluu.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja
Satu Järvenkallas

Lisätietojen antaja

Annika Voutilainen, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 0931088047

annika.voutilainen@hel.fi